Cel mai mare număr de copii și tineri care au emigrat din ultimii 9 ani, înregistrat în 2018. Liceenii și familiile care au copii mici, cele mai mari creșteri

4.052 de vizualizări
probabilitate de migrație
SURSA: pixabay.com
Anul trecut au emigrat 44.048 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Este cel mai mare număr de persoane care migrează din România, din această categorie de vârstă, din anul 2010 până în prezent, potrivit datelor oficiale. Pe categorii de vârste, cea mai mare creștere este la grupa 15-19 ani, urmată de 0-4 ani – adică foarte mulți elevi care pleacă din perioada liceului în străinătate, dar și o creștere a emigrației familiilor care au copii mici.

Creșterea anuală a migrației în anul 2018 este de peste 3.500 de persoane, cea mai mare din 2015 încoace, potrivit datelor consultate de Edupedu.ro în baza de date a INS.  După anii 2008 și 2009, când cifrele de migrație erau foarte mari la nivelul întregii populații, nu numai pe aceste categorii de vârstă, a urmat o perioadă cu scăderi constante și consistente ale migrației temporare de lungă durată a tinerilor și copiilor. În anul 2014 era atins un punct de minimum. Apoi în ultimii 4 ani au fost creșteri constante.

Numărul tinerilor și copiilor din grupa de vârstă 0-19 ani a fost în 2018 de 44.048 de elevi, asta înseamnă un potențial de 1.761 de clase de școală a câte 25 de elevi. Datele vin în contextul în care în 2018 România a avut cea mai mare migrație din ultimii 9 ani: populația unui oraș cât Ploiești a plecat din țară.

Pe grupe de vârstă, cea mai mare creștere a emigrației este între 15 și 19 ani, mai ales în rândul băieților, potrivit datelor INS. O creștere mare are și grupa de vârstă 0-4 ani. De asemenea, se poate observa că și grupa 5-9 ani consemnează o creștere față de anii trecuți.

În ultimii 4 ani au plecat din țară 855.175 de români, adică 4,4% din populația rezidentă a României la data de 1 ianuarie 2019.

Migraţia internaţională temporară de lungă durată se referă la persoane care îşi schimbă reşedinţa obişnuită pentru o perioadă de cel puţin 12 luni în perioada de referinţă. Iar emigranţi sunt persoanele care emigrează în străinătate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, potrivit metodologiei INS.

Numărul elevilor din sistemul de învățământ românesc este într-o scădere continuă, pe măsură ce populația scade din cauze demografice naturale sau din cauza migrației. Datele Institutului Național de Statistică arată că de la 3.497.228 de copii și elevi înscriși în învățământul preuniversitar în anul 2007, în anul 2017 numărul ajunsese la 3.039.690. O scărede de 457.538 de copii și elevi, reprezentând 13,8%.

Reducerea populației școlare înseamnă implicit reducerea numărului de clase și chiar desfințarea școlilor. Din 8.230 de școli înregistrate oficial în 2007, au mai rămas 7.047 de unități de învățământ 10 ani mai târziu (-14,4%). Fenomenul este prezent cu mai mare amploare în mediul rural și în orașele mici.

FOTO: pixabay.com


1 comment
  1. Cum vine PSD la guvernare, cum pleaca lumea din tara. Redundanta sau corelare reala?
    Problema e ca sunt pierduti, nu ai tara-platforma -> pierzi pe aia destepti (10% sa zicem pe generatie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii pot decide cu câte note încheie media anuală, după eliminarea obligativității tezei, propune ministerul Educației / Trebuie să aibă anual cel puțin trei note peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, potrivit unei propuneri aduse ROFUIP, în urma schimbării structurii anului școlar -Surse

Noua structură a anului școlar din toamna aceasta în 5 module și 5 vacanțe, dar și eliminarea obligativității tezelor (care erau evaluări semestriale scrise) aduc modificări în modul de calculare…
Vezi articolul

EXCLUSIV Mâncarea elevilor la Olimpiada Națională de limba Franceză, de la Craiova, cazați într-un cămin în condiții improprii, a costat 34 de lei pe zi, de persoană/ Alocația pentru cazare și hrană dată de Ministerul Educației este de 100 de lei pe zi

O anchetă a ministerului Educației cercetează modul în care au fost organizate Olimpiadele naționale din acest an, desfășurate în mai multe județe. Cea de la limba Franceză, organizată la Craiova…
Vezi articolul