O echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Göttingen, Germania, analizează trecutul colonial a peste 1.000 de rămăşiţe umane din colecţia sa, relatează marţi agenţia DPA. Scopul este returnarea acestora în ţările de origine, notează agenția de presă Agerpres.
Osemintele sunt în principal cranii din Asia şi Oceania, dintre care majoritatea au fost aduse ilegal în Europa în perioada colonială.
Proiectul de cercetare intitulat “Origini sensibile” are drept scop returnarea oaselor în ţările de origine, a declarat Jonatan Kurzwelly, implicat în această iniţiativă.
Universitatea intenţionează să returneze toate rămăşiţele umane din colecţiile sale, a declarat la rândul său Holger Stoecker, membru în cadrul personalului care gestionează acest proiect. El a adăugat că activităţile de cercetare şi predare cu oseminte asociate jafurilor comise în perioada colonială este interzisă la Universitatea din Göttingen.
De la debutul proiectului de cercetare, în vara anului 2020, rămăşiţe umane au fost deja returnate în Hawaii, fiind de asemenea planificate retrocedări în Australia şi Noua Zeelandă, mai scrie sursa citată.
Majoritatea osemintelor provin de la sfârşitul secolului al XVIII-lea sau înainte de această perioadă.
Repatrierea bunurilor jefuite provenind din perioada colonială se află în centrul unei dezbateri culturale în Germania, în special când este vorba despre obiecte de artă valoroase precum bronzurile de Benin.
Multe dintre aceste sculpturi metalice din fostul regat Benin, în prezent statul Edo din Nigeria, vor fi returnate în cursul anului, conform unui acord de referinţă încheiat între cele două ţări, în timp ce altele vor rămâne în Germania cu titlu de împrumut, potrivit Agerpres.