Elevii școlii Gimnaziale nr. 1 din Bolintin Vale, județul Giurgiu, vor învăța în 3 schimburi, în câte trei clădiri, pentru că lucrările de reabilitare, începute în ianuarie 2022, încă nu sunt finalizate. Termenul final de finalizare al lucrărilor ar fi 31 august 2023, potrivit contractului. Situația semnalată redacției noastre durează de aproape 3 ani. Întrebată de ce întârzie lucrările, directoarea școlii, Irina Andrei, a precizat pentru Edupedu.ro, că “proiectul de renovare este al primăriei, nu al școlii”. Elevii vor învața în continuare în două corpuri de clădiri și în sala de sport, prin rotație, pentru că primăria nu a găsit soluții pentru relocarea elevilor, iar părinții nu au vrut școală online.
- Edupedu.ro a încercat de mai multe ori să îl contacteze pe primarul orașului Bolintin-Vale, Daniel Trăistaru, președintele PSD Giurgiu, dar acesta nu a răspuns la apeluri.
Elevii școlii Gimnaziale nr. 1 din Bolintin-Vale, județul Giurgiu, vor începe anul școlar învățând tot în 3 schimburi, cu ore scurtate la 40 de minute și pauze de 5 minute, pentru că lucrările de reabilitare, începute în 2022, încă nu sunt finalizate. Ar fi al treilea an școlar consecutiv în care cei aproape 1.000 de elevii și cei 49 de profesori de la această unitate de învățământ învață în aceste condiții.
Contactată de Edupedu.ro, directoarea școlii Gimnaziale nr. 1 din Bolintin-Vale, Irina Andrei, nu a vrut să ne comunice motivul pentru care lucrările încă nu s-au finalizat, sugerând că răspunsurile ar trebui să le căutăm la primărie: “Reabilitarea ține de primărie, nu este un proiect al școlii. Ne vom muta acum în niște săli de clasă care vor fi gata dar vom funcționa tot în trei schimburi, urmează să mutăm echipamente”, spune directoarea școlii, pentru Edupedu.ro. Întrebată dacă din septembrie vor învăța câte două sau trei clase în același timp în sala de sport, Irina Andrei nu a vrut să ne dea mai multe informații: “Nu sunt trei clase, părinții știu prea bine câte clase sunt. Eu v-am răspuns suficient, sunt foarte prinsă. Noi stăm tot timpul la dispoziția părinților să le răspundem întrebărilor”, a spus directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Bolitin-Vale. Apoi, a încheiat convorbirea telefonică.
În 2022, când au început lucrările, pentru că primăria nu a reușit să găsească alte spații în care elevii ar fi putut să învețe, s-a luat decizia ca, temporar, elevii să învețe în 3 schimburi, cu ore scurtate la 40 de minute și pauza – de 5 minute. Elevii au învățat prin rotație în toate clădirile, inclusiv în sala de sport, unde au fost aduse bănci și scaune pentru a amenaja 2 clase. Câte două clase de elevi aveau ore în același timp în sala de sport care are ecou, unde nu sunt pereți despărțitori care să reducă din zgomot. Elevii auzeau și ce se predă clasa de lângă ei. Uneori, orele se desfășurau în timp ce o a treia clasă ține ora de Educație fizică, în care elevii se joacă cu mingii sau aleargă, activități specifice unei ore de sport.
Situația aceasta va continua și în acest an, a confirmat pentru Edupedu.ro și inspectorul general școlar din Giurgiu, Ion Ghimpețeanu, care totuși speră să găsească alte variante pentru elevi. Școala încă nu a transmis oficial către inspectorat decizia privind organizarea orarului.
“Acum sacrificiul este unul mai mic, să spunem așa, pentru că am înțeles că 9 săli de clasă vor intra în normalitate, pentru că vor fi gata câteva săli totuși. Deci rotația nu va fi de aceeași amploare. Adică, dacă anul școlar anterior au agreat varianta ca fiind mult mai bună, probabil că acum, cu 9 clase care vor intra în sălile noi s-ar putea ca efectul acesta negativ de care noi vorbim, să fie mai mic. Vreau să merg săptămâna viitoare (n. red începând cu 28 august) la această școală și să vedem dacă cumva există totuși alte variante, încă mai este timp de analizat, mai putem să schimbăm, conducerea școlii încă nu ne-a trimis oficial decizia”, spune șeful ISJ Giurgiu.
Părinții s-au opus ca elevii să învețe online și au preferat varianta actuală, prin rotație și în sala de sport
Inițial, conducerea școlii Gimnaziale nr. 1 din Bolintin-Vale, a propus ca elevii să învețe online, dar părinții s-au opus, după experiența din pandemie, a spus directoarea școlii. “Varianta școlii online a fost exclusă chiar de părinți în cadrul ședințelor cu părinții, și am ținut cont de părerile lor. Așa că a fost această variantă de a învăța și așa, pentru că alt spațiu nu avem. La momentul respectiv știa și Ministerul și Inspectoratul. Deci nu aveam altă variantă. Nu aveam alt spațiu,” a spus directoarea școlii.
Părinții au refuzat varianta școlii online, preferând-o pe cea în care elevii învață în 3 schimburi cu ore scurtate, crezând că va fi o situație temporară, povestește un părinte pentru Edupedu.ro: “În decembrie 2021, când am auzit că încep lucrările de renovare, iar conducerea școlii a propus ca elevii să treacă învețe online, mai mulți părinți ne-am strâns ca să discutăm, de ce nu se găsesc soluții, de ce nu se cumpără containere, de ce nu se relocă această școală. Din punctul nostru de vedere trebuia găsită o altă soluție. Primarul ne-a spus foarte simplu că nu are bani pentru containere, iar directoarea școlii insista să facem online, dar noi, părinții ne-am opus. Am acceptat o variantă temporară, neștiind că lucrările vor dura atât”.
La rândul său, inspectorul școlar general, Ion Ghimpețeanu spune că așa a găsit situația la Școala Gimnazială nr. 1, din Bolintin-Vale, când a preluat el mandatul: “Am constatat de când am preluat eu mandatul, că părinții au agreat varianta aceasta. Având element comparativ între învățământul online și varianta aceasta, au optat pentru această variantă și la finele căreia au convenit că este mai eficient decât în învățământul online. Copiii au fost în măsură să aprecieze și să transmită acasă, ce efecte a avut. Și știind efectul învățământul online (…) este totuși o improvizație, dacă putem spune direct“.
Când au început lucrările / Ce prevede contractul cu primăria
Contractul de achiziție și proiectare a lucrării “Îmbunătățirea calității serviciilor educaționale ale Școlii Gimnaziale Nr. 1 și monitorizare video în Bolintin-Vale”, a fost înregistrat la Primărie în data de 20 mai 2021, iar lucrările au început în ianuarie 2022, timp în care s-a lucrat la proiectare.
Valoarea contractului este de aproape 12 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Potrivit contractului, durata de execuție este de 21 de luni. Având în vedere că elevii au fost mutați în ianuarie 2022 din corpurile de clădiri care au intrat în reabilitare, calculele arată că la finalul lunii august 2023 lucrările ar trebui să fie gata. Potrivit surselor Edupedu.ro, în data de 23 august 2023 încă se lucra și nu pare că din septembrie, elevii ar putea învăța acolo, în noile săli. Aceleași surse spun că vin prea puțini muncitori să lucreze.
Edupedu.ro a încercat de mai multe ori să îl contacteze pe primarul orașului Bolintin-Vale, Daniel Trăistaru, președintele PSD Giurgiu, dar acesta nu a răspuns la apeluri.
În județul Giurgiu sunt 4 școli și licee în lucrări de reabilitare energetică, deși în 2 săptămâni începe școala / O grădiniță este gata, dar încă nu s-a făcut licitația pentru mobilier
În județul Giurgiu sunt 3 școli și un liceu care sunt încă în renovare, se fac lucrări de reabilitare energetică. “O situație mult mai dificilă este la liceul Liceul Teoretic Nicolae Catujan”, spune inspectorul școlar general Ion. “Lucrurile sunt începute de 2 săptămâni, din cauza, să zicem birocrației, a licitațiilor. Există un mare risc ca elevii să nu aibă acces la sălile decurs, în 11 septembrie. Aici deja luăm în calcul o variantă online, dar nu știm cât de repede se vor mișca acești dezvoltatori. Dumnealor spun că urgentează ceea ce înseamnă săli de curs, ulterior să lucreze pe cabinete, laboratoare, placare exterioară, eventual să se focuseze apoi pe exterior clădirii. Eu am văzut că sunt calorifere schimbate, traseele electrice trase, deci acolo ar trebui puse calorifere, traseele termice și electrice și să se închidă sala de clasă, apoi să se intervină pe subsol, pe exterior. Vom vedea, urmăresc și aici pas cu pas”, spune șeful ISJ Giurgiu, Ion Ghimpețeanu.
Mai sunt alte 3 școli unde se lucrează la reabilitarea energetică, însă aceste școli au unde să relocheze elevii pentru o perioadă de timp și nu există pericolul să nu aibă săli de clasă unde să învețe la 11 septembrie: “În Școala Gimnazială nr. 3 se vor reloca elevii școlii Gimnaziale nr. 2. Avem Școala Gimnazială nr. 6 din Giurgiu unde e structura Liceului de Tehnologic Ion Barbu. Școala Gimnazială nr. 10 se relochează la școala nr. 5. Deci la cele trei n-ar fi probleme pentru că sunt structuri și au spații”, spune inspectorul școlar general județean Giurgiu.
O altă situație semnalată: Grădinița din Bolintin-Vale funcționează în clădirea administrativă, în condițiile în care clădirea nou construită este gata și în interior și în exterior. Motivul ar fi lipsa mobilierului, explică inspectorul general școlar: “Am și o grădiniță în Bolintin-Vale, care nu e funcționabilă din cauza nedotării cu mobilier și am constatat că suntem în plin proces de achiziție și că urmează să mai fie o licitație. Primăria Bolintin Vale estimează că achizițiile vor fi în jurul lunii decembrie, posibil începutul lunii ianuarie, din cauza procedurii de achiziții care durează, au luat în calcul și eventuale contestații”, menționează șeful ISJ Giurgiu.
Ce prevede noua lege a Educației privind învățarea în 3 schimburi
Potrivit legii Educației care va intra în vigoare din 2 septembrie 2023, elevii trebuie să învețe în cel mult 2 schimburi.
Art 19, alin 17 – Procesul educațional se desfășoară în maximum două schimburi. Organizarea programului școlar are în vedere următoarele reguli:
a) cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00;
b) în învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs;
c) în situațiile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele 5 minute se organizează activități de tip recreativ;
d) pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră. După a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15-20 de minute;
e) în învățământul special, durata orei de curs și a activităților de terapii specifice este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 30 de minute după cea de-a doua oră de curs;
2 comments
Online-ul are alte motivatii in lege, nu toate fasurile. Greu sa mai bagi cuiva pe gat online, mai ales in astfel de momente grele financiar(curent, caldura, internet, dispozitive) De inteles de ce nu vor parintii. Nici profesorii nu ar mai accepta in veci. Nu cad bombe, nu erup vulcani, nu vin cutremure sau tzunami. Cat despre situatia creata….veniti in alte scoli unde de 3-4 ani se fac ore pe holuri, in cancelarie, in sala de sport, in cabinetul CDI ori biblioteca. Nu e ceva nou. E practica veche in renovarile de scoli. Sa nu dramatizam.
POV: Esti la business class