Cele mai mari fiorduri din Groenlanda, cercetate într-o misiune științifică contracronometru. Specialist: Riscul constă în dispariția unui ecosistem complet

353 de vizualizări
Foto: © Lochstampfer | Dreamstime.com
Într-un peisaj dominat de munţi înzăpeziţi şi dealuri cu pământ roşiatic, velierul Kamak îşi croieşte drum printre aisbergurile din Scoresby Fjord din Groenlanda, având la bord mai mulţi oameni de ştiinţă care au venit în această regiune pentru a studia un ecosistem aflat în pericol, informează AFP, potrivit Agerpres.

Staţia de cercetări ştiinţifice din Summit Camp a înregistrat în vara acestui an cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor sale realizate la nivelul calotei glaciare din Groenlanda, accentuând sentimentul de urgenţă al cercetătorilor din această misiune, care caută informaţii despre efectele generate de schimbările climatice asupra fiordurilor.

“Riscul constă în dispariţia unui ecosistem complet”, a declarat Eric Marechal, unul dintre participanţii prezenţi la bordul velierului, director al departamentului de cercetare în cadrul CNRS din Franţa şi specialist în microalge care trăiesc în zăpadă şi gheaţă.

Blocat de gheaţă timp de 11 luni din 12, Scoresby Fjord, cel mai mare ansamblu de fiorduri din lume, îşi păstrează intacte o marte parte din misterele sale, potrivit sursei citate.

Pe lângă pericolul unor ciocniri cu aisberguri, care reprezintă pe alocuri până la jumătate din suprafaţa văii glaciare, participanţii la misiunea ştiinţifică sunt echipaţi şi pentru a face faţă prezenţei urşilor polari.

Merită tot efortul, spun ei.

“Schimbările climatice intră aici într-o fază intensă. Trebuie să documentăm acest lucru”, a subliniat şeful expediţiei, Vincent Hilare, directorul asociaţiei Greenlandia, care coordonează misiunea desfăşurată în luna august.

Misiunea se concentrează în special pe prelevarea de eşantioane de zăpadă şi de microorganisme marine.

Căldura soarelui din luna august a creat poteci în zăpada topită la marginile aisbergurilor, iar “vuietele” gheţarilor care domină fiordurile au umplut atmosfera.

Unele aisberguri par nişte monoliţi albăstrui sculptaţi şi mai înalţi decât Arcul de Triumf din Paris, alţii seamănă cu movile acoperite cu straturi de zăpadă care se prăbuşesc, notează Agerpres.

Nici măcar geografia locurilor nu este cunoscută cu exactitate şi riscul de a fi strivit între două blocuri gigantice de gheaţă este cât se poate de palpabil.

“Avem factorul meteorologic pe de-o parte şi, în acelaşi timp, avem hărţile (cu gheţuri) care nu sunt fiabile, există un mare decalaj între hărţi, deci aici avansăm prin tatonare pe linia sondei, în adâncime, iar apoi vine momentul descoperirii şi al adaptării”, a declarat căpitanul velierului, David Delample.

Singura prezenţă umană pe o rază de 500 de kilometri constă în satul Ittoqqortoormiit şi cei 300 de locuitori ai săi, afectaţi de efectele încălzirii climei.

La jumătatea lunii septembrie, accesul în fiord se va închide.

“Următoarea generaţie de oameni de ştiinţă va observa o topire masivă în Groenlanda. Trebuie să le lăsăm cât mai multe eşantioane”, a declarat Vincent Hilaire.

Foto: © Lochstampfer | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

100.000 de elevi nu vor mai primi tichete educaționale în acest an. Programul nu e gata nici acum, deși fostul ministru al Fondurilor europene, Marcel Boloș, promitea un mecanism mai simplu din timp, pentru vouchere la începutul anului școlar

Pentru anul școlar 2023-2024, tichetele educaționale de 500 de lei vor fi acordate pentru 300.000 de copii de grădiniță și elevi din medii vulnerabile, după cum se arată într-un răspuns…
Vezi articolul

PISA 2022 Elevii care au avut profesori care i-au susținut au obținut un scor mai mare cu 20 de puncte, ceea ce înseamnă un an școlar, spune Andreas Schleicher, expert OECD / „Când ai 15 ani, ultimul loc în care ești fericit este școala, deși acolo ca elev petreci cel mai mult timp”

Relația profesorului cu elevul este extrem de importantă asupra rezultatelor învățării, reiese din rezultatele PISA 2022. “Elevii care au profesori care îi susțin, pe care îi simt aproape, că le…
Vezi articolul

Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic…
Vezi articolul