Cei doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 și apoi descalificați de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar București, la Olimpiada de Securitate Cibernetică, au fost dați afară pe nedrept din concurs și discriminați – opinie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

14.386 de vizualizări
Foto: © Kwanchaichaiudom | Dreamstime.com
Cei doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la etapa pe Municipiul București și apoi descalificați de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), la faza pe Capitală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (OSC) 2024, au fost dați afară pe nedrept din concurs și discriminați, scrie Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) într-o opinie obținută de Edupedu.ro.

Mai exact, celor doi elevi de gimnaziu despre care am scris pe 19 martie că au participat la Olimpiada de Securitate Cibernetică, destinată elevilor de liceu prin regulament, cu aprobarea înscrierii din partea Inspectoratului școlar, le-a fost încălcat dreptul la învățătură consacrat de articolul 32 din Constituția României, potrivit Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Elevii nu ar fi trebuit să fie descalificați pe criteriul vârstei atât timp cât s-au înscris să rezolve aceleași subiecte ca toți ceilalți elevi de la nivelul la care s-au înscris și după aceleași criterii de punctare și clasificare valabile în Olimpiadă, potrivit Consiliului.

„Colegiul apreciază că participarea la competițiile școlare se impune a fi accesibilă și permisă tuturor elevilor, întrucât fiecare are dreptul să primească o educație care să dezvolte abilitățile la întregul potențial al fiecăruia. Prin urmare, aplicarea acestor prevederi de către Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București izvorâte din regulamente pot constitui fapte de discriminare conform art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 11 alin. (1) și (2) din O.G. 137/2000 privind prevenirea tuturor formelor de discriminare, republicată”, scrie CNCD în documentul obținut de Edupedu.ro.

„Garantarea acestui drept implică asigurarea egalității de șanse, oferind pentru fiecare elev ajutor și resurse în funcție de caracteristicile și nevoile individuale. Participarea la astfel de competiții reprezintă o formă de perfecționare și de evoluție la nivel profesional a fiecărui elev, dar este importantă promovarea și permiterea înscrierii indiferent de vârstă în condițiile obținerii unui punctaj care ar permite calificarea la etapele ulterioare”, adaugă CNCD..

Și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării continuă, în punctul de vedere fără forță juridică obligatorie: „Astfel, este lipsită de relevanță vârsta elevului care participă la aceste competiții atât timp cât nu i se aplică un tratament diferențiat la întocmirea unor subiecte diferite, punctare sau clasificare diferită. Prin urmare, elevului în prezenta cauză i-a fost încălcat dreptul la învățătură consacrat de art. 32 din Constituția României”.

Amintim că la faza pe București a Olimpiadei de Securitate Cibernetică, la clasa a IX-a, unde s-au înscris cei doi elevi de gimnaziu, au fost 19 candidați. Elevii de clasele a VII-a și a VIII-a s-au putut înscrie la concurs pentru că au completat datele pe o platformă informatică și le-a fost validată astfel participarea.

După ce au fost la probe și organizatorii au văzut că sunt de fapt clasa a VIII-a, respectiv a VII-a, cei doi au fost au fost descalificați de ISMB după aflarea rezultatelor, deși au obținut punctaje care le-ar permite să meargă la etapa națională, conform documentelor consultate de Edupedu.ro.

În cazul unuia dintre cei doi elevi, Ministerul Educației a îngrădit dreptul de participare Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024, pe baza unei supoziții, după cum am prezentat în exclusivitate pe 23 aprilie.

  • Organizatorii etapei europene, la care ar fi putut să ajungă elevul dacă nu era descalificat de autorități de la etapa pe București, au transmis la solicitarea Edupedu.ro intervalul de vârstă în care primesc concurenți, în care se încadrează și unul din cei doi elevi despre care am scris luna trecută. – detalii aici

Foto: © Kwanchaichaiudom | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV Ministerul Educației a îngrădit dreptul de participare al unui elev la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024, pe baza unei supoziții
Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, au fost descalificați de pe podium de ISMB pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament / Organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului

8 comments
  1. Harababura a devenit endemica si hahalerele nu lipsesc de pe nicaieri…
    In loc sa incurajeze participarea, comit tampenii, care afectează pe participanti.
    zDorel I prezent in nenumarate exemplare, in aria invatamantului romanesc, care s-a facut praf,, Cu ageamii la butoane, gardurile se inmultesc in calea unui invatamant performant.

  2. Bravo Edupedu.ro!!!

    Cei care au discriminat niste copii ar trebui sa isi dea demisia. Ministerul, Inspectoratul ar trebui sa se autosesizeze.

    In Uniunea Europeana nu te joci cu asa ceva. Discriminarea a doi minori… grav… foarte grav…

  3. Ce contează mai mult ? Virsta sau nivelul de inteligenţă ? S-a făcut un abuz, asta e clar.
    Au deranjat pe cei de la liceu mai slab pregătiţi dar cu pile.

  4. Bravo celor de la Edupedu ca au curajul sa scrie, poate asa se mai trezesc si romanii…desigur, cei care mai citesc.
    Si nu vad niciio problema ca un copil de o clasa si varsta mai mica sa participe la o competitie pentru o clasa mai mare, atata vreme cat acel copil a studiat si s-a pregatit pentru concursul respectiv sa participe la o clasa mai mare fara sa primeasca tratament diferentiat in privinta subiectelor de rezolvat sau a punctarii. Si in alte tari civilizate se practica acest lucru, dar acolo ii privim cu admiratie, in timp ce la noi ii descalificam pe copiii talentati si dedicati. Destul de trist si de nedrept.

  5. E o harababura sa se aprobe înscrierea unor elevi de gimnaziu la o olimpiada pentru o clasă de liceu.Au gresit cei care le-au dat aprobarea ,nu cei care i-au descalificat .
    Acei elevi se pot afirma la alte concursuri de profil .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reorganizarea și reformarea ARACIP, agenția care asigură calitatea în învățământ, cerută ministrului Educației de Asociația Școlilor Particulare: Conducerea agenției are mandat pe viață / După sute de milioane de lei cheltuite în 15 ani, nu există un impact semnificativ în creșterea calității educației

“Au fost cheltuite sute de milioane de lei din bugetul de stat, din fondurile partenerilor privați, care investesc în educația din România, precum și din fondurile europene, fără un impact…
Vezi articolul