Cel mai mare sindicat din educație anunță proteste și amenință Guvernul Ciucă cu pichetări “inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”, dacă nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă. FSLI: Condamnăm discriminarea uriașă pe care o fac guvernanții în rândul bugetarilor

5.842 de vizualizări
Foto: FSLI
Cel mai mare sindicat din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, amenință Guvernul Ciucă cu proteste în stradă “la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”, dacă Executivul nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă de care salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare beneficiază. FSLI anunță că primul protest va fi organizat peste o zi, când aproximativ 300 de membri de sindicat vor picheta Prefectura Județului Buzău.

Într-un comunicat remis Edupedu.ro, FSLI susține că “protestul are loc ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic cu privire la neacordarea sporului pentru condiții de muncă, de care salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare beneficiază. Condamnăm pe această cale discriminarea uriașă pe care o fac guvernanții, deși acest beneficiu este prevăzut de Legea 153/2017 care reglementează salarizarea în sectorul bugetar, precum și de H.G. nr. 569/2017 care aprobă Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia în sectorul bugetar”.

Liderul Federației, Simion Hăncescu, afirmă că “neacordarea sporului pentru condiții de muncă reprezintă o nouă abatere a Guvernului României de la ceea ce înseamnă respectarea legilor în vigoare! Acesta este un gest de condamnat care provoacă o mare nedreptate colegilor noștri din sistemul de învățământ, ținând cont de faptul că în alte arii profesionale el este plătit. Întreg personalul din educație este solidar cu aceste acțiuni de protest și garantăm că vor avea loc astfel de mișcări de stradă în toată țara, inclusiv în București. Efortul bugetar este nesemnificativ, dacă ne gândim la veniturile extrem de mici pe care le au colegii noștri. În această perioadă critică din punct de vedere financiar pentru familiile angajaților din educație, consider că membrii Executivului ar trebui să găsească soluții prin care să sprijine acești oameni, nu să-i conducă spre sărăcie extremă, excluziune socială și discriminare”.

Comunicatul integral al FSLI:

“FSLI: Angajații din educație ies în stradă! Personalul nedidactic cere Guvernului dreptul la o viață decentă, prin aplicarea și respectarea legii!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține protestul organizat miercuri, 7.12.2022, de Sindicatul Învățământului Preuniversitar ”Prof. I. Neacșu” Buzău, organizație reprezentativă a salariaților din învățământul buzoian. Aproximativ 300 de membri de sindicat vor picheta Prefectura Județului Buzău, începând cu ora 13.30.

Protestul are loc ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic cu privire la neacordarea sporului pentru condiții de muncă, de care salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare beneficiază.

Condamnăm pe această cale discriminarea uriașă pe care o fac guvernanții, deși acest beneficiu este prevăzut de Legea 153/2017 care reglementează salarizarea în sectorul bugetar, precum și de H.G. nr.569/2017 care aprobă Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia în sectorul bugetar.

Acordarea sporului pentru condiții de muncă ar aduce, în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic și social, un plus, oricum nesemnificativ, la veniturile extrem de mici ale colegilor noștri – personal nedidactic.

Această situație se regăsește în întreaga țară și somăm Guvernul României să aplice legislația în vigoare, fără a face discriminări între salariații bugetari! În caz contrar, anunțăm că acțiunile de protest se vor extinde la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București.

“Neacordarea sporului pentru condiții de muncă reprezintă o nouă abatere a Guvernului României de la ceea ce înseamnă respectarea legilor în vigoare! Acesta este un gest de condamnat care provoacă o mare nedreptate colegilor noștri din sistemul de învățământ, ținând cont de faptul că în alte arii profesionale el este plătit. Întreg personalul din educație este solidar cu aceste acțiuni de protest și garantăm că vor avea loc astfel de mișcări de stradă în toată țara, inclusiv în București. Efortul bugetar este nesemnificativ, dacă ne gândim la veniturile extrem de mici pe care le au colegii noștri. În această perioadă critică din punct de vedere financiar pentru familiile angajaților din educație, consider că membrii Executivului ar trebui să găsească soluții prin care să sprijine acești oameni, nu să-i conducă spre sărăcie extremă, excluziune socială și discriminare”, a declarat Simion Hăncescu, președinte FSLI.”

Comunicatul integral, în format .pdf:

7 comments
  1. Bună ziua, sunt administrator la o scoală din Maramureș cu 1000 de elevii și 125 de angajați didactic și nedidactic, salariul este conform cu legislația în vigoare aceiași lege care salarizează un administrator la o școală cu 100 de elevii și 10-15 cadre. Îmi pun întrebarea dacă este corectă salarizarea având în vedere volumul de lucru. Mă bucur că au început să se facă auziți și cei care trudesc la bunăstarea școlilor și să asigure căldură, igiena și mentenanța sălilor de curs. Părerea mea este că sindicatul pe care îl plătesc de 10 ani nu ma reprezentat și nu cred că va face ceva în a ne ajuta să dobândim ceea ce merităm.

  2. Pentru asta protestează sindicatele? Dar, pentru salariile profesorilor care sunt ultimii din grila bugetarilor, sindicatele sunt ok? Ferească Dumnezeu! Ați dormit ani de zile! De aceea ne aflam în aceasta situație astăzi… 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎

    1. Nu suntem colegi? Un cadru didactic isi poate desfasura activitatea fara munca celor ce trudesc pe nimic(citeste minim pe economie!)in spate? De cate ori au marit la didactic retributia si nedidacticul a fost ocolit? Vreți sa facem munca patriotica? Sa muncim fara sa mancam? Asta mergea acum ceva vreme. Astazi, te folosesti de mine, plateste-ma!

  3. Voi mai credeți în sindicatul din invatamant care de zeci de ani a strâns bani DE LA TOT PERSONALUL și a avut grija DOAR DE DREPTURILE CADRELOR DIDACTICE????
    Visați frumos în continuare… Cu atât veți rămâne… Cadrele iau salarii mari. Sunt plătiți la plata cu ora pt munca pe care o fac în locul colegilor bolnavi iar fraierii, auxiliarul didactic și nedidactic ul TREBUIE SA FACĂ ASTA NEPLĂTIȚI… dubla măsură și nesimțirea este în frunte și lege în România… Asta ne este tara ăștia ne sunt conducătorii.. Ma rog sa ajung ziua sa vad în învățământ thailandezi, chinezi, pakistanezi și alte nații care sa le asigure curățenia și igiena în scolii.. Noi romanii de aici suntem tratați de cadrele didactice ca SLUGI… RUȘINE!!!… Dar nu au asa ceva!

    1. Asa este. Personalul auxiliar este tinut pe post de sluga! Sa nu mai spun ca muncim zile intregi fara recuperare! Acel concediu suplimentar prevazut in Legea Educatiei nu ni se acorda(5-10 zile).

  4. Mai sunt multe probleme dar macar ati inceput sa faceti ceva. Sa vedem daca va tineti de cuvant si organizati proteste in toata tara.

    1. N-ai sa vezi. Iar spun ca nu au putut strange semnaturi ca e vacanta. Mincinosi ordinari, data trecuta am cerut noi listele sa ne trecem si am fost mintiti ca nu a cerut nimeni greva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UNICEF: Campaniile de vaccinare antirujeolă au fost suspendate în 25 de ţări din cauza pandemiei de coronavirus / Milioane de copii riscă să nu aibă acces la vaccinuri, ceea ce ar putea declanșa epidemii dezastruoase

Milioane de copii riscă să nu beneficieze de vaccinurile vitale împotriva rujeolei, difteriei şi poliomielitei din cauza întreruperii programelor de vaccinare, în contextul pandemiei de Covid-19, a atenţionat vineri Unicef.…
Vezi articolul

BAC 2024 Competențe la Limba română. Proba orală explicată de profesoara Anamaria Ghiban: Pentru a demonstra înțelegerea textului, un utilizator experimentat trebuie fie capabil să citească textul corect, conștient, cursiv și expresiv / Cum arată biletul de examen

Un ghid de prezentare a probei orale la limba română pentru candidații la examenul de Bacalaureat 2024 a fost realizat pentru Edupedu.ro de profesoara de Limba și literatura română Anamaria…
Vezi articolul

Fosta directoare a Centrului de Asistență Educațională CJRAE Mehedinți, Andreea Florentina Bădescu, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Contractul individul de muncă de la Grădinița cu program prelungit nr. 7 din Drobeta Turnu Severin, pe postul de educatoare, a fost încetat

Fosta directoare a Centrului de Asistență Educațională CJRAE Mehedinți, Andreea Florentina Bădescu, prinsă în flagrant de DNA când lua mită de la o persoana angajată pe post de consilier școlar…
Vezi articolul

FOTO Emilia Șercan semnalează că în Biblioteca Națională cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la 16,6 grade / Directorul Bibliotecii, Adrian Cioroianu: Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu 

Dezbatere pe rețeaua de socializare Facebook, după ce jurnalista Emilia Șercan a semnalat că în sălile Bibliotecii Naționale este foarte frig, cititorii fiind nevoiți să stea cu gecile pe ei,…
Vezi articolul