Mii de studenți din campusul Regie ar urma să beneficieze din nou de apă caldă și căldură joi seară, după ce avariile repetate au provocat întreruperi timp de aproape două săptămâni, conform informațiilor transmise de Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB). Termenul estimat pentru finalizarea reparațiilor este 12 decembrie, ora 23:30, după mobilizarea suplimentară a echipelor de intervenție, se arată în răspunsul oficial oferit Edupedu.ro.
CMTEB explică natura avariilor drept „defecțiuni tehnice neașteptate” și susține că astfel de probleme ar putea fi reduse semnificativ abia după modernizarea rețelei de termoficare, programată pentru 2025, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Lucrările vizează inclusiv zona campusurilor Regie și Grozăvești, dar, până atunci, studenții continuă să înfrunte disconfortul termic.
- Sunt circa 11.000 de studenți cazați în căminele Politehnicii din campusul Regie din București.
- Sunt 31 de cămine și alte clădiri ale Politehnica București afectate de avaria Termoenergetica București, potrivit datelor de pe site-ul companiei municipale:
Iată răspunsul integral al CMTEB pentru Edupedu.ro:
„Stimate domn,
Având în vedere solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. cu nr.131918, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru a răspunde solicitării dvs de presă, vă transmitem următoarele informații:
1. Care este termenul / sunt termenele pe care îl / le estimează CMTEB pentru remedierea situației alimentării cu apă caldă și căldură a căminelor din campus?
Răspuns: Echipele CMTEB estimează că termenul de finalizare a lucrărilor de reparație pentru avariile care afectează căminele din campusul Politehnica rămâne cel estimat inițial, respectiv data de 12 decembrie, ora 23.30. Pentru a accelera finalizarea lucrărilor de reparație a celor cinci avarii identificate pe porțiunea de magistrală, compania a mobilizat operativ un număr suplimentar de echipe de intervenție și a asigurat alocarea resurselor necesare pentru remedierea eficientă și rapidă a situației. De altfel, la fiecare intervenție, prioritățile companiei sunt reducerea disconfortul resimțit de clienți și reluarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și căldură cât mai repede posibil.
2. În ce constă avaria care afectează alimentarea cu apă caldă a căminelor respective? Oferiți-ne mai multe detalii.
Răspuns: O avarie la o conductă de termoficare reprezintă o defecțiune tehnică neașteptată în sistemul de transport al agentului termic, care poate apărea în mod imprevizibil și poate duce la întreruperea furnizării căldurii și apei calde către consumatori, afectând confortul termic și funcționarea optimă a infrastructurii sistemului de teremoficare.
3. Care este orizontul de timp pe care îl prevede CMTEB pentru soluționarea definitivă a avariei, încât să nu mai existe întreruperi la circuitul de apă caldă?
Răspuns: În cursul anului 2025, sunt planificate lucrări de modernizare a rețelei termice primare în cadrul proiectului Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) – LOT 2, Obiectiv 7 administrat de Primăria Municipiului București, pe lângă intervenţiile deja planificare pentru anul viitor, de companie, în zona Căii Giulești. Aceste investiții au ca scop îmbunătățirea sustenabilității și fiabilității furnizării agentului termic pentru consumatorii din zonă, inclusiv pentru studenții din complexele studențești Regie și Grozăvești.
Vă mulțumim pentru colaborare.
Cu stimă,
Compania Municipală Termoenergetica București S.A”.
Criticile studenților: „Ne-am săturat de bătaia asta de joc cu apa caldă și căldura”
O sesizare primită de redacția Edupedu.ro recent descrie nemulțumirea studenților față de situația din campusul Regie:
„În urmă cu 2 săptămâni, mai exact pe data de 25 noiembrie, am rămas fără apă caldă și căldură. Avaria a ținut cam până vineri seară, însă caloriferele nu se încălzeau oricum. Iar timp de aceste 2 săptămâni am avut apă caldă și căldură pentru maximum o zi, urmată de o săptămână de avarii care se tot prelungeau și se tot prelungeau”, se arată în mesaj.
Grupul de studenți, de la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB), adaugă că situația continuă și în prezent: „În momentul acesta, ghici ce. Este din nou avarie. Până joi la 23:30, asta dacă nu se mai prelungește nici de data aceasta. Studenții s-au plâns de situație, însă Politehnica spune că este strict problema celor de la Termoenergetica, ei nefiind responsabili de parametri furnizați, fapt ce îl putem înțelege până într-un punct”.
Alte universități au centrale, Politehnica rămâne dependentă de Termoenergetica, subliniază studenții
În mesajul anonim, grupul de studenți compară situația din campusul Regie cu alte universități din București, care ar fi investit în centrale proprii: „Căminele ASE din Belvedere au centrală, cred că și căminele Universității din București, de cel de la Fundeni știm sigur că are centrală, UMFCD, căminele de lângă noi, au și ele centrală. Numai Politehnica nu își permite să scoată bani din buzunar ca să ne asigure și nouă condiții decente”.
Criticile continuă cu întrebări privind prioritățile universității: „De ce toate aceste universități au făcut astfel de investiții pentru a nu mai avea probleme cu căldura și apa caldă, iar noi la politehnică stăm cu mâinile în sân, nu putem să ne explicăm. (…) Plătim cele mai mari prețuri din București pentru niște condiții care nici nu ne sunt oferite”.
Petiție semnată de peste 2.300 de studenți
Studenții menționează și existența unei petiții inițiate de colegii lor: „A fost creată o petiție adresată celor de la Termoenergetica și semnată de cel puțin 1.000 de studenți din câte știm, deoarece de la începutul acestui an universitar am avut mai multe zile lipsă de apă caldă și căldură decât zile în care am beneficiat de ele”.
- Petiția a fost semnată până la data publicării articolului de peste 2.300 de persoane și este asumată de Ioana-Teodora Brezoi-Mirică – „student senator al Politehnicii București, Facultatea de Științe Aplicate”, după cum se arată în textul petiției. „Din 61 de zile, studenții au beneficiat de căldură și apă caldă aproximativ 25 de zile!”, scrie în textul petiției.
Mesajul conchide cu un apel dur la adresa conducerii Politehnicii: „A fost nevoie de câteva incendii ca să mai miște ceva, și totuși nu suficient. Suntem tratați de parcă am fi ultimii oameni și nu merităm nimic”.
Foto: © Konstantin Gushcha | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.