Cercetătorii sud-coreeni susţin că au descoperit „Sfântul Graal” al supraconductorilor, ceea ce a generat o frenezie în lumea investitorilor. Oamenii de ştiinţă sunt însă sceptici / Ce este „LK-99”

3.676 de vizualizări
Foto: © Rokas Tenys | Dreamstime.com
Săptămâna trecută, două lucrări ale unor cercetători sud-coreeni au făcut o afirmaţie extraordinară, care a stârnit o frenezie pe reţelele sociale şi a ridicat valoarea unor acţiuni în China şi Coreea de Sud: descoperirea unui supraconductor practic, care poate funcţiona la temperatura camerei, ceea ce de mult timp este considerat un adevărat „Sfânt Graal” pentru oamenii de ştiinţă din domeniu, relatează Reuters, citată de News.ro.

Supraconductorii sunt materiale care permit curentului electric să circule fără rezistenţă, o proprietate care ar putea revoluţiona reţelele electrice în care energia se pierde în timpul transmiterii, şi ar putea determina, de asemenea, progrese revoluţionare în domenii precum cipurile pentru calculatoare, unde rezistenţa electrică acţionează ca o limită de viteză.

Cele două lucrări, care au apărut pe un site web folosit de oamenii de ştiinţă pentru a-şi împărtăşi cercetările înainte de revizuirea de către colegi şi publicarea lor oficială, i-au făcut pe cercetătorii din întreaga lume – inclusiv pe cei de la cel puţin două laboratoare naţionale din SUA şi trei universităţi chineze – să se uite mai atent la materialul propus.

Materialele supraconductoare există deja în aparatele RMN, de pildă, pentru imagistică medicală, şi în unele computere cuantice, dar îşi manifestă proprietăţile supraconductoare doar la temperaturi extrem de scăzute, ceea ce le face impracticabile pentru o utilizare pe scară largă.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Foto: © Rokas Tenys | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Obligațiile școlilor care folosesc catalogul electronic, stabilite prin ordin de ministru. Din toamnă, toate cataloagele vor avea autentificare în doi factori pentru profesori, părinți și elevi

Standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în cele 742 de școli– pilot au fost aprobate printr-un ordin de ministru. Documentul a fost trimis de Ministerul Educației către inspectoratele…
Vezi articolul

Lista cu manualele școlare de la clasa I până la clasa a XII-a, aprobate de Ministerul Educației pentru a fi folosite în anul școlar 2024-2025, publicată de către Centrul de Politici și Evaluare în Educație

Cataloagele de manuale școlare, unul pentru clasele I-VIII și celălalt pentru învățământ liceal, aprobate pentru folosirea în anul școlar 2024-2025, au fost publicate de către Centrul Național de Politici și…
Vezi articolul

UPDATE Subiectele de la etapa națională a Olimpiadei de Limba română pentru minorități 2024, de la Arad, nepublicate la o săptămână de la încheiere / Inspectorul Marius Gondor: Vor fi publicate curând. Nu există vreun termen, nu l-am depășit

Subiectele de la etapa națională a Olimpiadei de Limba și literatura română pentru elevii aparținând minorităților și din diaspora 2024, organizată pe 11-14 aprilie la Arad, nu au fost încă…
Vezi articolul

Premierul Ciucă, întâlnire la guvern cu personaje extrem de controversate. Victor Neumann, acuzat de CNSAS că a turnat 12 ani la Securitate / Dan Dungaciu, care a susținut AUR în Moldova și respingea categoric posibilitatea invaziei ruse în Ucraina / Marian Nazat, care susține că ”Ucraina este o anomalie istorică”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu o delegație de editori, bibliotecari și ”personalități culturale” cu care a discutat despre piața de carte românească, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul