Cele 10 porunci trebuie afișate în toate clasele școlilor publice din Louisiana, printr-o nouă lege impusă de politicienii conservatori și contestată deja în instanță, pentru încălcarea Constituției

494 de vizualizări
Photo © Brad Calkins | Dreamstime.com
Louisiana a devenit, săptămâna aceasta, primul stat american unde este obligatorie afișarea celor 10 porunci în fiecare sală de clasă din școlile publice, situație care a declanșat o amplă dezbatere despre separarea bisericii de stat și locul religiei în instituțiile publice, relatează Associated Press

De altfel, imediat după ce guvernatorul republican al Louisianei, Jeff Landry, a semnat legea, mai multe grupări active în domeniul apărării drepturilor civile au anunțat procese prin care să obțină anularea acestei măsuri, pe care o consideră neconstituțională.

  • Noua lege prevede că toate școlile publice, dar și universitățile finanțate de stat să afișeze în fiecare afișe sau alte materiale similare cu Decalogul scris cu „corpuri de literă mari și ușor lizibile”.
Argumente pro și contra

Susținătorii măsurii afirmă că aceste mesaje depășesc limitele religiei și că Cele 10 porunci sunt „documente fundamentale pentru statul nostru și pentru guvernul național”. De altfel, inițiative similare sunt înregistrate și în legislativele altor state americane, precum Oklahoma, Texas sau Utah, notează AP.

  • Potrivit sursei citate, susținătorii arată că Cele 10 Porunci fac parte din esența tradiției iudeo-creștine și au o valoare foarte ridicată pentru societate, transmițând mesaje foarte simple – să nu ucizi, să nu furi etc..

Pe de altă parte, oponenții măsurii susțin că este vorba despre o acțiune „flagrant neconstituțională”, relatează The Guardian, care anunță că un grup de organizații pentru apărarea libertăților civile și pentru separarea Bisericii de Stat au declanșat deja acțiuni în instanță împotriva statului Louisiana, în încercarea de a contracara această lege.

  • Ele i-au răspuns astfel rapid reprezentantului statului, guvernatorul Landry, care declarase în momentul semnării legii că „abia aștept să fiu dat în judecată”, potrivit sursei citate.

Potrivit organizațiilor respective, măsura de afișare a Decalogului în sălile de clasă reprezintă coerciție religioasă și încalcă legislația statală și federală, precum și primul amendament al Constituției americane, ce garantează separarea treburilor religioase de cele ale statului. 

„Comunitățile și școlile publice din Louisiana prezintă diversitate religioasă, dar [această nouă lege] va cere oficialilor școlari să promoveze credințe religioase anume, la care persoane reprezentând alte credințe sau cei necredincioși nu aderă”, se arată într-o declarație a asociațiilor menționate, citată de The Guardian. 

Sursa citată mai citează critici potrivit cărora formula folosită pentru Cele 10 porunci variază între diversele ramuri ale Creștinătății și pare să fie favorizată, în formula noii legi, versiunea protestantă, în pofida unei puternici comunități catolice.

  • Potrivit The Guardian, o lege similară a fost adoptată în Kentucky în 1980, dar a fost abandonată după o decizie a Curții Supreme a SUA, pe motiv că încalcă primul amendament al Constituției. Dar, arată publicația, o serie de analiști apreciază că republicanii din Louisiana par să fi fost încurajați de actuala componență a Curții Supreme, unde există o majoritate conservatoare.

Photo © Brad Calkins | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


11 comments
  1. Ah da, Louisiana.
    Unde se interzic din biblioteci sute de cărți pentru că nu sunt de acord politicienii cu ele.
    Mda.

  2. Majoritatea sunt credincioși. Minoritatea trebuie să se supună majorității. Aceasta nu înseamnă ca îi “dau în cap” celui care nu vrea să respecte cele 10 porunci, ci doar se bucură de vizualizarea lor cei credincioși (majoritari). Nici celor credincioși nu le convine faptul ca unii vin îmbrăcați la școală ca la prostituție aproape, și totuși trebuie să facă din gură și să tolereze. La fel, și cei credincioși au dreptul să se bucure măcar de un gram de valori creștine.

    Iar cele 10 porunci reprezintă, până la urmă, multe repere morale pe care majoritatea credintelor le au “să nu minți”, “să nu ucizi”, “să nu desfranezi” etc.).

    Felicitări pentru această decizie!

    1. Statul este laic, fie că discutăm despre USA, fie România. Deci mai încet cu religia pe scări. (Ca să nu mai vorbim despre faptul că avem, și noi, și americanii, și multe alte țări, deja minorități foarte importante ca număr, că văd că-ți pasă, care NU sunt creștine.)

      Dacă vrei teocrație, mergi în Iran, au acolo.

      1. Stai liniștit, ca nu merg in Iran, ca acolo nu sunt creștini, ci musulmani care promovează, printre altele, uciderea creștinilor plus alte mizerii. Dacă majoritatea elevilor vor, prin semnătură asumată, să fie icoanǎ în clasǎ, au dreptul, pentru ca sunt creștini majoritari. Ei au primit pașnic alte minorități, oferindu-le protecție. Dar și minoritățile trebuie să respecte principiile frumoase și morale ale creștinilor, tocmai fiindcă sunt minoritari.

        Să nu uităm ca școala românească a luat ființă în Biserică, și nu invers. Biserica este apoliticǎ, dar asta nu înseamnă ca nu am voie să port cruce la gât, să o afișez , să îmi fac semnul Sfintei Cruci când trec pe lângă o Sfântă Biserică…etc.

        1. Femeie, nici nu înțelegi ce e aceea o teocrație. Fie că e un stat religios bazat pe creștinism, fie pe religia mozaică, fie pe islam, toate-s teocrații. Iar astea toate trei religii au la bază credința în același dumnezeu. Dacă ți-ai citi măcar cartea ta sfântă și n-ai aștepta să-ți spună alții ce să crezi, te-ai lămuri. Indiciu: în nicio variantă de teocrație, femeile nu sunt egale în drepturi cu bărbații, dacă ai primi ce-ți dorești, ți-ai urî zilele. Celor care vreți să aveți teocrații vi s-a urât cu binele.

          Habar n-ai ce vorbești, dar vorbești.

          Lumea progresează, tu vrei ca România – și dacă se poate, tot restul lumii – să se întoarcă în Evul Mediu. Iar faptul rămâne – statul este laic, nu religios. Așa că pofta-n cui și nu mai discuta despre dreptul celorlalți de a fi supuși celor așa-zis ”majoritari” (că sunteți creștini de sărbătoare, creștini de duminică, creștini de ocazie, dar sigur nu creștini tot timpul, ipocriților.)

          1. Omule, cele trei religii (creștinismul, religia mozaică și islamismul) NU AU LA BAZA CREDINȚA ÎN ACELAȘI DUMNEZEU. Îți dau o singură dovadă, ca să nu intru în detalii și să scriem teze de doctorat aici: creștinismul nu promovează prostituția subtilă și desfraul, adică ca bărbatul să aibă dreptul de a avea, legal, mai multe soții (cu drept de viață și de moarte asupra lor). Creștinismul a arătat egalitatea dintre femeie și bărbat, căci Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu a fost ridicată la rangul de “mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Ea a fost protejată și dată în grija Sfântului Apostol Ioan de către Fiul Ei, atunci când Mântuitorul era pe Cruce, înainte de a-și încredința Duhul în mâinile Tatălui.

            Și da, statul este laic, ceea ce este foarte bine. Biserica este apolitica, iar statul se află într-o frumoasă conlucrare dintre el și Biserica, în funcție de evoluția societății și de nevoile cetățenilor. Nu vrem să ne întoarcem în Evul Mediu.

      2. Nu exista stat laic. Toate sustin o religie sau alta. I cazul Romaniei si al occidentului este religia demonica a umanismului (naturalism, secularism, ateism). Copiii sint invatati cu forta evolutia la orele de biologie si nu numai. Da, sintem doar animale cu creier mare, iar acum se si vede, ne purtam ca animalele.

        1. Niciun stat nu ”susține” o religie sau alta, cu excepția teocrațiilor. Statele civilizate (între care încercăm și noi să ne numărăm) ACCEPTĂ/RECUNOSC unul sau mai multe culte (în cazul nostru, 18, http://culte.gov.ro/?page_id=57). Iar în plus, avem dreptul de a fi atei sau agnostici, fiecare după cum crede.

          Religia ”demonică” a umanismului?! Plimbă ursul, nene. Ai exact aceleași drepturi cu cei care fac parte din celelalte 17 culte din țară, nimic mai mult. Știu că vă doare, dar nu mai suntem în antichitate. Repet, cea mai simplă cale de a vă deschide ochii (și a folosi creierul ăla mare, animalic) este să vă citiți cartea sfântă, indiferent care e ea. Poate vă treziți la realitate.

        2. Vai de mine, Dănuț! Nu credeam să citesc așa ceva pe Edupedu.
          “Copiii sint invatati cu forta evolutia la orele de biologie si nu numai.” – serios vorbești, sau e o ironie fină și nu mă prind eu? Religia demonică a umanismului…. Ești bine, ai nevoie de ajutor?

          1. Da, asa e cu astia din “intelighentzia” ca tine. Nu se prind de o groaza de lucruri. Stii de ce i se zice “tatal minciunilor”? Pt. ca stie sa minta. Nu e mare lucru pt. el sa minta de astia ca mine care au “nevoie de ajutor”, adevarata victorie e sa minta “intelighentzi” ca tine. Pe urma voi inteligentii it trageti in abis si pe noi restul prostimii. Clever, don’t you think?

        3. Într-adevăr, teoria stricată a lui Darwin, cum ca oamenii se trag din maimuță (deși și un copil de cinci ani își poate da seama ca e falsă, doar ca se încearcă, de zeci de ani, inocularea ei), este promovată (cel puțin de către unele cadre didactice) în școli, din păcate. Doar ca acele cadre didactice uită să menționeze ca Darwin a recunoscut, înainte de clipa morții, ca teoria lui e greșită și e pură ficțiune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DESCARCĂ Modele de subiecte pentru competențele lingvistice – oral, scris, citit, audio la limbile străine pentru Bacalaureat 2025, publicate de Ministerul Educației: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, portugheză, japoneză, chineză, ebraică, rusă

Modele de subiecte pentru competențele lingvistice și digitale de Bacalaureat 2025 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din subordinea Ministerului Educației. Elevii care susțin anul…
Vezi articolul

Ministerul Educației, surd și cinic față de nedreptățile produse de comisiile de la Bacalaureat 2023 de la Șincai și Voluntari pentru 80 de tineri. Instituția propune o singură măsură, dar abia de anul viitor: timp de lucru prelungit cu „cel mult o oră“ pentru lucrări anulate

Ministerul Educației ignoră de câteva luni nedreptățile pe care cele două comisii de examen de la liceele din București și Voluntari le-au produs pentru zeci de tineri la sesiunea de…
Vezi articolul

OFICIAL Excursii școlare cu bani de la Fondul de Mediu, în „Săptămâna verde”, din octombrie. Școlile se pot înscrie până în septembrie și primesc cheltuielile pentru cazare, transport, mese și bilete / Care sunt condițiile, ce activități mai pot pune profesorii pe listă și cum arată formularele inițiale și de raportare 

Școlile pot solicita bani pentru activitățile din cadrul Programului „Săptămâna verde”, pentru anii 2024 și 2025, finanțate din Fondul pentru mediu, până în septembrie 2024, conform unui ordin de ministru…
Vezi articolul