Cele mai uşoare subiecte din ultimii 3 ani, la Matematică, la Evaluarea Naţională. Analiza profesorului Sorin Borodi arată că cele mai multe exerciţii au avut grad de dificultate 2, pe o scară de la 1 la 10

29.521 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Examenul de Matematică de la Evaluarea Națională 2020 a avut subiectele cu cel mai mic grad de dificultate din ultimii 3 ani, potrivit analizei comparative realizate de profesorul de matematică Sorin Borodi. Pe o scară de la 1 la 10, dificultatea subiectelor la matematică din anul 2020 a obţinut nota 4,61, faţă de 5,11 anul trecut şi 5,05 în 2018. Un grad de dificultate mai mic a fost în anul 2017. Rezultatele Evaluarea Națională 2020 se afișează luni, pe 22 iunie, pe edu.ro și Edupedu.ro.

Gradul de dificultate al subiectelor de la proba scrisă de Matematică de la Evaluarea Națională 2020 a fost cotat la 4,61 puncte, din 10 posibile. Subiectele au fost mai uşoare decât în anii 2019 şi 2018, reiese din analiza citată.

Tabelul cuprinde indicii de dificultate ai “itemilor”, apreciaţi pe o scară de la 1 la 10. În urma analizei profesorului Sorin Borodi, rezultă un coeficient de dificultate. Profesorul de la Liceul „Al Papiu Ilarian” din Dej, județul Cluj, realizează această comparație de ani de zile, începând cu subiectele din anii 1933 și până în prezent.

Sursa datelor: sorinborodi.ro

Concret, ca toate Evaluările Naţionale de la clasa a VIII-a din 2010 încoace, şi cea din anul 2020 de la Matematică a avut 18 “itemi” sau puncte. Gradul de dificultate a fost următorul, pe o scară de la 1 la 10, potrivit profesorului Sorin Borodi:

  • gradul de dificultate 1 – 1 item
  • gradul de dificultate 2 – 6 itemi
  • gradul de dificultate 3 – 2 itemi
  • gradul de dificultate 4 – 1 item
  • gradul de dificultate 5 – niciun item
  • gradul de dificultate 6 – 2 itemi
  • gradul de dificultate 7 – 2 itemi
  • gradul de dificultate 8 – 2 itemi
  • gradul de dificultate 9 – 2 itemi
  • gradul de dificultate 10 – niciun item

În analiza “la cald” a subiectelor, Sorin Borodi a declarat pentru Edupedu.ro miercuri că ”Nota 10 e destul de greu să se obțină. În special din cauza geometrie plane, este vorba despre problema 1 de la Subiectul III, punctele b și c nu o să fie rezolvată de prea mulți elevi, după părerea mea. Acelea vor face diferența între nota 9 și nota 10. Dificultăți au întâmpinat elevii și la un subpunct de la ultima problema de geometrie in spatiu, punctul c.

În rest, nota 5 e destul de ușor de obținut. În special subiectele I și II au fost destul de previzibile, asemănătoare celor din subiectele din anii trecuți și celor din testele de antrenament.

Foto: sorinborodi.ro

Din păcate, subiectele continuă să conțină lucruri rupte total de realitate. Sunt pur teoretice, fără nicio legătură cu viața reală, cu concretul. Nu se poate evalua cu un astfel de subiect modul în care un elev știe să aplice în viața reală ceea ce a învățat la matematică până în gimnaziu“.

Din analiza graficului de mai sus se poate observa că în ultimii ani a avut loc o „relaxare” a subiectelor de la matematică, acestea fiind din ce în ce mai ușoare. Cele mai dificile subiecte date în perioada analizată au fost în anul 2002, cu un coeficient de dificultate de 7,13.

Acest examen de la finalul clasei a VIII-a a purtat numele de „Examen de Capacitate” între anii 1999 și 2003, apoi „Teste Naționale” până în 2007, iar doi ani la rând au fost „Teze cu subiect unic”. Din 2010, examenul de la finalul clasei a VIII-a se numește „Evaluarea Națională”.

Subiectele de la Matematică – Evaluarea Națională 2020:

 

Descarcă baremul de la Matematică – Evaluarea Națională 17 iunie 2020:

 

Calendar Evaluarea Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendarul sesiunilor speciale de BAC și Evaluare Națională 2020:

 

Foto: School photo created by freepik – www.freepik.com

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scădere cu peste 30.000 a numărului elevilor şi studenților din România, în anul școlar care se încheie astăzi. Institutul Național de Statistică: Un profesor se ocupă de 15 elevi/studenţi, în medie

Numărul elevilor şi studenţilor din sistemul naţional de educaţie din România, în anul şcolar/universitar 2020-2021, a scăzut cu 31.600, comparativ cu intervalul anterior, până la aproape 3,5 milioane, în timp…
Vezi articolul

Programe urgente de recuperare a școlii pierdute și protejarea bugetelor educației – măsuri propuse guvernelor de doi experți ai Băncii Mondiale: “Pierderile de învățare sunt reale” în pandemie

Pierderile de învățare asociate închiderii școlilor sunt reale, iar impactul lor este substanțial mai ales asupra mediilor defavorizate, arată studii realizate până acum în țări bogate, ceea ve sugerează că…
Vezi articolul
Daniel David

Daniel David, despre disputa generată de localurile care le cer clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masa lor”: Societatea românească este acum aproape de faza de emancipare, când începe să îți pese mai mult de propriile nevoi și interese, fără să te uiți la ale celorlalți

Disputele care au scindat societatea și au generat reacții polarizate, pornite de localurile care le impun clienților prin regulament să-și țină copiii „tot timpul așezați la masa lor”, au o…
Vezi articolul
Domnica Petrovai

Domnica Petrovai, psihoterapeut: Cred că investiția în starea de bine a adulților – profesori și părinți – este cea mai valoroasă, pentru că are un impact direct asupra copiilor. Este copleșitor sentimentul de neîncredere, cu impact foarte puternic și asupra rezultatelor școlare

„Cred că vom avea copii mai încrezători, dacă vor trăi și vor învăța în comunități – cum este școala – și în familii, unde starea de bine va fi la…
Vezi articolul