Profesor în sănătate publică: Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel au compromis moral măsurile pe care le-au susținut, prin candidatura la Parlament pe listele unui partid

2.012 vizualizări
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila si Adrian Streinu Cercel / Colaj foto: Caspa.ro și Salvati Delta
Profesor universitar la Universitatea Iowa în SUA şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș îi acuză de imoralitate pe cei mai noi candidați din partea PSD la alegerile parlamentare: profesorul universitar Adrian Streinu-Cercel, care este director al Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Capitală, și Alexandru Rafila – preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

“Lupta cu pandemia COVID-19 a implicat măsuri nepopulare și cu implicații pentru procesul politic și electoral – faptul că principalele voci din partea lumii științifice aveau o agendă politică ascunsă compromite toate afirmațiile lor, le mânjește cu interesul propriu”, spune specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș – textul publicat pe pagina sa de Facebook:
Razvan Chereches / Foto: Arhiva personala

Faptul că cei doi profesori de primă imagine în pandemie – Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel – candidează pentru parlament pe listele unui partid politic este IMORAL!

Lupta cu pandemia COVID-19 a implicat măsuri nepopulare și cu implicații pentru procesul politic și electoral – faptul că principalele voci din partea lumii științifice aveau o agendă politică ascunsă compromite toate afirmațiile lor, le mânjește cu interesul propriu.

Exact la fel cum în lumea sănătății publice trebuie să declari dacă ai un conflict de interese (de exemplu, finanțare de la o firmă de farmaceutice), cei doi ar fi trebuit să își declare conflictul de interese anterior oricăror declarații profesionale!

Încrederea populației în lumea științifică va scădea și mai mult și va crește probabilitatea alunecării către știri conspiraționiste false.

Și mie mi s-a propus intrarea pe loc eligibil pe lista unui partid și am refuzat imediat – este un conflict de interese evident.

Partea tristă este că Alexandru Rafila a avut mesaje coerente și bazate pe dovezi, care acum sunt puse sub semnul întrebării.

Ca cercetător și profesor în sănătate publică, opinia mea profesională este că Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel au adus deservicii majore comunicării cu populația în timpul pandemiei COVID-19, au compromis din punct de vedere moral măsurile susținute de către ei și violează etica profesională”.


2 comments
  1. Rafila și Cercel au rolul de a compromite și ceea ce a mai rămas necompromis din PSD, dacă exista asa ceva.
    România nu are nici PUTERE și nici OPOZIȚIE. Uitați-vă la Ciolacu sau la Orban…sa nu mai spun de “Globaliști”.
    O țară în care nu ai pe cine sa votezi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tunurile politice și imobiliare din Legea Deca. Proiectul întoarce definitiv școala cu fața către ierarhiile politice de putere / Analiza proiectului cu care Iohannis vrea să își salveze mandatele

Rectorii-parlamentari-politicieni vor putea să conducă universitățile încă 10 ani de aici înainte, unii cumulând peste 20 de ani de șefie a comunităților pe care topurile internaționale le notează tot mai…
Vezi articolul

EXCLUSIV Andreas Schleicher, OECD, despre decizia României privind începerea școlii: Descentralizarea e bună, dacă e întărită capacitatea locală / Plus: Când are loc următoarea evaluare PISA

Descentralizarea aleasă de autoritățile române pentru începutul noului an școlar este strategia potrivită, dar ca să funcționeze e vitală întărirea capacității locale, spune, pentru EduPedu.ro, Andreas Schleicher, șeful Directoratului pentru…
Vezi articolul

Rezultatele elevilor să devină indicator de calitate pentru școli, să fie introduse standarde pentru managementul educațional și evaluarea școlilor să se concentreze pe zonele care au cea mai mare nevoie – printre măsurile propuse de OCDE pentru reforma evaluării unităților de învățământ

Rezultatele elevilor ca indicator de calitate al școlii, standarde pentru practici de predare incluzive, descriptori pentru calitatea practicilor de predare, manuale pentru evaluatori și sprijin pentru directori: toate acestea se…
Vezi articolul

Avertisment în privința supra-reglementării inteligenței artificiale în UE / Politico: Până acum, Uniunea Europeană a fost mai interesată de scrierea regulilor pentru AI decât de implementarea tehnologiilor

Uniunea Europeană va pune bazele reglementării noilor tehnologii, precum inteligența artificială sau recunoașterea facială, printr-un amplu proces de consultare publică. Vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, i-au fost delegate…
Vezi articolul