Cea mai veche specie de meduză înotătoare, descoperită în fosile cu o vechime de peste 500 de milioane de ani

81 de vizualizări
Foto: Desmond Collins © Royal Ontario Museum
Cea mai veche specie de meduză înotătoare înregistrată vreodată a fost descoperită în fosile vechi de 505 milioane de ani, au anunțat oamenii de știință, relatează The Guardian, potrivit G4Media.ro.

Fosilele au fost găsite în șisturile Burgess Shale din Canada, o zonă cunoscută pentru numărul de fosile bine conservate găsite acolo.

Noua specie, care a fost numită Burgessomedusa phasmiformis, seamănă cu o meduză mare, care înoată, cu un corp în formă de farfurie sau de clopot de până la 20 cm înălțime. Cele aproximativ 90 de tentacule scurte i-ar fi permis să captureze prada de dimensiuni mari.

Meduzele fac parte dintr-un subgrup de cnidarii, cel mai vechi grup de animale care există, numit medusozoare. Acestea sunt compuse în proporție de 95% din apă și se descompun rapid, astfel încât rareori se găsesc specimene fosilizate, însă exemplarele – găsite la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 – s-au păstrat excepțional de bine.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Circumscripțiile școlare pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023, publicate de inspectoratele școlare. Părinții pot găsi în listă școala de care aparțin, conform domiciliului

Circumscripțiile școlare pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023 au fost publicate joi, 30 martie, de către inspectoratele școlare. Potrivit calendarului oficial, astăzi părinții află școala de care aparțin și numărul…
Vezi articolul

Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă – Savantgarde.ro

Specialist în virusologie la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, Mihnea Boștină a deschis în publicația Savantgarde.ro un “Jurnal din anul coronavirusului“. În textul de astăzi, 3 aprilie, Boștină scrie că…
Vezi articolul

OFICIAL Excursii școlare cu bani de la Fondul de Mediu, în „Săptămâna verde”, din octombrie. Școlile se pot înscrie până în septembrie și primesc cheltuielile pentru cazare, transport, mese și bilete / Care sunt condițiile, ce activități mai pot pune profesorii pe listă și cum arată formularele inițiale și de raportare 

Școlile pot solicita bani pentru activitățile din cadrul Programului „Săptămâna verde”, pentru anii 2024 și 2025, finanțate din Fondul pentru mediu, până în septembrie 2024, conform unui ordin de ministru…
Vezi articolul