Centrul Filia: Partidele politice să înceteze colaborarea cu Alfred Bulai. La fel și posturile de televiziune pentru a nu da spațiu unei persoane „care a provocat traume unor generații întregi de studente și studenți”

0 vizualizări
Image by Anemone123 from Pixabay
Centrul Filia, organizație pentru apărarea drepturilor femeilor, cere posturilor de televiziune “să nu mai colaboreze cu Alfred Bulai pentru a nu da spațiu unei persoane care provocat traume unor generații întregi de studente și studenți”, într-o postare Facebook.

De asemenea, organizația cere partidelor politice să nu mai colaboreze cu sociologul, după ce Alfred Bulai, cunoscut comentator TV și șef al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a fost acuzat de o serie de studente de o serie de abuzuri, inclusiv că le-a cerut să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde era cazat și unde le chema să ofere feedback, potrivit publicației de investigații Snoop.ro. El a negat, pentru aceasta, acuzațiile.

“Cerem oprirea a colaborărilor dintre Alfred Bulai și partidele politice, acolo unde există: Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, RMDSZ, USR. Cerem posturilor de televiziune să nu mai colaboreze cu Alfred Bulai pentru a nu da spațiu unei persoane care provocat traume unor generații întregi de studente și studenți”, cere Centrul Filia, într-o postare pe Facebook.

Reacția vine după ce sociologul Alfred Bulai, cunoscut comentator TV și șef al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a fost acuzat de o serie de studente de o serie de abuzuri.

Potrivit anchetei jurnalistice, „profesorul încearcă până are succes. Pe unele studente le pipăie sau încearcă să le sărute, cu altele ajunge să facă sex. Le induce sentimentul că ele sunt vinovate pentru ce se întâmplă, potrivit înregistrărilor și mărturiilor. ‘Îmi spunea că eu sunt cea care îl seduce’, relatează una dintre victime”.

O primă reacție politică a venit de la USR. Senatorul Ștefan Pălărie i-a cerut demisia rectorului SNSPA, Remus Pricopie, în contextul acuzațiilor de abuzuri sexuale la adresa studentelor aduse sociologului Alfred Bulai, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). 

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a anunțat în cursul dimineții că „a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate”.

Informații de context

Sociologul Alfred Bulai, prodecan al Universității SNSPA timp de peste 10 ani, apărea des la televiziuni în calitate de sociolog.

În 2016 Alfred Bulai a fost numit din partea PSD membru în Consiliul de administrație al TVRpoziție pe care o deținut-o timp de un an și șase luni.

În perioada 2006-2008 a fost președinte și secretar de stat, Agenția de Strategii Guvernamentale, în Guvernul Tăriceanu (PNL), potrivit CV-ului său.

Cazuri de abuzuri sexuale în rândurile tinerelor studente în universități au apărut în spațiul public în ultimii ani. În mai 2022, actrița Viorica Vodă a vorbit public despre intimidările, abuzurile și hărțuirile din acest domeniu, la fel și actrița Ioana Bugarin, și astfel a urmat un val de mărturisiri similare ale unor actrițe. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” a inițiat programul “Politici de conduită” printr-o campanie de conștientizare și informare a studenților și profesorilor, definirea unor termeni ca abuz, hărțuire și discriminare, sau înființarea unei comisii de lucru care să organizeze dezbateri privind egalitatea de gen, se arată într-un comunicat de presă.

În vara anului trecut, iunie 2023, Centrul FILIA și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat implementarea unor mecanisme clare de combatere a hărțuirii sexuale și discriminării de gen în codul-cadru de etică și deontologie universitară și în metodologia-cadru privind organizarea şi funcţionarea centrelor de consiliere şi orientare în carieră în sistemul de învăţământ superior din România.

Organizațiile au lansat atunci o petiție și atrăgeau atenția că „universitățile eșuează să reglementeze în codurile de etică hărțuirea sexuală în mediul online, întrucât doar 2% o menționează. Un singur cod de etică din cele 85 analizate menționează pașii necesari pentru o sesizare în cazul unei fapte de hărțuire sexuală”, potrivit unui raport de cercetare realizat de acestea. 

“Niciun cod de etică dintre cele analizate nu oferă o definiție pentru discriminarea de gen. În plus, în 38 de coduri de etică este menționată hărțuirea sexuală și 12 coduri includ o definiție a acesteia, însă destul de abstractă și greu de înțeles în lipsa unor exemple”, mai spunea Centrul Filia anul trecut.

Într-un sondaj dat publicității în mai 2023 de centrul Filia, deși jumătate dintre studentele chestionate într-un sondaj FILIA consideră că există hărțuire sexuală în universități, doar 14 sesizări s-au înregistrat oficial în cele 52 de universități publice din România, de-a lungul a cinci ani.

Citește și:
Suspendarea sociologului Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, din activitatea de profesor și retragerea de la conducerea Departamentului de Sociologie, cerute de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Comisia de Etică va analiza urgent cazul
Sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut comentator TV, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, cărora le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui – anchetă Snoop.ro / El neagă acuzațiile
“Universitățile eșuează” în a încuraja studentele și studenții să sesizeze cazurile de hărțuire sexuală – Alianța organizațiilor studențești: 14 sesizări în 52 de universități, în 5 ani
Peste 180 de organizații cer măsuri împotriva hărțuirii sexuale din universități / Organizația FILIA pentru apărarea drepturilor femeilor: ”Este un fenomen larg răspândit”
Cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism cercetat pentru abuzuri: Comisia de Etică a Universității din București constată încălcări ale Codului privind abuzul de putere și hărțuirea sexuală, dar nu decide nimic / Universitatea așteaptă să se lămurească raporturile de muncă ale cadrului didactic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Klaus Iohannis: Legile și normele de aplicare pentru implementarea proiectului România educată trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate

Mesaj în apărarea proiectului România educată, dat de președintele Klaus Iohannis duminică, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, ediția a X-a, din localitatea Criț, județul Brașov. Șeful Statului a subliniat faptul că…
Vezi articolul

Jumătate dintre părinţi şi profesori vor măşti gratuite, dacă cele textile se interzic / Mai puţin de 1 din 4 profesori s-ar vaccina pentru ca şcoala să rămână deschisă / 70% dintre părinţi nu vor să-şi vaccineze copiii – sondaj World Vision România, făcut în mediul rural

Jumătate dintre profesori şi părinţi sunt de acord cu interzicerea folosirii măştilor textile la şcoală doar dacă se vor asigura măşti medicinale gratuite, se arată într-un sondaj realizat de World…
Vezi articolul