Cercetătorii au descoperit legături între precursorul celui mai vechi sistem de scriere din lume și desenele misterioase și complicate lăsate în urmă de sigiliile cilindrice gravate care erau rulate pe tăblițe de lut în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista dedicată a Universității din Cambridge, Antiquity, după cum relatează CNN.
Cercetătorii consideră cuneiforma primul sistem de scriere, iar oamenii au folosit caracterele sale în formă de cuie pentru a inscripționa limbi străvechi, cum ar fi sumeriana, pe tăblițe de lut începând aproximativ cu anul 3.400 î.Hr. Se crede că sistemul de scriere provine din Mesopotamia, regiunea în care s-a dezvoltat cea mai veche civilizație cunoscută din lume, care se află acum în Irakul de astăzi.
Totuși, înainte de cuneiformă, a existat o scriere arhaică care folosea semne pictografice abstracte, numită proto-cuneiformă. Acesta a apărut pentru prima dată între 3.350 și 3.000 î.Hr. în orașul Uruk, în sudul Irakului de astăzi.
Dar originile apariției proto-cuneiforme au fost neclare, iar multe dintre simbolurile sale rămân nedescifrate, conform CNN.
Cercetătorii care au efectuat o analiză atentă a simbolurilor proto-cuneiforme au fost surprinși să descopere similitudini atunci când au studiat gravurile sigiliilor cilindrice inventate în Uruk în 4.400 î.Hr. și folosite pentru a imprima motive pe lut moale. Nu numai că unele dintre simboluri se potrivesc exact, dar, de asemenea, par să transmită aceleași semnificații în legătură cu tranzacțiile și comerțul antic.