Cercetătorii și specialiștii IT au nevoie de un jurământ al lui Hippocrate – propunerea unei profesoare britanice

447 de vizualizări
SURSA: Freepik.com

Matematicienii, specialiștii în IT și cercetătorii din domeniile înrudite ar trebui să adopte un jurământ similar cu cel depus de medici – jurământul lui Hippocrate, pentru a proteja publicul de eventualele utilizări ne-etice ale rezultatelor muncii lor. Aceasta este propunerea făcută de Hannah Fry, profesor de matematică la University College London, potrivit The Guardian.

Acest jurământ i-ar face pe oamenii de știință să se gândească serios la modul în care sunt folosite inovațiile și ar crea o presiune în societate pentru respectarea principiilor etice.

Hannah Fry susține că acest angajament este esențial, dat fiind impactul uriaș pe care munca specialiștilor în computere îl are asupra viitorului societății.

”Avem nevoie de un jurământ hipocratic așa cum există la doctori. În medicină înveți despre etică din prima zi. În matematică ar trebui să fie la fel, să fie acolo din prima zi și în mintea ta la fiecare pas pe care îl faci”, a spus Fry.

Problema eticii în știință a devenit tot mai presantă pe măsură ce cercetătorii construiesc sisteme, algoritmi și softuri care adună și vând cantități uriașe de date personale, cu un impact uriaș asupra alegerilor făcute de utilizatori.

În trecut au mai existat discuții aprinse despre asemenea angajamente. Filosoful Karl Popper a propus în 1969 o discuție despre responsabilitatea oamenilor de știință.


1 comment
  1. In Romania si magistratii jura dar degeaba si ministri jura cu mana pe biblie si degeaba si totusi nu exista nici-o lege care sa-i pedepseasca ca mint când jura. Magistratii jura ca vor respecta legile tarii dar lupta din rasputeri sa nu raspunda penal sau material pentru sentinte josnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Ne opunem categoric acestui act unilateral, emis de către minister” – Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, despre declarațiile pe propria răspundere pentru școala online

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) „se opune categoric acestui act unilateral, emis de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), a scris pe Facebook președintele asociației, Iulian Cristache, în…
Vezi articolul

Primul mesaj al conducerii Liceului Tamași Aron, din Odorheiu Secuiesc, nu face nicio referire la faptul că administrația școlii a permis elevilor să rămână în internat, în timp ce muncitorii săpau la fundația acestuia

Conducerea Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc tragedia soldată cu moartea unui elev prins sub dărâmăturile clădirii internatului, a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei…
Vezi articolul

OFICIAL Primăriile împreună cu inspectorate școlare, ONG-uri, părinți și operatori economici pot înființa ludoteci și grădinițe comunitare în localitățile unde nu sunt creșe / În aceste centre sunt incluse și servicii de informare și consiliere a părinților

Hotărârea de Guvern privind Metodologia de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie 2022. Potrivit documentului, centrele pot…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: Prioritizăm pe trei paliere – grădiniţe şi învăţământ primar, elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, elevii din şcolile care au avut dificultăți în online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că momentul deschiderii şcolilor va fi stabilit împreună cu Ministerul Sănătăţii, în funcţie de evoluţiile epidemiologice, transmite Agerpres. Potrivit ministrului, se va lua…
Vezi articolul