Șase „ținte importante”, „mize” în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cum le numește Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, au fost publicate de acesta pe pagina sa de Facebook. Ghinea susține că „sunt în total 507 jaloane și ținte în PNRR și la fiecare șase luni se poate bloca întreg programul dacă nu livrăm aceste jaloane”.
Pentru capitolul Educație, Ghinea susține că până în 2026 România trebuie să facă:
- 110 de creșe înființate și operaționalizate și 412 servicii complementare (în localitățile izolate, dezavantajate)
- 2.500 de școli incluse în programul de abandon vor fi complet digitalizate prin achiziționarea echipamentului necesar (tablete, imprimante, routere)
- Creșterea cu cel puțin 60% a numărului de studenți înscriși în ruta completă de învățământ dual
- Cel puțin 5.200 de școli dotate cu resurse tehnologice noi pentru laboratoarele IT
- Cel puțin 3.600 de școli dotate cu infrastructură și echipamente tehnologice noi
- 3 consorții școlare rurale create pentru a consolida mediul educațional rural.
Ghinea a mai scris că „acum câteva ore, în brief informal cu presa europeană, echipa tehnică a Comisiei a spus că România are un plan bun și echilibrat. Este al 20-lea plan aprobat, deci nu ultimul, așa cum din păcate s-a vehiculat din rațiuni de calcule politice cinice. După noi, săptămâna viitoare vor fi aprobate planurile Estoniei, Finlandei și Suediei, țări cu administrație publică mult peste nivelul României”.
Fostul ministru, care a demisionat din funcție împreună cu echipa USR-PLUS, după neînțelegerile cu premierul Cîțu, mai scrie despre evaluarea Comisiei Europene pe PNRR:
- “Planul adresează toate recomandările specifice de țară adresate României în 2019 și 2020 (Traducere: de aceea avem reforma pensiilor, VMI, reforme administrative și alte peste 50 de reforme, pentru că PNRR trebuia să acopere toate restanțele clasei politice, semnalate repetat de UE în rapoartele de țară).
- Este un răspuns cuprinzător, adecvat și balansat la situația economică și socială a României (Traducere: PNRR rezolvă datorii istorice, dar reașază și economia viitorului (vezi digitalizarea și vezi jumătatea de miliard pentru producția de cipuri))
- Abordează vulnerabilitățile și deficiențele structurale de lungă durată, se așteaptă să contribuie la redresarea economică și socială și la dezvoltarea pe termen lung a țării.
- Se concentrează într-o foarte mare măsură pe tranziția verde a României dar și a Uniunii Europene; contribuie la transformarea digitală a României.
- Se așteaptă ca reformele și investițiile din plan să aibă impact durabil asupra mediului înconjurător și dezvoltării socio-economice.”
Forma PNRR din 31 mai este aici.
Pentru capitolul Educație, PNRR acordă fonduri nerambursabile în valoare de 2,88 miliarde euro, plus 720,5 milioane euro împrumuturi, în total fiind alocate 3,60 miliarde de euro.
Articol în curs de actualizare