Cele cinci mari universități românești care formează Consorțiul Universitaria au anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că „vor promova importanţa vaccinării cadrelor didactice, a studenţilor şi personalului didactic-auxiliar şi nedidactic din universităţi, astfel încât să poată decide revenirea în condiţii cât mai sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine”.
Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni online din 14 mai, la nivelul conducerilor extinse a organizației academice. Consorțiul Universitaria este format din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara.
„În perspectiva pregătirii procesului didactic pentru anul universitar 2021-2022, membrii Consorţiului Universitaria reiterează şi vor promova importanţa vaccinării cadrelor didactice, a studenţilor şi personalului didactic-auxiliar şi nedidactic din universităţi, astfel încât să poată decide revenirea în condiţii cât mai sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine, etc. În acelaşi timp, cele cinci mari universităţi atrag atenţia asupra necesităţii adaptării legislaţiei privind modul de organizare a învăţământului superior la condiţiile post-pandemie, valorificând experienţele pozitive din perioada organizării online a activităţilor didactice”, se arată în comunicatul de presă al Consorțiului Universitaria.
Declarația vine după ce Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Iași, care nu este însă membră a Consorțiului Universitaria, a anunțat săptămâna trecută că a adoptat două decizii prin care studenții și profesorii pot să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă prezintă dovada vaccinării, un test PCR sau antigen negative, ori adeverință că au trecut prin COVID-19 în urmă cu cel mult 90 de zile.
În legătură cu această decizie, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat pe 13 mai, la Antena 3, că „În învățământul universitar există autonomie universitară. Fiecare universitate își stabilește propriile reguli. Aceste reguli sunt adoptate în senatele universitare. În senatele universitare sunt reprezentați atât profesorii, cât și studenții. Depinde de fiecare universitate. Am prezentat acest lucru ca fiind o posibilă inițiativă a unei universități. În măsura în care această inițiativă va fi validată la acea universitate, ea va fi în perfectă siguranță, pentru că va reflecta dorința acelei universități, atât studenți, cât și profesori”.
Sursă foto: Pixabay