Cea mai apropiată pereche de găuri negre supermasive de până acum, observată de două telescoape ale NASA. Ele „dansează” în mijlocul unor galaxii aflate în ciocnire

78 de vizualizări
Foto: NASA/ESA/Joseph Olmsted (STScI)
Două telescoape spațiale ale NASA au identificat cea mai apropiată pereche de găuri negre supermasive de până acum. Cele două, aflate la o distanță de numai 300 de ani-lumină una de cealaltă, au fost observate în lungimi de undă diferite cu ajutorul Chandra X-ray Observatory și al telescopului spațial Hubble, transmite BBC.

Sursa citată precizează că, în timp ce găurile negre sunt invizibile în golul întunecat al spațiului, cele două observate strălucesc puternic deoarece gazul și praful din care se hrănesc sunt în accelerare și încălzite la temperaturi ridicate. Ambele obiecte cerești, care se învârt unul în jurul celuilalt, sunt cunoscute drept nuclee galactice active.

  • Nucleele galactice active sunt, astfel, găuri negre supermasive care eliberează jeturi luminoase de materie și vânturi puternice care pot modela galaxiile în care se află.

Găurile negre au fost descoperite întâmplător de astronomi atunci când observațiile Hubble au evidențiat trei vârfuri de lumină strălucitoare în gazul incandescent al unei galaxii. Ei și-au publicat descoperirea luni în The Astrophysical Journal.

Acest duo de găuri negre este cea mai apropiată pereche observată în lumină vizibilă și în raze X. Deși alte perechi de găuri negre au mai fost observate, acestea sunt de obicei mult mai îndepărtate, mai scrie BBC. Astronomii au descoperit aceste găuri negre „dansând” una în jurul celeilalte în centrul unei perechi de galaxii aflate în coliziune, numită MCG-03-34-64, care se află la 800 de milioane de ani lumină distanță.

„Nu ne așteptam să vedem așa ceva”, a declarat autorul principal al studiului, Anna Trindade Falcão, cercetător postdoctoral la Centrul pentru Astrofizică – Harvard & Smithsonian din Cambridge, Massachusetts. Ea a completat: „Această priveliște nu este un eveniment obișnuit în universul apropiat și ne-a spus că se întâmplă altceva în interiorul galaxiei”.

Astronomii susțin că ambele găuri negre supermasive au servit cândva drept centre ale galaxiilor lor respective, însă o fuziune a adus cele două obiecte mult mai aproape unul de celălalt. În cele din urmă, spirala lor apropiată va duce la o fuziune în aproximativ 100 de milioane de ani, potrivit NASA, provocând o eliberare energetică de unde gravitaționale, sau ondulații în țesătura spațiului și a timpului, conform sursei citate.

  • Unde gravitaționale de acest tip, create de coliziunile găurilor negre supermasive ar putea fi detectate în viitor de LISA, misiunea Laser Interferometer Space Antenna condusă de Agenția Spațială Europeană (ESA), a cărei lansare este prevăzută pentru mijlocul anilor 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri pentru activități din „Săptămâna verde”, dar părinții o pot face printr-o asociație cu personalitate juridică. Fiecare școală stabilește o echipă de coordonare a programului și un profesor responsabil de mediu / Model de raportare a activităților pentru școli

Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde” a fost publicată în Monitorul Oficial. Părinții pot contribui financiar prin asociația de părinți, dar este interzis ca elevii și profesorii să strângă…
Vezi articolul

Desființarea notelor pentru Desen și Sport, prin înlocuirea acestora cu calificative, propunere a Consiliului Elevilor / Aceștia solicită „standarde de învățare” – ce ar trebui să știe, să înțeleagă și să poată face elevii

Înlocuirea notelor la Muzică, Desen și Educație fizică cu un set de calificative este una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor, potrivit unui raport primit de Edupedu.ro. Amintim că în…
Vezi articolul