Ministerul Educației a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”. Se acorda 12 milioane de euro pentru susținerea pilotării unor intervenții educaționale inovative, a unor noi modele curriculare și de carieră didactică sau de management descentralizat în cel puțin 60 de școli. Planul de pilotare trebuie să fie aplicat pe o perioadă de minimum 1 an școlar și fără să fie depășit termenul limită până la care trebuie finalizată investiția, respectiv 31 martie 2026.
Este a doua oară când Ministerul Educației lansează în consultare publică acest apel.
Apelul pentru școlile-pilot a fost lansat în consultare publică pe 11 iulie 2022, de către fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, însă nu a mai fost inițiat. În Ghidul solicitantului finanțarea unei școli-pilot era pentru o perioada de maximum 4 ani. În apelul lansat acum, perioada de finanțare este de maximum un an.
În noua lege a educației 198/2023, școlile-pilot sunt prevăzute la art. 24:
„În sistemul de învățământ preuniversitar funcționează unități de învățământ cu statut de unități-pilot cu scopul de a implementa și de a evalua intervenții educaționale, în vederea fundamentării de politici publice în domeniul educației. Aceste intervenții educaționale pot să cuprindă: noi modele curriculare, utilizarea unor resurse educaționale inovative, modele educaționale bilingve și alte forme alternative de organizare, finanțare și management”
6 școli-pilot au fost înscrise în anul 2021-2022 și 28 de școli-pilot în anul 2022-2023.
Pentru anul școlar 2023-3034, 14 unități de învățământ de stat și particulare au dobândit statut de școli-pilot cu întârziere, la 56 de zile de la termenul limită stabilit tot de Ministerul Educației, comunicat și afișat public.
Școlile care pot aplica în apelul „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”
În cadrul prezentului apel sunt eligibile unitățile de învățământ preuniversitar de stat, acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, de nivel preșcolar, primar, gimnazial, liceal de orice filieră, postliceal sau unități din învățământul profesional și tehnic.
În cadrul prezentului apel pot fi finanțate:
I. Proiecte cu beneficiar unic, respectiv o singură unitate de învățământ eligibilă sau
II. Proiecte implementate în parteneriat încheiat între două sau mai multe unități de învățământ eligibile.
Alocarea financiară totală a apelului de proiecte
Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 12 milioane de euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR.
Valoarea maximă a finanțării alocate per proiect este stabilită astfel:
I. Proiecte cu beneficiar unic – valoarea maximă a finanțării nerambursabile este de 200.000 euro.
II. Proiecte implementate în parteneriat – valoarea maximă a finanțării nerambursabile va fi calculată înmulțind numărul unităților de învățământ cu 200.000 de euro, până la maximum 1.000.000 de euro/parteneriat.
Tipul apelului de proiecte, durata și perioada de depunere a propunerilor de proiecte
Apelul de proiecte este unul de tip competitiv, cu termen limită de depunere.
Unitățile de învățământ preuniversitar pot transmite online proiectele pe platforma electronică dedicată PNRR, începând cu data de 8 mai 2024, până cel târziu pe data de 8 iulie 2024, ora 17:00.
Calendarul apelului pentru școlile-pilot
Statutul de unitate pilot oferă școlilor oportunitatea de a avea o autonomie sporită în ceea ce privește planificarea strategică, definirea propriilor standarde și reguli de funcționare, evaluare, adaptare a politicilor și a curriculumului, angajarea și concedierea personalului și a directorilor, monitorizarea performanțelor și dezvoltarea strategiilor pentru a aborda performanțele scăzute ale elevilor, conform Ghidului Solicitantului.
Planul de pilotare trebuie să adreseze cel puțin două priorități din cele menționate mai jos:
1. Managementul unității de învățământ, inclusiv finanțare alternativă și recrutare personal,
2. Elemente inovative la nivel de curriculum, arii curriculare, programe școlare,
3. Metode și standarde de evaluare a performanțelor elevilor/ Metode de evaluare a progresului în dezvoltarea antepreșcolarilor/preșcolarilor,
4. Metode de autoevaluare instituțională și asigurare a calității,
5. Dezvoltarea carierei didactice și a managementului școlar,
6. Incluziunea antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor cu CES în învățământul de masă.
Foto: © Rido | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.