22 de milioane de euro alocate prin Planul Național de Reformă și Reziliență pentru digitalizarea managementului eticii universitare stau blocate în conturi din cauza întârzierii implementării acestui apel. În acest timp, alte proiecte au ajuns deja la faza anunțării câștigătorilor. În ultimii zece ani, în spațiul public au apărut numeroase dezvăluiri legate de plagiate sau încălcarea altor reguli de etică în universitățile din România, scrie G4Media.ro.
Pe 6 decembrie 2022, printr-un comunicat de presă, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a anunțat lansarea, în consultare publică, a Ghidului solicitantului aferent apelului Digitalizarea managementului eticii universitare, apel de proiecte care urma să fie finanțat cu 22 de milioane de euro, fără TVA.
Dedicat universităților de stat sau particulare, acreditate sau autorizate provizoriu, precum și altor instituții organizatoare de studii de doctorat, apelul avea ca obiectiv ”îmbunătățirea infrastructurii digitale în domeniul eticii și integrității academice, precum și dezvoltarea competențelor digitale avansate în rândul studenților și doctoranzilor privind cercetarea și însușirea unei conduite deontologice.”
Banii obținuți puteau fi utilizați pentru trei tipuri majore de investiții:
- 1. infrastructura digitală a universităților/instituțiilor organizatoare de studii de doctorat, pentru îmbunătățirea managementului universitar în vederea asigurării eticii și integrității academice;
- 2. formarea competențelor digitale ale membrilor comunității academice în domeniul eticii și integrității academice, prin programe de formare continuă (activități teoretice, activități practice și activități de evaluare);
- 3. crearea unor resurse digitale necesare asigurării unei bune guvernări universitare.