Cele trei condiții pentru a promova Bacalaureatul

24.316 vizualizări
Foto: 236495130 © Benzoix | Dreamstime.com
Promovarea examenului de Bacalaureat 2022 permite accesul în învățământul superior, adică diploma de bac este un fel de „pașaport” pentru înscrierea la facultate. Pentru a fi declarat promovat la Bac, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ, potrivit metodologiei de examen.

La Bacalaureat 2022 s-au înscris, în total 126.454 de absolvenți de liceu, din care 111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare. La proba de Limba și literatura română participă 117.219 de candidați. Asta înseamnă că 9.235 dintre cei 15.125 care sunt din generațiile anteriorare nu participă.

Luni, 20 iunie, debutează probele scrise de la Bacalaureat 2022 – Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a susțin astăzi proba scrisă la Limba română.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  1. să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc
simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.

Diploma de Bacalaureat arată ca în modelul de mai jos, publicat în Monitorul Oficial, aprobat prin HG 577/2015:

Cei care au absolvit 12 clase primesc și diplomă de absolvire a liceului.

Foto: 236495130 © Benzoix | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Procedură simulare Bacalaureat 2025. Examenele încep la ora 9 și elevii nu pot părăsi sala cu subiectele / Corectare digitalizată, cu profesori din țară / Notele sunt anunțate intern

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a stabilit procedura oficială pentru organizarea și desfășurarea simulărilor examenului național de Bacalaureat în anul școlar 2024-2025. Documentul reglementează aspecte precum corectarea greșelilor de către…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor: Ministerul Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi să evalueze obiectiv performanţa acestora

Consiliul Național al Eleilor cere „Ministerului Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi, ulterior, să evalueze obiectiv performanţa acestora”, se…
Vezi articolul

Rezolvarea subiectelor la Matematică, simulare BAC 2025. Profesorul Mădălin Ghiuler: La mate-info, subiectul III nu are nicio capcană, iar subiectul de analiză de clasa a XII-a poate fi rezolvat de un elev bun, de tehnologic

Profesorul Mădălin Ghiuler a rezolvat, pentru Edupedu.ro, subiectele pe care le-au primit elevii la proba obligatorie a profilului – simularea examenului național de BAC 2025. Elevii de la filiera teoretică,…
Vezi articolul

ORAR Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2021, la 13 discipline, organizată online pentru elevii din toată țara de Universitatea de Vest din Timișoara. Prima sesiune are loc sâmbătă, 16 ianuarie

Pregătire pentru examenul de bacalaureat 2021, anunțată de universitatea de Vest din Timișoara, într-un comunicat primit de Edupedu.ro. Programul se desfășoară pe Google Meet și se pot înscrie elevii din…
Vezi articolul