Dezvoltarea competențelor în domeniul incluziunii și dezvoltarea competențelor în domeniile igienă și acordarea primului ajutor sunt câteva dintre cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ din școli și grădinițe, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 7.338 din 30 octombrie 2024
privind aprobarea tipologiei și a necesarului de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ din învățământ.
- Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.
- De miercuri, 30 octombrie, cardurile de carieră didactică și de carieră profesională au început să fie încărcate.
Art. 3. — „Casele corpului didactic vor include în oferta anuală de programe de formare cursurile de pregătire profesională pentru personalul administrativ din învățământ, conform tipologiei prezentate în anexă, în acord cu solicitările unităților/instituțiilor de învățământ din județ/municipiul București”, conform ordinului.
În document se arată că furnizorul de formare stabilește modul de implementare, bugetul de timp asociat și forma de organizare a cursurilor de pregătire profesională pentru personalul administrativ din învățământ.
Art. 4. — „Modul de implementare, bugetul de timp asociat și forma de organizare a cursurilor de pregătire profesională pentru personalul administrativ din învățământ sunt stabilite de furnizorul de formare, cu respectarea legislației în vigoare în domeniul formării adulților.”
Tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ din învățământ
1. Dezvoltarea competențelor în domeniul de specialitate prevăzut de fișa postului;
2. Dezvoltarea competențelor în domeniul incluziunii;
3. Dezvoltarea competențelor de recunoaștere și prevenire a segregării și a oricăror forme de discriminare;
4. Dezvoltarea competențelor în domeniul gestionării situațiilor de conflict și de prevenire a oricăror forme de violență (inclusiv bullying și cyberbullying);
5. Dezvoltarea abilităților digitale de bază (basic digital skills);
6. Dezvoltarea competențelor în domeniul protecției și securității muncii;
7. Dezvoltarea competențelor în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor și al rezilienței la dezastre;
8. Dezvoltarea competențelor în domeniile igienă și acordarea primului ajutor
Ordinul publicat în Monitorul Oficial poate fi consultat mai jos:
Informații de context
Legea prin care a fost aprobată ordonanța de urgență nr. 58/2023, emisă de Guvern în urma grevei profesorilor din mai 2023, privind acordarea primelor didactice și de carieră profesională a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial, vineri, 4 octombrie, la un an și cinci luni de la emiterea ordonanței.
Personalul din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2023-2024 va primi prima de carieră didactică și cea de carieră profesională în ultima săptămână din octombrie, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, potrivit surselor Edupedu.ro.
Listele cu numele angajaților, codul numeric personal și alte informații au fost trimise de Ministerul Educației către Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene până pe 30 septembrie, potrivit calendarului din ordonanța de urgență ce prevede metodologia acordării primelor.
“Primele de carieră didactică și profesională se acordă începând cu luna octombrie
a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv”, mai precizează OUG.
Pentru anul trecut școlar, 2022-2023, se estima că aproximativ 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri. Însă au fost probleme legate de distribuirea cardurilor sau alimentarea lor.
Astfel, în martie 2024, peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei.
Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum a informat, în martie, Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.
La sfârșitul lunii martie, federațiile sindicale au transmis, printr-o adresă, că peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”.
Guvernul a emis o ordonanță de urgență abia în luna august prin care a prelungit perioada de valabilitate de primelor pentru a putea fi folosite și de cei care au primit cardurile sau banii mai târziu.
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.