Cele trei mari legi care mafiotizează România. Președintele Iohannis trebuie să oprească derapajele grave din educație, justiție și securitate națională

2.390 de vizualizări
Cristian Pantazi / Foto: Arhiva personală
Premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis se dau de ceasul morții să prezinte în exterior România drept o democrație veritabilă, ancorată ireversibil în standardele și valorile europene. Ultima tentativă a premierului Ciucă e chiar de azi, un interviu pentru Bloomberg în care spune că România a îndeplinit toate standardele pentru a intra în Schengen. Una e însă ce vor să proiecteze Ciucă și Iohannis, alta e realitatea din România.

Standardele politice și democratice s-au prăbușit sub coaliția PSD-PNL-UDMR. Anti-reforma e atât de rapidă, încât trei pachete substanțiale de legi amenință însăși osatura democratică a țării și viitorul său. Legile educației, justiției și securității naționale sunt croite pentru uzul câtorva grupări mafiotizate de facto din respectivele domenii, cărora le oferă bani, putere și protecție legală. Președintele Iohannis e dator să stopeze această degradare accelerată dacă are un minim respect pentru democrație și îi pasă de proiecția sa externă.

Suntem într-un nou punct de minim politic, în care legislația e făcută cu ochii la interesele diferitelor grupări de putere și nu pentru interesul public. Așteptările formulate la alegerile din 2021 de segmentul reformist din societate, atât cât este el, au fost deturnate de aducerea la guvernare a PSD, în ciuda discursului cu care președintele Iohannis și PNL s-au prezentat la alegeri.

Realitatea e că reformele structurale nu sunt pe agenda reală a Puterii. Dimpotrivă, contra-reforma e temelia acestei coaliții, care nu mai are practic adversari: și-a subordonat parte din Justiție, presa mainstream, instituțiile și agențiile de control. Paradoxal, chiar creatorul coaliției, președintele Iohannis, a rămas singurul factor instituțional intern care poate opri tăvălugul mafiot. Și presiunea publică, dar asta e altă poveste.

Cele trei pachete de legi sunt profund nocive pentru o societate democratică. G4Media, Edupedu și Economedia le-au prezentat și disecat pe larg, alături de alte foarte puține instituții media. În rest, tăcere vinovată și autocenzură la majoritatea trusturilor cumpărate cu bani grei de partide și guvern.

Citește analiza integrală pe G4Media.ro.

3 comments
  1. Perfect adevărat ce ati scris, o sa ne fie teama sa ieșim pe strada pt ca crima organizata e lăsată libera, sa facă trafic de copii, de femei , de organe , droguri la liber peste tot și educația nu mai e importanta . Chiar ne predam în fata lor sau incercam fiecare sa facem ce putem.sa mai schimbam ceva? Haideți sa nu I lasam!

  2. Da, povestea mafiilor clientelare PNL și PSD continuă conform previziunilor. Acea „altă poveste” cu presiunea publică ne lipsește, bine ar fi să o putem spune copiilor noștri la istoria triumfului democrației în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii încep liceul după clasa a IX-a, adică la 15-16 ani, în majoritatea țărilor membre ale OCDE, arată o analiză făcută de experți ai organizației la care speră să adere și România / Examene de admitere la liceu sunt organizate în doar două țări, în condiții speciale

Trecerea de la învățământul secundar inferior la cel superior – echivalând, în România, cu trecerea de la gimnaziu la liceu – se face la vârsta de 15 ani în jumătate…
Vezi articolul

Analfabetismul numeric aproape se dublează în liceu, comparativ cu școala primară, în rândul elevilor participanți la o testare specializată românească / 36% dintre aceștia au rezultate specifice analfabetismului funcțional numeric, iar 16% au „dificultăți marcante”

Analfabetismul numeric, înțeles printr-un nivel foarte scăzut al capacității de a înțelege, interpreta și utiliza informații matematice în contexte de viață, crește constant de la nivelul școlii primare la nivelul…
Vezi articolul

Andreas Schleicher, fondatorul PISA: 40% din statele OCDE au sisteme de bonusuri pentru a stimula performanța profesorilor / Dacă vreți să impuneți criterii de performanță în salarizarea cadrelor didactice, folosiți cât mai multe criterii posibil, pentru că dacă puneți unul singur, acela va fi corupt

Salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“, a spus Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, unul…
Vezi articolul