Cele mai bune universități din România: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Politehnica București ocupă primele trei locuri în Metaranking 2023 – clasamentul oficial publicat de Ministerul Educației

27.261 de vizualizări
Foto: Nikolay Georgiev de la Pixabay
Cele mai bune universități din România sunt Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din București (UB) și Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB), potrivit raportului privind metarankingul pentru anul 2023, publicat miercuri după-amiază, 8 mai, de Ministerul Educației.

Clasamentul include doar 30 de universități (28 de stat, două private) dintre cele 89 câte există în România (52 de stat, 37 private), conform raportului citat.

„Topul primelor 10 universități din România în anul 2023 este similar cu cel din 2022, fiind ocupat de universități comprehensive, tehnice și de medicină”, susține Ministerul Educației.

Față de metarankingul anterior al Ministerului Educației despre care a scris Edupedu.ro pe 15 mai 2023, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” este acum pe locul 4, față locul 5, inversând astfel poziția cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Potrivit celui mai recent clasament, Academia de Studii Economice din București (ASE) a trecut pe locul 9 în top 30 universități din România din anul 2023, față de locul 10 înregistrat pentru anul 2022, întrecând Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași.

Universitatea Tehnică Militară “Ferdinand I” din București, clasată anul trecut pe poziția 31 în metarankingu național, a ieșit din ranking pentru că nu s-a regăsit în metarankingurile internaționale folosite ca reper de Ministerul Educației, notează instituția în raport, care poate fi descărcat mai jos din articol.

  • De notat că metarankingul, folosit pentru alocarea anuală de fonduri pentru cercetarea în universități, ar fi trebuit să fie gata de luna trecută, însă a întârziat, iar metodologia privind finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior a fost publicată înaintea acestui clasament.
Metarankingul Național 2023 publicat de Ministerul Educației:
  1. Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
  2. Universitatea din București
  3. Universitatea Politehnica din București
  4. Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” – București
  5. Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” – Cluj-Napoca
  6. Universitatea Transilvania din Brașov
  7. Universitatea Al. I. Cuza din Iași
  8. Universitatea de Vest din Timișoara
  9. Academia de Studii Economice din București
  10. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  11. Universitatea Politehnica Timișoara
  12. Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași
  13. Universitatea din Oradea
  14. Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
  15. Universitatea din Craiova
  16. Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava
  17. Universitatea Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș
  18. Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași
  19. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
  20. Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
  21. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
  22. Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara
  23. Universitatea “Ovidius” din Constanța
  24. Universitatea “Titu Maiorescu” din București
  25. Universitatea din Pitești
  26. Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București
  27. Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca
  28. Universitatea “Valahia” din Târgoviște
  29. Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad
  30. Universitatea Tehnică de Construcții din București

„Universitățile din România au fost prezente doar în șase din cele opt clasamente utilizate în ediția anterioară a metaranking-ului, ceea ce subliniază necesitatea monitorizării atente a indicatorilor utilizați în clasamentele ARWU și NTU, ca și a cauzelor care au condus la declasarea universităților din România din aceste ranking-uri”, notează Ministerul Educației în raport – document mai jos.

Clasamentul Ministerului este realizat separat de cele realizate independent, până acum trei ani, sub egida Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români, iar din 2022 – de Centrul Qualitas al UBB

DOCUMENT Raportul privind Metarankingul 2023 publicat de Ministerul Educației:

Articol în curs de actualizare.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Cele mai bune universități din România în 2023: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, UMF Carol Davila și Politehnica București – Metarankingul universitar 2023
UPDATE Cel mai nou clasament al universităților din România, realizat de Ministerul Educației, a fost publicat oficial. Metaranking 2022: cele mai bune universități din România sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Politehnica București

8 comments
  1. Motto:
    “Totul s-a întors cu fundu-n sus
    Hoţii ne dau lecţii de morală.
    Popii Îl trădează pe Isus.
    Bună ţară – dar ce rea tocmeală!”
    (CORNELIU VADIM TUDOR – LUMEA ROMÂNEASCĂ in: https://www.revistaromaniamare.ro/lumea-romaneasca)
    Clasamentul universităţilor din România contează mai putin atâta timp cât comparatia nu se face cu universităţi similare din Europa sau din întreaga lume.
    Din păcate, pe anul 2023 nici o universitate românească nu a ocupat unul din primele 1000 de locuri in clasament Shanghai.
    Si asta după ce in anul 2022 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii (Academic Ranking of World Universities https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2022), ocupând o poziție în intervalul 800-900 la nivel internațional. Din cele aproximativ 30000 de universități ale lumii, aproximativ 2500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1000 sunt făcute public. Așadar, aflându-se pe poziția 800-900, UBB se afla cel puțin între primele 5% universități ale lumii.
    Iată că anul acesta UBB nu mai indeplineste criteriile de performanta, astfel că România nu mai are nicio universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023.
    Incercând o explicatie , doamna ministru al educatiei Ligia Deca a căutat să justifice esecul astfel: „Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, prin recrutarea unor buni practicieni sau profesori cu vocație pedagogică, cu o solidă pregătire în domeniu”, ceea ce denotă faptul că în universitățile românesti nu se prea face cercetare.
    In toată lumea civilizată adevărata cercetare stiintifică se face în universităti. Noi am păstrat în țară modelul sovietic din perioada comunistă în care cercetarea era concentrată în institute rupte de universități. După 1989 au existat anumite tentative timide de remediere a situatiei . Astfel, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost înfiintată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) , cu atributii în realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru universități. Dar, ca la noi la nimeni. Pentru ca ruptura între învătământul superior si cercetarea stiintifică să fie totală, în decembrie, 2020 Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost scindat în Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Si acum constatăm cu surprindere că România nu mai are nici o universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023.
    Este vorba si de o chestiune de organizare depăsită a învătământul superior din România.
    Iată ce spunea in anul 1943, marele clinician Iuliu Haţieganu despre prioritatea cercetării stiintifice intre functiile unei universităti performante:
    „Cele cinci functii care dau viaţă unei Universităţi constiente si responsabile de misiunea ei în stat sunt: cercetarea si creaţia stiinţifică, pregătirea profesională, educaţia naţională a viitoarelor elite, asigurarea vieţii materiale si morale a studenţimei, răspândirea stiinţei în masele largi ale neamului.”
    (Iuliu Haţieganu- Preocupări universitare; Revista”U”, Bucuresti, nr.1, dec. 1943)

    Vezi si: https://adevarul.ro/stiri-interne/educatie/franta-vs-romania-in-problema-esecului-clasarii-in-2292920.html

  2. UTCB ,,mama”politehnicii de astăzi pe locul 30.
    singura facultate cu atâtea specialități tehnice dr top?!
    clasamentul nu reflecta realitatea clar@

  3. Pt ca acest clasament e din 2023, pe atunci cel mai probabil nu se făcuse încă fuziunea.

  4. Nu inteleg acest clasament intrucat Universitatea Politehnica din Bucuresti (locul 3 in clasament) s-a unit de vreo 2 ani cu Universitatea din Pitesti (locul 25 in clasament) rezultand Universitatea Nationala de Stiinte si Tehnologie Politehnica Bucuresti (UNSTPB) care nu apare in clasament ???

  5. well .. unde este în acest clasament faimoasa Universitate din Oradea? acolo unde predau plagiatorii recurenți Mang Ioan și Mang Erica și banda lor de mai mici plagiatori?
    Cum se poate ca tocmai „competențele” lor – dl, fost ministru pentru o săptămână care știe să plagieze până și erorile din articolele furate – să nu apară în acest clasament ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Patru directori de școală din România au fost premiați pentru că au redus abandonul școlar, analfabetismul funcțional sau au îmbunătățit rezultatele la Evaluarea Națională în școlile pe care le conduc

Patru directori de școală din România din Ditrău (jud. Harghita), Curcani (jud. Călărași), Popricani (jud. Iași) și Iași, care au avut rezultate excepționale precum reducerea abandonului școlar sau a analfabetismului…
Vezi articolul

Marius Nistor, FSE Spiru Haret: Personalul didactic auxiliar și nedidactic nu ar trebui să fie trecut în șomaj tehnic. Contabilul este singurul care poate face plăți, secretarul face statele de plată

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” reacționează printr-un comunicat la declarația premierului Ludovic Orban privind trecerea în șomaj tehnic și implicit diminuarea veniturilor pentru personalul administrativ din școli. Liderul sindical…
Vezi articolul