Cele două dorințe ale ministrului Cîmpeanu, la revenirea tuturor elevilor la școală pentru următoarele 14 săptămâni: Eu, ca ministru al Educației, nu doresc să mai modificăm structura anului școlar / Nu îmi doresc să mai trecem școala în online

4.806 vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: gov.ro
“Eu, ca ministru al Educației, nu doresc să mai modificăm structura anului școlar”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24. Acesta a vorbit pentru prima dată despre „vacanța forțată” pe care a impus-o elevilor în noiembrie 2021, până acum evitând acest termen – „am făcut deja o modificare, am avut o vacanță forțată (…) ne-am creat foarte multe probleme, vedeți foarte bine”, a spus ministrul. O a doua dorință enunțată de oficial a fost legată de școala online: „ca ministru al Educației, nu doresc trecerea în online pentru că au fost pierderi imense”.

Declarațiile vin în contextul în care luni, 10 ianuarie, încep școala toți elevii și copiii de grădiniță, pentru ultima săptămână din semestrul I și apoi, imediat, urmează 13 săptămâni de școală din semestrul al II-lea până la următoarea vacanță. Autoritățile sanitare anunță că valul 5 a început, în privința infectărilor cu noua variantă de coronavirus – Omicron.

Întrebat ce se întâmplă cu o eventuală trecere a școlilor în sistem online, după ce a spus că nu mai există cadrul legal pentru așa ceva, Cîmpeanu a explicat că „nu vom trece școala în online decât dacă vom fi informați de Ministerul Sănătății și INSP că situația epidemiologică solicită acest lucru”.

Redăm declarațiile:

Sorin Cîmpeanu: „Ca ministru al Educației, nu îmi doresc să mai trecem școala în online înainte de a fi pregătiți pentru predarea online. Din perspectiva sanitară, există Ministerul Sănătății și INSP, care sunt partenerii noștri de dialog. Din punctul meu de vedere acolo sunt specialiști, pentru că altfel, vedem, în România sunt specialiști pe orice. Se pricep la domeniul sanitar, la educație, la cursul euro, la problemele Patriarhiei, se pricep la orice. Dacă aceștia sunt specialiștii care fac acele previziuni, dați-mi voie să ascult ca ministru al Educației de punctul de vedere al INSP și al ministrului Sănătății care au precizat deja poziția – epidemiologi, nu pretins epidemiologi.

Moderator: Înțeleg din discuția pe care o aveți că aveți un personaj în minte…

Sorin Cîmpeanu: Am văzut foarte multe puncte de vedere ale unor persoane care, stau să mă întreb, de unde își arogă această autoritate de a face previziuni, altele decât cele ale INSP și ale Ministerului Sănătății și ale specialiștilor în epidemiologie?

Moderator: INSP și Ministerul Sănătății vorbesc despre valul 5 în România și de faptul că Omicron este foarte contagios și de asemenea că sunt afectați copiii. În situația în care scenariul sumbru se adeverește, există posibilitatea ca structura anului școlar să fie modificată sau care sunt soluțiile pe care le aveți dumneavoastră?

Sorin Cîmpeanu: Am răspuns deja: eu, ca ministru al Educației, nu doresc să mai modificăm structura anului școlar. Deja am făcut o modificare, am avut o vacanță forțată, forțată de evoluția epidemiologică. Ne-am creat foarte multe probleme, vedeți foarte bine, a trebuit să micșorăm cu o săptămână vacanță de iarnă pentru gimnaziu și liceu, este problema vacanței intersemestriale care nu mai există, deci deja avem suficient de multe probleme ca să mai modificăm încă o dată structura anului școlar. Pe de altă parte, avem date limite pentru examenele naționale, bacalaureat și evaluarea națională, care nu trebuie să fie schimbate, trebuie să se deruleze în zilele care sunt deja cunoscute de către elevi. Deci, ca ministru al Educației, nu vreau să schimb structura anului școlar.

Moderator: Scenarii aveți, pe ce scenarii lucrați?

Sorin Cîmpeanu: Am înțeles de la Ministerul Sănătății, și am deplină încredere, că nu se pune problema trecerii în online a școlilor atâta vreme cât, chiar dacă vom avea o creștere a numărului de cazuri, acestea nu vor fi grave, nu vor fi cazuri care să necesită spitalizare.

Moderator: Ați vorbit de faptul că pe 10 ianuarie expiră cadrul legal care permite trecerea școlilor în online. Veți propune ordonanță de urgență, vă veți pregăti în acest sens, sau nu se va întâmpla acest lucru, nu veți propune o astfel de ordonanță de urgență?

Sorin Cîmpeanu: Îmi cer scuze, este a treia oară când îmi exprim punctul de vedere ca ministru al Educației. Ca ministru al Educației, nu doresc trecerea în online pentru că au fost pierderi imense din perspectiva educației, au fost pierderi din toate perspectivele: abandon școlar, tubul tulburări socio-emoționale și multe alte efecte grave din cauza perioadei lungi [și din] obligația de predare online. Deci nu voi propune, dacă Ministerul Sănătății nu ne va informa cu privire la un potențial pericol. Evident că, dacă vom primi o astfel de informare, vom propune în regim de urgență o astfel de modificare a cadrului legal pentru a se putea trece în online, dar până când nu primim informare de la Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, că este nevoie de o astfel de măsură, nu. (…) O vom face dacă vom fi informați de Ministerul Sănătății și INSP că situația epidemiologică solicită acest lucru.

Moderator: Dar ați avut o discuție recentă cu ministrul Sănătății acum, pe pregătirea acestui val cinci care deja a venit peste noi?

Sorin Cîmpeanu: Avem discuții în fiecare zi, absolut în fiecare zi. Există o colaborare foarte bună între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Justificată de…”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit săptămâna aceasta despre faptul că „menținerea deschisă a activităților școlare nu cu orice preț, categoric, dar cu un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore aș spune – și îmi pare rău că spun lucrul acesta în mod repetat în care școlile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustificat și aș spune chiar iresponsabil”, a spus ministrul Sănătății.

Articol în curs de actualizare


8 comments
  1. Are dreptate, se face a treia primavara de pandemie. Nici nu ma mai gandesc sa fac o ora de online. Dupa ce statul a pus vaccin la dispozitie gratis, trebuie sa fii ori cretin ori nesimtit sa crezi ca eu mai muncesc online ca tu nu vrei vaccin
    Atunci stai asa..o sa ramai si bolnav si prost. Totusi e bine ca tara se va curata de prosti natural..Pacat de victimele colaterale, oameni bolnavi, cu cancere, cu boli cronice, care nu vor avea acces la serviciile medicale in mod corect si unii dintre ei vor cam muri: de un infarct plimbat intre doua spitale , de un cancer netratat la timp ca e spitalul facut Covid etc. Romania lucrului bine distrus. De oameni, de prostie si de politicieni.

  2. Și cine răspunde de sănătatea noastră? Cine ne plătește spitalizarea dacă ne îmbolnăvim. Continuă experimentele pe elevi. Bine că ne-ați ținut online când au fost 100 de cazuri la nivel național, acum că este haos și sunt peste 5.000 de cazuri zilnice nici nu vă mai pasă… Halal guvernare! Halal țară!

  3. Dupa ce structura anului scolar a fost modificata in fiecare semestru de cand esti ministru, orice afirmatie facuta pe acest subiect ar trebui evitata de cineva responsabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban despre motivele pentru care a închis școlile: Adolescenții sunt răspândaci de virus. Transportul nu se desfășoară în condiții de protecție sanitară / Ministerul Educației să fie foarte sever, să se asigure că profesorii țin cursurile online

“La școală nu se infectează, se infectează în alte locuri”, a declarat premierul Ludovic Orban, la B1 TV. Oficialul a susținut că “adolescenții sunt răspândaci de virus, pentru că ei…
Vezi articolul

Academia Oamenilor de Știință din România susține că nu a știut de lansarea cărții lui Adrian Năstase cu Asociația Română de Prietenie cu China / Cine este Aurel Papari, cel care a folosit sigla: Colaborator al Securității, cu titlu de revoluționar retras de președintele Iohannis

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) susține, într-un punct de vedere la solicitarea G4Media, că „nu a acceptat și nu a știut de organizarea” la Constanța, alături de Asociația…
Vezi articolul

Profesoara de matematică din Azuga, dată afară de școală după ce a lăsat corigenți 12 elevi înainte de Evaluarea Națională în 2023 și repusă în funcție de Inspectorat, vrea să se angajeze în București. Are cel mai mare punctaj dintre toți profesorii de matematică cu dosar de pretransfer, potrivit ISMB

Profesoara de matematică de la Liceul Teoretic din Azuga, care în urmă cu un an a lăsat corigenți 12 elevi înainte de Evaluarea Națională și apoi a fost mutată la…
Vezi articolul