Elevii din județul Ilfov vor primi la școală laptele, fructele și produsele de panificație abia de anul viitor, reiese din răspunsul trimis de Consiliul Județean Ilfov la solicitarea Edupedu.ro. “Procedura de atribuire este publicată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), cu termen de deschidere a ofertelor la data de 9 noiembrie 2023”, scrie Consiliul Județean. Practic, în primele module de școală, aceste produse nu ajung la elevi și copii. Amintim că Ministerul Agriculturii a confirmat informațiile publicate pe surse de Edupedu.ro, pe 30 septembrie, că în majoritatea școlilor din țară elevii și preșcolarii nu primesc niciunul dintre produsele alimentare care trebuie să fie asigurate prin Programul pentru școli al României, susținut în mare parte cu bani europeni. Elevii vor primi doar lapte, nu și produse din lactate, așa cum prevede hotărârea de guvern (HG).
Elevii și copiii de grădiniță din județul Ilfov, în total 46.362 copii, vor primi abia la începutul anului viitor, gratuit, produse din lapte, fructe și produse de panificație, reiese din răspunsul trimis de Consiliul Județean (CJ) Ilfov la solicitarea Edupedu.ro.
Procedura de atribuire este publicată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), cu termen de deschidere a ofertelor la data de 9 noiembrie 2023″, potrivit documentului. Asta înseamnă că abia din data de 9 noiembrie se pot înscrie pentru a participa la licitații. În răspunsul de la Consiliul Județean Ilfov sunt precizate câteva termene dar nici unul clar privind când ar începe exact distribuirea produselor alimentare în școli.
Pentru porția de fructe și legume, elevii vor primi doar mere, pentru porția de lapte de consum și produse lactate vor primi doar – lapte UHT, deși legea prevede la alegere și iaurt, sana sau kefir, iar din produsele de panificație vor primi doar biscuiți.
În primele două module de școală (n. red. în data de 23 decembrie se termină al doilea modul) elevii și copiii nu primesc nici unul dintre produsele alimentare prin programul adresat preşcolarilor din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate
cu program normal de 4 ore şi elevilor din ciclul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat.
Practic, obiectivele principale ale programului prevăzute în nota de fundamentare a Hotărârii pentru aprobarea Programului pentru școli, nu sunt atinse pentru că elevii nu primesc alimentele: “formarea de obiceiuri alimentare sănătoase încă din copilărie, precum şi creşterea consumului de fructe şi legume proaspete şi lapte şi produse lactate în rândul copiilor”.
Din răspunsul Consiliului Județean Ilfov:
“Ca urmare a publicare a cadrului legislativ pentru implementarea Programului pentru scoli al
României în perioada 2023-2029, Județul IIfov – Consiliul Județean, în calitate de autoritate contractantă a întocmit documentația de atribuire în vederea încheierii acordurilor-cadru de furnizare si distributie a produselor: produse de panificație (biscuiti), lapte – lapte UHT și fructe – mere pe 4 ani, prin licitatie deschisă, pentru un număr de 46.362 copii, așa cum este prevăzut prin anexele la H.G. nr. 652/2023.
La data prezentei, procedura de atribuire este publicată în Sistemul Electronic al Achizițiilor
Publice (SEAP), conform Anuntului de participare nr. CN 1060216, cu termen de deschidere a ofertelor la data de 9 noiembrie 2023″, potrivit documentului.
Informații de context
Din acest an școlar, elevii ar trebui să primească la școală, în decurs de o săptămână: 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate (iaurt, sana, kefir) şi 5 porţii de produse de panificaţie. În realitate, la o lună de când a început școala, doar două consilii județene din toată țara au finalizat procedurile de achiziție prin acorduri cadru sunt cele din Prahova și Vâlcea, dar lapte și produse lactate sunt distribuite, în acest moment, doar în Prahova.
Potrivit unui răspuns al Ministerului Agriculturii, 39 de consilii județene și 4 consilii locale au declanșat, până în acest moment, procedurile de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de distribuție de lapte, produse lactate și fructe în școli, dar numai 2 consilii județene le-au finalizat, iar 5 nici nu au demarat procedurile de licitație în acest sens.
Potrivit surselor Edupedu.ro, aproape 2 milioane de elevi și preșcolari din țară nu primesc nici în prezent unul dintre produsele alimentare care trebuie să fie asigurate prin Programul pentru școli al României, susținut în mare parte cu bani europeni, deși școala a început pe 11 septembrie.
Sunt mai multe motive pentru care licitațiile pentru achiziția produselor din programul care le oferă copiilor alimente sănătoase în școli încă nu au început: autoritățile locale spun că din metodologie nu reiese clar câte porții de produse de panificație trebuie să primească copiii, și nu pot elabora astfel caietul de sarcini. Alte consilii județene se plâng că actele normative au fost emise prea târziu de Guvern și nu au putut porni licitațiile, alte consilii au așteptat răspunsuri de la primării dacă își asumă să desfășoare singure licitațiile, să nu mai depindă de Consiliului Județean.
În 8 august 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 728 prin care au fost aduse unele modificări: a crescut numărul de porții de lapte și produse de lapte pentru copii, la 5 pe săptămână, adică zilnic, față de doar 2 porții. Problema este însă că prețul alocat de Guvern pentru porția de lapte a rămas neschimbat și este sub valoarea pieței, iar autoritățile se tem că nu vor fi ofertanți, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut.
Mai mult, ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenția Națională pentru Achiziții Publice privind aprobarea criteriilor de licitație a fost publicat și mai târziu, abia în 6 septembrie anul acesta, cu 5 zile înainte să înceapă școala.
În județul Gorj de exemplu, abia marți, 3 octombrie, urma să se deschidă licitația pentru programul prin care elevii și copiii să primească lapte, fructe, legume sau produse de panificație.
Guvernul plătește și în acest an 10,2 lei pe săptămână, per elev pentru a primi aceste produse:
- 0,70 lei pentru porția de fructe și legume;
- 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaus de lapte praf;
- 0,65 lei pentru porția de produse de panificație.
Inițial, în România programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget și se numește Programul pentru școli al României. Prin acest program țara noastră primește fonduri europene pentru lapte, fructe și legume, iar produsele de patiserie sunt achitate din bugetul de stat.
De precizat, deși “Programul pentru școli al României” cuprinde atât componenta de lapte cât și fructe și legume, elevii au primit fie fructe, fie doar lapte, sau produse de patiserie, din cauza licitațiilor care se fac separat. În multe cazuri licitațiile au fost reluate de mai multe ori pentru că nu exista interes din partea furnizorilor din cauza costurilor ridicate pentru distribuirea laptelui, care nu sunt acoperite de banii primiți prin program.
Aproape 400 de mii de elevi nu au primit deloc lapte și produse lactate în școli în 2021-2022, prin “Programul de școli al României”, potrivit Ministerului Agriculturii.
Pentru că anul trecut, în 2022, în 12 județe, licitațiile au fost sistate pentru că lipseau ofertanții, pe 16 noiembrie, Guvernul a majorat suma pe care o plătește pentru porțiile de lapte, de la 0,99 lei pe porție, la 1,11 lei, crescând suma totală acordată acestor produse, cu 15.405 mii de lei pentru anul școlar în curs, prin H.G. nr. 640/2017.
Guvernul a motivat faptul că actualizarea valorii s-a realizat la cererea reprezentanților din sectorul laptelui, precum și a Consiliilor Județene, operatori economici, și a avut în vedere fundamentarea Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR) precum și datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Utilizând rata inflației, a rezultat valoarea de 1,11 lei pentru porția de lapte și produse lactate.
Foto: © Marina Startseva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.