Cele patru tipuri de burse pentru elevii de la școlile private în anul școlar 2024-2025 – precizări de la Ministerul Educației

3.672 de vizualizări
Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com
Elevii care învață în școli private au dreptul la 4 tipuri de burse în anul școlar 2024-2025, precizează Ministerul Educației într-o serie de întrebări și răspunsuri privind acordarea burselor. Elevii din învățământul particular pot beneficia de burse de excelență olimpică I și II, de burse sociale și de burse tehnologice, precizează Ministerul Educației.

Elevii din școlile private au dreptul la burse de excelență olimpică I și II, de burse sociale (în anumite condiții) și burse tehnologice, potrivit art. 108 din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023:

„(1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse.

(15) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:

a) burse de excelenţă olimpică I şi II pentru nivelul gimnazial și liceal; Vezi aici cum se acordă

b) burse sociale, dacă sunt şcolarizaţi fără taxe pentru nivelul primar, gimnazial și liceal; Vezi aici cum se acordă bursa socială pentru primar, gimnaziu și liceu

c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile stabilite prin metodologia-cadru, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic.” Vezi aici cum se acordă.

Cuantumurile burselor din anul școlar 2024-2025:

  • bursa socială – 300 lei/lună;
  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
  • bursa tehnologică – 300 de lei pe lună

Bursele se plătesc în data de 20 a fiecărei luni – cu prima plată în luna noiembrie și pentru lunile anterioare.

În continuare, potrivit legii educației 198/2023 și metodologiei de acordare a burselor din 11 iulie 2024, banii de burse pentru elevii de la școlile private urmează traseul financiar „vechi”, adică trec pe la Consiliile locale înainte să ajungă la școli. Acest lucru a produs o serie de întârzieri la plata burselor – Edupedu.ro a scris pe larg despre situația liceelor particulare din Sectorul 3.

Procedura pentru acordarea burselor

Art. 25 alin. 1 – Unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional transmit anual, până la data de 20 octombrie, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(2) După centralizarea datelor transmise de unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educației, Direcția generală învățământ preuniversitar, sumele estimate pentru plata burselor, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(3) Unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional transmit, anual, până pe 20 octombrie, unităților administrativ-teritoriale în raza cărora își au sediul numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(4) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale transmit administrației județene a finanțelor publice, respectiv Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, până la data de 25 octombrie, datele primite de la unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, atât pentru întreaga unitate administrativ-teritorială, cât și pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar particular și confesional cu personalitate juridică, în vederea repartizării sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

(5) Repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, aprobate prin legea anuală a bugetului de stat, pe comune, orașe, municipii și sectoare ale municipiului București, pentru plata burselor elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, se face prin decizie a directorului direcției generale regionale a finanțelor publice/șefului administrației județene a finanțelor publice, respectiv decizie a directorului Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, cu asistența tehnică de specialitate a inspectoratului școlar.

Informații de context

Anul trecut școlar, bursele de excelență pentru elevii de la școli private erau neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit.

La începutul anului, Edupedu.ro a documentat întârzierea generală a plății burselor sociale și de excelență la școlile particulare și confesionale – bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, erau blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu primiseră încă banii pe ultimele 5 luni de cursuri în ianuarie 2024.

Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Burse 2024-2025. Prima plată către elevi va fi făcută pe 20 noiembrie, pentru primele două luni de cursuri – calcul estimativ
Bursele de excelență pentru elevii de la școli private, neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit
Bursa tehnologică în anul școlar 2024-2025, condiționată de media 10 la purtare – noile reguli de acordare
Burse clasa a V-a 2024-2025. Elevii pot primi burse sociale, de merit, reziliență și excelență – condiții / Diriginții calculează mediile pe primele module în ianuarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel al ministerului Educației către profesori să contribuie cu resurse educaționale deschise: „Ne dorim implicarea profesorilor pentru realizarea de lecții video”

Ministerul Educației face un apel către profesori să contribuie cu resurse educaționale deschise. Într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a ministrului Monica Anisie. Pe lângă încărcarea de resurse educaționale deschise,…
Vezi articolul

Reorganizarea forului care controlează circa 20% din banii de cercetare, UEFISCDI, și înființarea unui Consiliu independent care să se ocupe de domeniu este cerută printr-un manifest semnat de zeci de profesori și cercetători români, de la universități din România și din lume

“Propunem crearea unei entități juridice noi, „Consiliul pentru Cercetare”, unitate independentă de factorul politic și care va gestiona și distribui bugetul alocat acesteia de către statul român exclusiv pe bază…
Vezi articolul

Ce declanșează comportamentul cyberstalkerilor. Diana Ioaneș, psiholog școlar: Stalker-ul, la încheierea unei relații, trăiește un sentiment de abandon exagerat de puternic, reiterat pe fondul unui atașament nesigur din copilărie. Care este forma corectă de parenting care poate proteja victimele

Părinții care doresc să-și protejeze copiii de cyberstalking și cyberbullying „ar trebui să încerce să creeze cu propriul copil o relație de încredere, de susținere, și mai ales în adolescență…
Vezi articolul

EXCLUSIV Andronescu propune scoaterea profesorilor de Sport de la clasele pregătitoare, I și a II-a și înlocuirea orelor de Educație fizică cu Joc și mișcare. Federația părinților: le vor face învățătorii? Mai bine iese Religia de la clasele mici

Ecaterina Andronescu vrea să modifice materiile pe care le fac elevii la clasa pregătitoare, clasa I și a II-a. Potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro, ministrul vrea…
Vezi articolul