Examenul de Matematică de la Evaluarea Națională 2019 a avut subiectele cu cel mai înalt grad de dificultate din ultimii 7 ani, potrivit analizei comparative făcută de profesorul de matematică Sorin Borodi. Pe o scală de la 1 la 10, dificultatea subiectelor la matematică din anul 2019 a obţinut nota 5,11. Un grad de dificultate mai mare a fost în anul 2012. Rezultatele Evaluarea Națională 2019 se afișează pe 25 iunie pe edu.ro și Edupedu.ro.
Gradul de dificultate al subiectelor de la proba scrisă de Matematică de la Evaluarea Națională 2019 a fost cotat la 5,11 puncte, din 10 posibile. Subiectele au fost mai grele decât în cei mai recenți 7 ani. În 2012 au fost subiecte cu un grad de dificultate mai mare (5,5), potrivit analizei citate.
Tabelul cuprinde indicii de dificultate ai itemilor, apreciaţi pe o scară de la 1 la 10. În urma analizei profesorului Sorin Borodi, rezultă un coeficient de dificultate. Profesorul de la Liceul „Al Papiu Ilarian” din Dej, județul Cluj, realizează această comparație de ani de zile, începând cu subiectele din anii 1933 și până în prezent.
Din analiza citată se poate observa că în ultimii ani a avut loc o „relaxare” a subiectelor de la matematică, acestea fiind din ce în ce mai ușoare. Cele mai dificile subiecte date în perioada analizată au fost în anul 2002, cu un coeficient de dificultate de 7,13.
Acest examen de la finalul clasei a VIII-a a purtat numele de „Examen de Capacitate” între anii 1999 și 2003, apoi „Teste Naționale” până în 2007, iar doi ani la rând „Teze cu subiect unic”. Din 2010 examenul de la finalul clasei a VIII-a se numește „Evaluarea Națională”.
Un lucru important de menționat, care reiese din analiza profesorului Borodi este cel legat de numărul de exerciții și probleme pe care elevii le au de rezolvat la acest examen, de-a lungul anilor, din 2000 până în 2019. În 2002, când a fost cel mai mic număr de exerciții și probleme din ultimii 19 ani, a fost și cel mai mare grad de dificultate a subiectelor. În ultimii 9 ani numaărul exercițiilor și problemelor s-a stabilizat la 18.
Majoritatea acestor exerciții și probleme fac apel la algoritmi de rezolvare memoraţi prin repetare și nu la abilităţile de rezolvare de probleme ale elevului, potrivit unei analize a „task force”-ului pe Educație al Coaliției pentru Dezvoltarea României.
Baremul de la Matematică a fost publicat de Ministerul Educației
Subiectele de la examenul de Matematică susținut astăzi de absolvenții claselor a VIII-a “sunt mai dificile decât subiectele de anul trecut și a fost mai mult de lucru la ele, categoric”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Societății de Științe Matematice, Radu Gologan.
Subiectele de la examenul de astăzi la Matematică – Evaluarea Națională 2019
Examenul la Matematică de la Evaluarea Națională 2019 a început la ora 9:00, când elevii au primit subiectele. Absolvenții de clasa a VIII-a au avut la dispoziție 2 ore pentru rezolvarea subiectelor de examen și nu au avut voie să iasă din sală mai devreme de o oră de la primirea subiectelor.
Cine concepe subiectele de Evaluare Națională la clasa a VIII-a
Subiectele de la Evaluarea Națională 2019 sunt concepute de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) din subordinea sa. Potrivit regulilor de examen, subiectele trebuie să fie în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională, să aibă un nivel mediu de dificultate și să permită rezolvarea în 120 de minute.
Baremul de evaluare și de notare pentru fiecare subiect de examen este elaborat tot de Centrul Național de Evaluare și Examinare; baremele se publică pe edu.ro după desfășurarea fiecărui examen.
Calendar Evaluarea Națională 2019
18 iunie 2019 Limba și literatura română – examen scris
20 iunie 2019 Matematică – examen scris
21 iunie 2019 Limba și literatura maternă – examen scris
25 iunie 2019 Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie Afișarea rezultatelor finale
Calendar admitere liceu 2019
3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019 Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a
Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).
FOTO: School photo created by freepik – www.freepik.com
Citește și:
-
Subiecte Matematică Evaluarea Națională 2019: Vezi ce subiecte au avut de rezolvat astăzi la examen absolvenții de clasa a VIII-a
-
Un elev din București a fost eliminat din examenul la Matematică, pentru că a intrat cu telefonul în Evaluarea Națională
-
Evaluarea Națională 2019: Cum ar fi arătat subiectele la matematică, dacă Ministerul introducea testele grilă
-
Restaurație la corectarea lucrărilor în București: Tezele elevilor din capitală de la Evaluarea Națională 2019 nu vor mai fi corectate în alte județe, încrucișat, ci pe sectoare
-
Evaluarea Națională 2019. Aproape 16,5% din elevii de clasa a VIII-a nu au intrat sau au lipsit la examenul de limba română
-
Evaluarea Națională 2019: Cum să nu greșești la matematică – sfaturi practice pentru abordarea cu succes a examenului de la profesorul Sorin Borodi
-
Baremul de notare și Subiectele de la Limba și literatura română au fost publicate de Ministerul Educației
-
Comparație de subiecte la limba și literatura română date în ultimii 4 ani la Evaluarea Națională
-
Evaluarea Națională 2019: Modele de subiecte la Matematică