Cel mai mic număr de nașteri din ultimii 6 ani, în primele 9 luni ale anului, potrivit Institutului de Statistică

1.275 de vizualizări
Rețeaua de maternități din România
Foto: Pixabay.com
În primele 9 luni din acest an s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 6 ani, potrivit datelor Institutului Naționale de Statistică analizate de Edupedu.ro. În intervalul ianuarie-septembrie 2019 s-au înregistrat 139.829 de nou-născuți, cu peste 3.000 mai puțini față de aceeași perioadă a anului trecut.

În luna septembrie 2019 s-a înregistrat naşterea a 17.707 copii, cu 701 mai puţini copii decât în luna august 2019. În același timp, numărul născuţilor-vii a fost mai mare cu 880 în luna septembrie 2019 faţă de aceeaşi lună din 2018. Dar per total, pentru primele 9 luni ale anului, numărul nașterilor este cel mai mic din ultimii 6 ani pentru care există date lunare defalcate în baza de date a INS.

Datele vin în contextul în care anul 2018 a fost anul cu cele mai puține nașteri din ultimii 50 de ani.

De ce scade numărul nașterilor

Dacă până în 2009, cauza principală a scăderii populației a fost migrația, după această dată a fost înregistrată o diferență mare între numărul de nașteri și cel al deceselor, potrivit președintelui INS Tudorel Andrei, citat de edumedical.ro.

Astfel, principalele trei cauze în prezent ale scăderii populației din România sunt:

  • reducerea ratei natalității,
  • creșterea vârstei medii a mamei la prima naștere de la 23,7 în 2000 la 26,2 în 2012
  • alături de scăderea ratei de fertilitate

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), a precizat că este nevoie ca fiecare femeie să nască minimum doi copii pentru ca populația României să ajungă din nou la 20 de milioane de locuitori.

“Demografic, pentru a înlocui populația actuală, ar trebui să avem 2,1 copii născuți de o femeie. Dacă avem mai puțin de 2,1 copii născuți de o femeie, nu putem rămâne la nivelul populației de 20 de milioane de locuitori”, a precizat Tudorel Andrei.

FOTO: pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cei mai mulți români spun că nu folosesc mai deloc timpul de lucru pentru calcule sau citirea unor documente / 5% dintre înalți funcționari și membri ai aparatului executiv afirmă că alocă mult timp pentru muncă fizică grea / Doar 20% din populația activă folosește mult dispozitive digitale la muncă

Mai puțin de 8% dintre românii activi folosesc cel puțin jumătate din timpul de lucru apelând la competențe precum cititul manualelor sau documentelor tehnice și la fel de puțini apelează…
Vezi articolul

Eurobarometru: România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la cunoștințe financiare. În același sondaj peste jumătate dintre români cred că știu foarte multe lucruri despre bani, fiind pe primul loc în Europa la auto-percepție / Care au fost cele 12 întrebări

Unul din doi români crede despre el că știe foarte multe sau mai multe lucruri despre bani decât media adulților din țara sa, potrivit celui mai recent Eurobatometru – sondaj…
Vezi articolul

Rata de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor din România, cea mai mare din UE / Mai mult de o treime dintre românii cu vârste între 15 și 29 de ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială

România avea, în 2022, cea mai ridicată rată de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani) din rândul statelor membre…
Vezi articolul