Cei mai mulți părinți sunt de acord ca doar absolvenții profilului vocațional teologic să poată opta pentru religie la Bac / Două treimi nu vor probă la o disciplină complementară profilului absolvit – sondaj al Federației părinților

5.523 de vizualizări
Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com
Proba suplimentară la bacalaureat, la o disciplină complementară profilului elevului, este respinsă de două treimi dintre părinții participanți la un sondaj realizat de Federația Națională a Părinților – Edupart, ale cărui rezultate au fost publicate joi. Același sondaj arată că cei mai mulți părinți consideră că elevii ar trebui să poată opta pentru susținerea probei la alegere la orice disciplină dintre cele obligatorii, dar numai un sfert sunt de acord cu opțiunea religie la bac în orice condiții – cei mai mulți sunt de acord cu această opțiune doar la școlile cu profil vocațional teologic.
  • Sondajul s-a desfășurat în perioada 20-22 martie și a urmărit să stabilească “percepția părinților în legătură cu unele propuneri de modificare a Proiectului Legii Învățământului Preuniversitar „România Educată”, privitoare la modul de susținere a examenului de bacalaureat, subiect intens dezbătut în spațiul public.” Potrivit Federației, au participat 41.637 de persoane.

Principalele concluzii:

“1. Părinții nu sunt de acord cu propunerea de a fi introdusă o probă suplimentară, în cadrul examenului de bacalaureat, la o disciplină complementară profilului/specializării.

2. Deși consideră că, în cadrul examenului de bacalaureat, elevii ar trebui să poată opta pentru susținerea probei la alegere la orice disciplină dintre cele obligatorii, părinții sunt de părere că doar absolvenții profilului vocațional teologic ar trebui să poată opta pentru disciplina religie.”

La întrebarea “în opinia dumneavoastră, examenul de bacalaureat ar trebui să conțină o probă la o disciplină din afara profilului/specializării absolvit(e)?”:

  • 23% au răspuns Da
  • 68% au răspuns Nu

La întrebarea “În opinia dvs., pentru probele la alegere din cadrul examenului de bacalaureat ar trebui să poată susțină o probă la alegere la orice disciplină dintre cele obligatorii profilului/specializării” (ex: muzică, desen, educație fizică, religie etc.):

  • 77,% au răspuns Da
  • 17,6% au răspuns nu

În același timp, 2 din 5 părinți (39%) consideră că elevii ar trebui să poată opta pentru susținerea unei probe de bacalaureat la disciplina religie doar dacă aceștia sunt absolvenți ai unui profil vocațional teologic, iar aproape o treime (30%) nu sunt de acord cu introducerea religiei ca disciplină a unei probe de bacalaureat, agreată, ca opțiune pentru absolvenții oricărui profil, de doar 22,6% dintre părinți.

Comunicatul Federației părinților, integral:

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


7 comments
  1. Cred că mulți n-au înțeles ironia: liberul arbitru e bun, câtă vreme e condiționat. Nu toți care studiază teologia devin preoți. Și istoria religiilor e un domeniu frumos. Bre, e ireal! Își dă cineva seama?

  2. Buna ziua!Eu sunt de acord cu alegerea religie la bac, deoarece un elev poate pe parcursul celor 4 ani sa de-a la teologie.De ce nu se da voie să își aleagă materiile care ii vor fi necesare pentru admiterea la facultate???

    1. Corect! Și sondajul a fost realizat rapid, pe furiș aproape, întrucât religia este “denigrata”, ca doar de’, nu suntem stat democratic, ci stat progresist, Doamne ferește…Problema este ca progresie in ce? Sau de fapt este regresie???

    1. Da ce sa facem ne-am cam plictisit de viata bună din România și am găsit un subiect foarte important în viețile noastre de zi cu zi. În primul rând a-și desființa facultatea de teologie. Patriarhia dacă are nevoie de preoți sa își facă propria facultate fiindcă au extrem de mulți banii pentru a o susțină . Iar religia nu are ce cauta în scoli, pana la 18 ani părinți sunt cei care sunt responsabili pentru înclinatia religioasă iar după 18 ani este problema adolescentului sa decidă în in legătură cu religia. După politicieni sunt a doua structura corupta și înfometata după bani așa că rusinica cu inițiativa lor sa rămână la șpagă pentru patriarhie din lumânări, icoane, nunti, botezuri și înmormântări…..!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conflictul ideologic din școlile americane: Un district școlar din San Francisco a cheltuit 250.000 de dolari pentru un program „Woke” / Rezultatele elevilor au scăzut după introducerea programei / Ce îi învățau pe elevi

O școală primară din Hayward, care se luptă să stimuleze scorurile scăzute la teste și prezența dezastruoasă a elevilor, cheltuiește 250.000 de dolari din bani federali pentru o organizație numită…
Vezi articolul