Cele cinci mari universități din Consorțiul Universitaria protestează față de “legea abuzivă” referitoare la menținerea pensionarilor pe post până la 70 de ani, fără acordul angajatorului: Legiuitorul încalcă legea printr-o intervenție abuzivă

7.165 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
“Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități”, se arată într-o poziție comună transmisă, joi, de rectorii celor cinci mari universități care formează acest consorțiu. Ei protestează, astfel, față de proiectul aprobat în ședința de guvern de miercuri, ce prevede menținerea pe posturi a pensionarilor până la vârsta de 70 de ani, fără acordul angajatorului.

Rectorii reprezentând Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, amintesc că “autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. (…) Universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane”.

Comunicatul Consorțiului Universitaria, integral:

“Membrii Consorțiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, au aflat consternați de aprobarea, în ședința de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane.

Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități.

Nimeni nu are dreptul legal să intervină și să știrbească, prin modificarea legislației, autoritatea și autonomia universitară. În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic și de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universității, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, și care prevede ca unic criteriu și argument o simplă cerere de continuare a activității la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Este îngrijorătoare și contraproductivă această atitudine a decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic. Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții.

Membrii Consorțiului Universitaria solicită imperios respectarea legală și reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calității academice în România și a pregătirii tot mai bune a absolvenților noștri.

Președintele în exercițiu al Consorțiului Universitaria

10 iunie 2021

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Științe Economice din București

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca

Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universității din București

Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara

Citește și:
BREAKING Creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani are loc automat la cererea angajatului, fără acordul angajatorului, potrivit proiectului de lege trimis de Guvern în Parlament
Rectorul Universității din București, Marian Preda, despre menținerea pensionarilor pe posturi până la 70 de ani, fără acordul angajatorului: Îi vor opri pe tineri să intre în sistem și vor permanentiza mediocritatea și incompetența. E cea mai proastă decizie a guvernului
“Dispreț față de mediul universitar” – președintele Consiliului Rectorilor despre decizia Guvernului de a-i impune pe posturi pe pensionarii până la 70 de ani: “Se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești”

2 comments
  1. Cum? Pe principiul bumerangului, legea asta proaspătă se întoarce împotriva tinerilor care au votat cu două mâini actualul guvern de incapabili congenital? Vai, dar ce rău îmi pare… Mor de râs! Au exact ce și-au dorit! Succesuri! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  2. In lumea civilizata cadrele didacti pleaca la penis lor meritata
    In caz de dorinta si nevoi poate sa si desfasoarae activitatea fie prof asociat pentru cel universitar si platit la ora pentru preuniversitar In aceste doua cazuri ei isi pastreaza pensia si retributia pentru prestatiile lor !!! Anii in continuare dupa 65 ani nu mai conteaza la recalcularea pensiei, cotizatiile lor merga la fondul de solidaritate!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Dacă un elev refuză să participe, refuză să comunice cu tine, atunci nu ai încotro, va trebui să existe și corigență” – spune secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Sorin Ion / Legislația prevede că elevii cu note insuficiente sau cu absențe “sunt declarați amânați”, nu lăsați corigenți

Anul acesta pot fi lăsați elevi corigenți, dă asigurări secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, responsabil pentru învățământul preuniversitar. Acesta a declarat, pentru scoala9.ro, că “dacă un elev…
Vezi articolul

VIDEO Octavian, membru al Boardului Copiilor UNICEF: Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală

O propunere legată de sănătatea mintală a copiilor a venit luni de la Octavian, în vârstă de 17 ani, membru al Boardului Copiilor UNICEF: Copiii consideră sănătatea mintală ca fiind…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Ligia Deca, scrie pe Facebook că se gândește să facă „vizite fără fast“ în școli: „Ar putea fi luni“ „sau vineri”, „de fapt, ar putea fi orice zi” / Enunțul ambiguu vine după o vizită la Călărași, unde între mai multe activități de partid, Deca a mers și la o școală de vară

Mesaj atipic și ambiguu din partea Ministrului Educației. La finalul săptămânii trecute aceasta a anunțat, pe pagina de Facebook, că se gândește ca, odată ce va începe anul școlar 2023-2024,…
Vezi articolul