Cel mai mic salariu net al unui profesor debutant în România este 2.597 lei, cu indemnizaţia de hrană inclusă, iar cel mai mare salariu, al unui profesor cu 40 de ani vechime, este 4.398 lei net, spune ministrul Educației: „Sunt convins că majoritatea nu vor abandona elevii” în perioada grevei

36.253 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Salariul minim net în Educație este de 2.597 de lei pe lună, potrivit ministrului Educației. Acesta a declarat la Realitatea Plus că este nevoie de o salarizare motivantă pentru profesori și că ține legătura permanent cu sindicatele, în contextul în care federațiile au anunțat grevă de avertisment pentru săptămâna viitoare.

Cîmpeanu a enumerat apoi sporurile pe care le pot lua profesorii, învățătorii și educatorii.

“O spun foarte clar și cu toată răspunderea: salariile mărite în învățământ înseamnă că un profesor debutant are un salariu net de 2.597 lei, având indemnizația de hrană inclusă. Un salariu al unui profesor cu peste 40 de ani vechime, net, este 4.398 lei, cu 70% mai mult decât salariul debutantului, luând în calcul cei 40 de ani de vechime. Sigur, peste aceste salarii se pot adăuga sporuri, precum 10% dirigenție, 25% gradația de merit pentru cei care o au, e vorba despre 16% din totalul personalului didactic din România, în mediul rural și sporul pentru predare simultana între 7 și 20%, în învățământul special există un spor de 15%, iar în mediul rural există un spor între 3 și 20%”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

  • Întrebat ce se va întâmpla în perioada grevei, Cîmpeanu a spus că este convins că marea majoritate a cadrelor didactice nu vor abandona elevii.

Ministerul Educației discută în permanență cu sindicatele. Eu, ca ministru al Educației, am susținut și îmi mențin punctul de vedere conform căruia o educație de calitate, educația stând la baza tuturor lucrurilor, nu se poate face fără o salarizare motivantă și atractivă.

Ca urmare a discuțiilor pe care le avem în permanență cu sindicatele, se cunoaște foarte bine faptul că s-a reușit creșterea salariilor cu 4,5% în anul 2022, creșterile au intrat în vigoare încă din luna ianuarie. Este drept, doar în educație și sănătate, nu mă raportez la alte creșteri punctuale.

Aceste creșteri sunt jumătate din ceea ce prevedea și prevede legea 153. Jumătate din creșterile prevăzute de legea 153. Deci e cumva normală nemulțumirea pentru neaplicarea legii 153. Pe de altă parte, constrângerile generate de nevoia de încadrare în deficitul bugetar asumat de către România au generat această situație, care este exact așa cum v-am spus, gravă din perspectiva progresului în educație.

Adaug faptul că în anul 2021, în care erau prevăzute alte creșteri de 8%, nu au fost aplicate, acestea fiind prorogate.

Pe de altă parte, eu sunt convins că marea majoritate a cadrelor didactice, deși sunt știu că au dreptate din această perspectivă a solicitărilor salariale, nu vor abandona elevii în condițiile în care am reușit ca semestrul doi să putem să începem cu prezență fizică în toate școlile și grădinițele din România. Este un lucru foarte important și mizez pe înțelegerea cadrelor didactice”, a mai spus ministrul.

Articol în curs de actualizare


21 comments
  1. Ma sperie ca un profesor se adreseaza cu ,,lepră,proasta”cand nu i place mesajul exprimat,la ce limbaj ai ,sunt sigura ca pentru elevii tai ai un respect exagerat.Sa primiti 2000 euro lunar,dar sa stati 8 ore pe zi la scoala,iar dupa ce se termina orele cu elevii,sa va pregatiti pentru ziua urmatoare la scoala.Sigur nu vreti asta,voi vreti implicare si responsabilizare zero.La 53% analfabeti functionali,iar dintre ceilalti 43% elevi,35% fac meditatii intre 3-10 ani.Dupa ce plecati acasa la finalul celor 3-4 ore pe zi,daca ati munci cum ziceti sigur rezultatele elevilor ar fi fost altele. Elevii vostri stau intre 4-7 ore pe zi la scoala,au si teme 2-4 ore pe zi si sunt copii si adolescenti,iar voi adulti ,echitate nu.

  2. Deschide gura doar că să îți iei tratamentul. Probabil ai făcut parte dintre putorile și mizeriile școlii , de ai rămas cu asemenea sechele. Apropo , aceasta nu este un loc unde să îți verși frustrările și dejecțiile , ai ceva de reproșat , există inspectorate școlare , nu mai vomita idioțenii , abține -te ! Altă treabă nu ai ? Zi mersi că nu se dezbracă vreun profesor de caracter , să îți răspundă pe măsură ! Să știi că avem imaginație bogată și creatoare …

    1. Nu ne injosim pentru toate specimenele. Nu e treaba noastra, Elisabeta, sa lasam spitalele competente sa-si faca treaba. Aici e chat, nu centru de diagnostic de boli mintale.

  3. Da,aveți perfecta dreptate, nu învață copiii la școală ptr. meditații,nu știu câți mai sunt DASCALI ! Educația este la pământ!

  4. După modelul UE …așa luam salarii..și în măreața uniune profesorii sunt plătiți precum vidanjorii hingherii …suntem ultimilo categorie socială…asta pt că ne conduc analfabeți funcționali care nu vor să înțeleagă rostul educației …

  5. Cum adica salariu net având indemnizația de hrană inclusă? adica incluzi si bonurile de masa? Iar 4000 de lei e un salariu de toata jena… Alooo, pe mana oamenilor astora ne lasam educatia copiilor, trebuie sa fie motivati sa ramana in sistem oameni competenti, nu toate loazele care nu-si gasesc de lucru la privat… Sunt totusi oameni cu studii, chiar doctorate…
    Hai sa comparam cu alte sectoare de la stat si sa vedem unde sunt salariile mai mici? Medicina, Justitie, Armata, Administratie, Invatamant… ghici

  6. Realitatea e că profesorii de gimnaziu sau liceu au săptămâna de 4 zile lucrătoare pentru ca ziua metodică e de fapt zi liberă pentru majoritatea profesorilor sau în majoritatea zilelor. Norma didactică(de 18 ore știam eu) e mult mai puțin decât activitatea oricărui elev, iar în vacanță dacă nu sunt implicați în activitățile de la examene, pentru care sunt plătiți separat nu trec pe la școală. Concediul de odihna era de 72 de zile, e posibil să mă înșel, dar în vacanță nici un cadru didactic nu muncește deși e în activitate.Poate trece pe la școală o ora- doua,
    nu opt sau zece ca alte categorii profesionale. Sau “implică” părinţii în activități pentru care apoi își asumă meritele.
    Nu cred ca există vreo clasă la care toți profesorii să controleze toate testele până la următoarea oră. Deși așa ar fi util pentru elevi.
    În învățământul primar sunt incredibil de multe doamne care fac doar ” evaluare ” iar predarea au transferat-o părinților. Dacă din 30 de elevi 5-6 își fac singuri temele iar 20 au nevoie de ajutorul părinților zi de zi doamna își face treaba?
    Câți profesori intră la fix și muncesc 50 de minute? Câți își iubesc disciplina pe care o predau? Câți îi fac pe elevi, toată clasa nu doar 2-3, să îndrăgească disciplina respectivă?
    Da, poate salariile nu sunt satisfăcătoare dar la celelalte beneficii nu se uită nimeni…

    1. Nu știi multe lucruri . Le luăm punctual :
      – ziua metodică nu există în toate județele , sunt de 31 de ani in învățământ și de 31 de ani am avut ore de luni până vineri . Bașca program în două ture , adică dimineața 2 h + 1 h fereastră + 1 h , apoi tura a doua de la 18 la 20
      – concediul care vă deranjează pe toți : spre deosebire de alte categorii profesionale , noi nu îl luăm când vrem , ci doar când se poate , de regulă în plin sezon ( la cele mai mari tarife) . Și dacă onor ministrul îți trântește o vacanță pandemică de-a pleazna , nu mai pleci nicăieri după Anul Nou , când ai rezervat și tu trei zile . Ești greșit informată că , în afară de examene , vara nu mai avem nimic de făcut . Câteva exemple : încheierea situației pentru amânați , corigențe , diferențe , comisiile de înscriere …
      – corectarea testelor până la ora următoare : copilul tau învață în schimbul 2 , dă test seara , tu îl vrei corectat până a doua zi . Doar că eu am ore până la 20 și a doua zi de la 9 la 15 , 5 h in schimbul 1 și 1 h în schimbul 2 , adică ora de la clasa în care învață urmașul . Când vrei să corectez ? Hai să îți spun o noutate : profesorii , că și medicii , sunt și ei oameni , au familii , obligații , merg la cumpărături , fac menajul , plătesc facturi , mănâncă , se odihnesc !
      – ultima gogoașă : îndrăgitul disciplinei . Păi , dacă nu e să fie , nu e și gata! Am urât cu patimă științele exacte , în ciuda faptului că am avut profesori de top ! Cel puțin , profesorului de matematica îi doream să moară în chinuri ! Ai înțeles ?

    2. “Maria” din pacate esti una din leprele care prin frustrarile pe care le expui arata ca daca ai un exemplu negativ al vreunui profesor, invatator … generalizezi iar acest lucru dovedeste cat esti de limitata. Tu nu crezi ca exista, tu nu esti sigura, tu nu poti … si daca nu poti de ce ai prostia sa expui o parere care nu e avizata, care se bazeaza pe o frustrare personala, care este subiectiva sau datorata unui exemplu personal negativ. Femeie limitata, iti spun ca sistemul in care multi profesori sunt victimele ale sistemului este unul depasit, este unul in care proatia politicului face ca multe lucruri care trebuiesc schimbate in sistemul educational nu se intimpla si asta numai datorita politicului care nu are interes ca generatiile actuale si viitoare sa evolueze ( cu cat mai multi prosti cu atit mai bine pentru ei, iar asta voi nu o vedeti) . O reforma a materiei predate, a materiei ceruta pentru examene nu se doreste, nu se vrea si ar trebui sa iti dai seama daca te consideri o minte evoluata ca acest lucru nu in schimba un simplu profesor.
      Sa raspund punctual la supozitiile tale :
      – in mod normal un sistem educational care se performeze nu se face cu mai mult de 20 de elevi la clasa, iar tu vorbesti de 30 … ai fost vreodata in fata unei clase cu 30 de elevi? ai predat, ai examinat o clasa de 35 de elevi?? cunosti ce inseamna asta?!?!
      Norma didactica de 18 ore exista in FOARTE MULTE TARI tovarasa autotstiutoare, iar salariul este ALTUL ( + + ++), lucreaza cu mai putini elevi, nu sunt stresati de parinti cu “2 neuroni” care se vad profesori, parinticare nu stiu sa scrie corect, sa exprime o fraza logica si cer socoteala unui profesor cum se intimpla de multi ani in Romania.
      Ai perceptia ce ar insemna ca un profesor sa stea sa verifice si sa explice greselile fiecarui elev ( care nici nu a incercat sa faca tema corect, care nu a fost cerificat acasa de un parinte) ?!?! Nu i-ar ajunge 2 ore la o clasa de 30 de elevi … dar nu ai cum sa intelegi, gaura neagra din ochiul tau nu are cum.sa discearna asa ceva.
      Cunosti cate ore pierde un profesor pentru a corecta un set de teste la o singura clasa ( sti cate clase are? Clar ca nu …)?? Ca tot vorbeai de norma didactica … cunosti prostie umana cate hartii, cate dosare suntem obligati sa facem, cunosti ca un profesor decent se duce la olimpiade, concursuri, intreceri pentru care nu este platit suplimentar chiar daca e sambata sau duminica, pentru ca sta poate si 10 ore pe acolo?!?! Cunosti tu toate lucrurile astea? Da prostie umana ma duc la scola in vacanta chiar daca e vacanta si am stat in frig sa fac arhiva scolii, am fost in vacanta si am mutat toate cartile din biblioteca in alta sala, da prostie umana in vacanta am venit si am stat sa vad lucrarile care se fac la sala de clasa. In concluzie vorbeste doar frustrarea, prostia din tine … taci si cauta sa te iei de primar, parlamentar, guvern … sunt multe si mari bube pe acolo care afecteaza educatia, profesorul, copilul tau!!!

    3. Tot ce afirmi este eronat, e usor sa vorbesti de pe margine. La ceilalti din sistem care nu sunt profesori te-ai gandit, sunt platiti cu salarii minime?

  7. Ajungem la 40 de ani vechime iar dupa iesim la pensie. Multumim ca ajungem la salariul maxim fix inainte de pensionare asta daca te angajezi fix dupa facultate.
    Poate in greva asta sindicatele dovedesc ca nu sunt de carton si negocieaza dupa ce vechime poti avea salariul maxim, daca tot ia scapat porumbelul. Poate luam modelul din Franta daca tot ne este data exemplu mereu.

  8. Domnule ministru, eu cred ca nicio alta categorie de angajați, fie de la stat (bineînțeles, nu vorbim aici de profesori), fie de la privat, nu a lucrat în acești 2 ani de acasă pe banii lor. Profesorii sunt singurii care si-au plătit curentul, caldura, internetul, si-au cumpărat dispozitive pentru a putea sa-si facă treaba. Dacă considerați ca 2700 de lei sunt de ajuns pentru un profesor tânăr… nici la cei care au mai multa vechime treaba nu e mai roz. Nici salariul nu e ce trebuie, nici elevii nu mai sunt cum trebuie, nici parintii, nici societatea. Nici plătiți, nici respectați. Mi–e si rusine sa mai spun cuiva ce meserie am.

    1. Câtă dreptate aveți. Noi nu suntem uniti si ei se bazeaza pe asta, folosesc elevii ca scut si amenință ca nu ne platesc daca facem greva. Alții pot, noi nu putem… Pentru ca avem “vocație”, ce sa facem cu banii.

  9. Iara minciuni, iara pacaleli, iara prosteala aruncata Tampeanule!!! Iara minti?! Iara pui presiune … “sa nu lasam elevii”… vechea placa fiecarui ministru al educatiei si a parintilor atunci cand profesorii isi cer niste amarate de drepturi si incearca sa intreprinda ceva actiuni pentru acest lucru. Tu ce ai facut ministrule pentru a face profesorii multumiti ( R: Nimic) ?!?

  10. Ar fi necesara si o greva impotriva campaniei pro ruse din scoli, pe care o sustin exact unii lideri de sindicat. M-am saturat sa il aud pe liderul meu de sindicat urland impottiva NATO si UE. Salariile sunt mizerabile si o greva este necesara. Pacat ca sindicatele manevreaza cadrele didactice si pe alte cai cu un caracter politic periculos. Din cate am auzit, problema asta e prin mai multe scoli din tara.

  11. Munca profesorilor este enormă și au salarii mici față de Câmpeanu care nu face mai nimic și are un salariu mai mult de dublu față de profesori.

  12. Mai usor cu sporurile ca pe astea nu prea le ia nimeni, care mai sunt inghetate la niveluri mult mai mici decat salariul in plata. Poate ar trebui ca directorii, directorii adjuncti, decanii sa nu mai poata lua gradatie de merit. Nu stiu cum se face dar ei mereu sunt abonati la gradatia de merit avand o salarizare mult mai mare decat ceilalti. Mai bine sa le dea spor de conducere ca oricum treaba ca cadru didactic este pe locul 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de…
Vezi articolul

Silvia Mușătoiu a demisionat de la conducerea Colegiului Șincai din București: Nu e un moment bun să fiu director, într-o astfel de atmosferă de conducere la toate nivelurile: inspectorat, primărie, minister. Este o lume care nu este a mea

Silvia Mușătoiu a demisionat din funcția de director al Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din București. În locul său, inspectoratul l-a numit, la propunerea sa, pe fostul inspector de matematică Vlad…
Vezi articolul

Ghid pentru profesori și directori de implementare a sistemului de colectare separată în școli. Descarcă tipizate pentru cerere către primărie și model de fișa responsabil

Unitățile de învățământ din România, în calitate de instituții publice, sunt obligate din punct de vedere legal să colecteze separat deșeurile pe minimum 4 fracții (hârtie-carton, plastic, sticlă, metal). În…
Vezi articolul

Profesorii suplinitori cer Ministerului Educației, printr-o petiție, să nu repete anual titularizarea, dacă au luat note peste 7: Este imperativ ca toate posturile vacante să fie deblocate și scoase la concurs

Profesorii suplinitori solicită Ministerului Educației, printr-o petiție, să nu mai fie obligați să repete examenul anual de titularizare, dacă au obținut note egale sau mai mari ca 7. Petiția a…
Vezi articolul

Premierul se întâlnește cu sindicatele din Educație la ora 12, după ce le-a promis că semnează vinerea trecută un acord negociat pe salarii și nu au mai avut loc nici semnarea și nici negocierea

Premierul Nicolae Ciucă are programată în agendă o întâlnire de lucru cu reprezentanții federațiilor reprezentative din domeniul educației, la ora 12:00, scrie gov.ro. Întâlnirea are loc într-o perioadă tensionată, în…
Vezi articolul