Cercetători de la o universitate din Germania repatriază peste 1.000 de rămășițe umane din colecție, aduse ilegal de europeni din perioada coloniilor. S-au încheiat acorduri cu țările păgubite

2.459 de vizualizări
Universitatea din Göttingen / Foto: Facebook.com via Agerpres
O echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Göttingen, Germania, analizează trecutul colonial a peste 1.000 de rămăşiţe umane din colecţia sa, relatează marţi agenţia DPA. Scopul este returnarea acestora în ţările de origine, notează agenția de presă Agerpres.

Osemintele sunt în principal cranii din Asia şi Oceania, dintre care majoritatea au fost aduse ilegal în Europa în perioada colonială.

Proiectul de cercetare intitulat “Origini sensibile” are drept scop returnarea oaselor în ţările de origine, a declarat Jonatan Kurzwelly, implicat în această iniţiativă.

Universitatea intenţionează să returneze toate rămăşiţele umane din colecţiile sale, a declarat la rândul său Holger Stoecker, membru în cadrul personalului care gestionează acest proiect. El a adăugat că activităţile de cercetare şi predare cu oseminte asociate jafurilor comise în perioada colonială este interzisă la Universitatea din Göttingen.

De la debutul proiectului de cercetare, în vara anului 2020, rămăşiţe umane au fost deja returnate în Hawaii, fiind de asemenea planificate retrocedări în Australia şi Noua Zeelandă, mai scrie sursa citată.

Majoritatea osemintelor provin de la sfârşitul secolului al XVIII-lea sau înainte de această perioadă.

Repatrierea bunurilor jefuite provenind din perioada colonială se află în centrul unei dezbateri culturale în Germania, în special când este vorba despre obiecte de artă valoroase precum bronzurile de Benin.

Multe dintre aceste sculpturi metalice din fostul regat Benin, în prezent statul Edo din Nigeria, vor fi returnate în cursul anului, conform unui acord de referinţă încheiat între cele două ţări, în timp ce altele vor rămâne în Germania cu titlu de împrumut, potrivit Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două cazuri suspecte de hepatită misterioasă acută la copii, în Sibiu / Nu există nici o legătură între cazurile suspecte și vaccinul anti-Covid19, pentru că nici unul dintre copiii diagnosticați din Marea Britanie nu a fost imunizat, spun specialiștii

Două suspiciuni de hepatită de cauză necunoscută au fost raportate la Sibiu, o fată de 10 ani și un băiat de 16 ani, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Sibiu,…
Vezi articolul

Cătălin Nan, noul președinte al Federației Naționale a Părinților, membru PNL, fost consilier local în Râșnov, candidat în 2020 pentru Camera Deputaților: Îmi voi da demisia din partid, nici nu se pune problema / Vreau o schimbare de ton la federație

Cătălin Nan este noul președinte al Federației Naționale a Părinților, anunță Federația într-un comunicat de presă. Până în prezent vicepreședinte, el a fost votat, joi, 25 aprilie, în funcția de…
Vezi articolul

Liga Studenților Iași critică “atitudinea docilă” a ministrului Educației, Ligia Deca în problema plagiatelor și o acuză că “duce mai departe opera lui Sorin Cîmpeanu de apărare a plagiatorilor și a rectorilor latifundiari”

Liga Studenților (LS Iași) critică, într-un comunicat de presă, “atitudinea docilă față de interesele majorității PSD-PNL-UDMR a ministrului Educației, Ligia Deca, în problema plagiatelor și a funcțiilor de conducere din…
Vezi articolul