CEDO a condamnat Ungaria pentru monopol de stat pe piața manualelor şcolare

554 de vizualizări
Ungaria a fost condamnată, marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru monopol de stat pe piaţa manualelor şcolare, scrie hirado.hu. Judecătorii CEDO spun că autoritățile de la Budapesta au încălcat drepturile firmelor care se ocupă de comercializarea manualelor și că elevii nu au avut niciun avantaj din crearea sistemului centralizat.

Ungaria a centralizat editarea și comercializarea manualelor școlare în 2011 și 2012. Firmele Könyv-Tár Kft., Suli-Könyv Kft. şi Tankönyv-Ker Bt. sunt cele care au mers în fața instanței de la Strasbourg.

Decizia CEDO spune că modificarea făcută de guvernul de la Budapesta a prevăzut poveri necinstite pentru firmele implicate, i-a privat de clientela obişnuită, iar reglementările noi au contribuit practic la formarea unui monopol pe piaţa aprovizionării cu manuale şcolare, scrie hirado.hu.

Judecătorii au spus că perioada de tranziţie prevăzută de legea ungară, de un an și jumătate, a fost scurtă, iar firmele reclamante nu au fost chemate să dea o ofertă pe lângă cea a societăţii de stat Könyvtárellátó Nonprofit Kft. Judecătorii adaugă că aceste companii nici nu au fost despăgubite, ca urmare a faptului că au fost eliminate de pe piaţă.

Judecătorii au mai stabilit că nici elevii, nici părinţii nu au avut un avantaj din crearea sistemului centralizat, relatează sursa citată.

Sentinţa este în prima instanţă și prevede că autorităţile de la Budapesta au încălcat articolul cu privire la proprietatea privată din Charta Europeană a Drepturilor Omului. Judecătorii vor detalia într-o fază ulterioară informații despre eventuale daune.

Verdictul nu este definitiv şi poate fi atacat cu recurs.

Amintim că și România a trecut la manualele realizate de editura unică a statului, anul acesta fiind primul în care editurile private au fost scoase din zona de manual școlar. Liviu Marian Pop este cel care a introdus Editura Didactică și Pedagogică drept unic editor de manuale, iar Valentin Popa a pus în practică modelul pregătit de Pop.

Foto: Pexels.com


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Centrele județene de excelență vor fi păstrate și selecția elevilor poate începe de la clasa a III-a, potrivit proiectului Legii Educației – surse / Se renunță la clasele „de excelență” din colegiile naționale, propuse în legile Cîmpeanu din vară

Centrele județene de excelență (CJE) în care elevii se pregătesc pentru performanță și olimpiade nu vor fi desființate, potrivit ultimei variante a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, consultată de…
Vezi articolul

Control al ISJ Buzău la Colegiul Hasdeu, la aproape 3 săptămâni de la demisia directoarei, care acuză presiuni din partea ISJ pentru a acorda ore unei profesoare “incapabilă să susțină ore”: Înțelegem nemulțumirea părinților și vrem să rezolvăm situația, spune inspectorul adjunct Dan Popescu

Mai mulți inspectori școlari au mers în control la Colegiul Hasdeu joi, 18 aprilie, la aproape 3 săptămâni de când directoarea Virginia Tănăsescu și-a dat demisia. Inspectorul școlar adjunct spune…
Vezi articolul
Acces la învățarea online

Odată cu terminarea stării de alertă, orice posibilitate de predare în online va înceta până când aceste forme de predare nu vor fi evaluate, mai apoi autorizate și mai apoi acreditate, potrivit ministrului Educației: Predarea online este un compromis, nu este recunoscută de lege

Predarea online este un compromis, nu este recunoscută de lege, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat în cadrul dezbaterii online „Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în…
Vezi articolul