Cele 4 cărți finaliste la premiul literar francez Goncourt, anunțate în premieră de la București, pe 22 octombrie / Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt va fi prezent online

225 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
O conferință de presă în care vor fi anunțate cele patru cărți finaliste la prestigiosul premiu literar Goncourt va avea loc marți, 22 octombrie, la București, la Muzeul Național al Literaturii Române, anunță Institutul Francez într-o postare pe Facebook.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România și face parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului Institutului, marcând astfel o premieră pentru țara noastră.

La eveniment vor fi prezenți șapte dintre cei zece membri ai Académie Goncourt, printre care și președintele Philippe Claudel, alături de scriitori cunoscuți precum Pascal Bruckner și Tahar Ben Jelloun. Alți trei membri, inclusiv Eric-Emmanuel Schmitt, vor participa online.

Selecția finală a celor patru cărți este una dintre cele mai așteptate etape ale competiției literare din acest an.

Printre invitații de seamă se numără și Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, Eva Nguyen Binh, președintele executiv al Institutului Francez din Paris, și Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.

Conferința de presă de la București va trimite către presa internațională anunțul oficial privind cărțile finaliste ale premiului Goncourt.

  • Premiul Goncourt pe anul 2023 a fost atribuit scriitorului Jean-Baptiste Andrea pentru romanul “Veiller sur elle” (editura L’Iconoclaste), care descrie o poveste de dragoste din perioada fascistă a Italiei.
  • În 2022, Premiul Goncourt a fost atribuit scriitoarei Brigitte Giraud pentru romanul “Vivre vite”, a anunţat joi Academia Goncourt, instituţia care decernează cel mai prestigios trofeu din universul literaturii franceze.

În 2021, premiul Goncourt a fost câştigat de scriitorul senegalez Mohamed Mbougar Sarr pentru romanul „La plus secrete memoire des hommes”, publicat de editura Philippe Rey.

Premiul Goncourt, decernat de un juriu alcătuit din şapte bărbaţi şi trei femei, aduce câştigătorului un cec de 10 euro, dar garantează vânzări de sute de mii de exemplare. Romanul premiat în 2020 – „L’Anomalie”, scris de Hervé Le Tellier – a depăşit pragul de 1 milion de copii vândute în mai puţin de un an. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subiecte simulare județeană pentru Evaluarea Națională 2024. La subiectul al III-lea de la Matematică, elevii din Maramureș au avut un trapez dreptunghic, un triunghi echilateral și un paralelipiped dreptunghic

Elevii din județul Maramureș au susținut miercuri, 13 decembrie, proba scrisă la Matematică din cadrul simulării județene a Evaluării Naționale 2024. Timpul de lucru a fost de două ore. Simularea…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Ministerul Educației va promova disciplina obligatorie “Educație pentru viață”, pentru clasele V-XII, cu modul obligatoriu de Educație sexuală / Părinții pot face cerere scrisă pentru retragerea copilului, ca la Religie

„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației”, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în replică la decizia Parlamentului de ieri prin…
Vezi articolul