Ce vor fi întrebați românii despre educația proprie, în recensământul populației – tipul și nivelul de educație absolvit, plus întrebarea scrisă, pentru cei fără școală: “Știți să scrieți și să citiți?”

7.243 de vizualizări
Foto: © Boarding1now | Dreamstime.com
Educația are un capitol dedicat în chestionarul pe care românii îl vor completa în cadrul Recensământului populației, care se va desfășura în prima jumătate a acestui an. Li se vor cere, între altele, informații despre cel mai înalt nivel de educație absolvit, despre tipul de educație și locul absolvirii, dacă urmează o formă de educație în prezent. Iar ultima dintre întrebările scrise din chestionar, adresată persoanelor fără nicio formă de studii, este: “Știți să scrieți și să citiți?”.

Recensământul populației a debutat oficial pe 1 februarie, cu o primă etapă în care sunt colectate date din surse administrative și este populată o bază de date inițială. Ulterior se va desfășura recensământul persoanelor, care va include o fază de autorecenzare, în perioada martie-mai, iar în final (mai-iulie) o fază de colectare a datelor de către recenzori – detalii.

Secțiunea pentru recenzarea persoanei din chestionarul de recensământ include șapte întrebări și șase subîntrebări, astfel:

  • Până la data de 1 decembrie 2021, ați absolvit o formă de educație? (Da/nu)
  • Care este cel mai înalt nivel de educație absolvit până la data de 1 decembrie 2021?
  • Unde ați absolvit nivelul de educație declarat anterior? (România/în străinătate)

Cu subîntrebările:

  • În ce perioadă ați absolvit nivelul de educație declarat anterior?
  • În ce localitate se află sediul central al instituției de învățământ?
  • Denumirea instituției de învățământ superior la care ați absolvit studiile?
  • Domeniul de studii absolvit/specializarea?
  • În ce țară se află instituția de învățământ?
  • Domeniul de studii absolvit în străinătate? (Ultimele două întrebări – pentru cei cu studii în străinătate)

Restul întrebărilor:

  • Ce tip de liceu ați absolvit? (Pentru cei cu studii liceale)
  • La data de 1 decembrie 2021, urmați vreo formă de învățământ?
  • Ce nivel de educație urmați la 1 decembrie 2021?
  • Pentru persoanele de cel puțin 14 ani care nu au absolvit nicio formă de educație și nici nu urmează vreuna: Știți să scrieți și să citiți? (Cu opțiuni de răspuns: Știu doar să citesc/Știu să scriu și să citesc/Am urmat doar cursuri de alfabetizare/Nu știu nici să scriu, nici să citesc)

Chestionarul mai include referitoare la caracteristici demografice, migrația internă și internațională, caracteristici etno-culturale, caracteristici economice, efectele pandemiei.

Chestionarul pentru recenzarea persoanei:

Foto © Boarding1now | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesor de sport de la Colegiul Pedagogic din Ploiești, arestat pentru act sexual cu o elevă de 14 ani. Directoarea liceului: Așteptăm decizia instanței și vom aplica Codul Muncii. Daca se confirmă, nu cred că în Învățământ mai este loc pentru domnul profesor

Un profesor de la Colegiul Național „Regina Maria” din Ploiești este cercetat pentru act sexual cu un minor, fiind suspectat că a întreținut relații intime cu o adolescentă de 14…
Vezi articolul

LISTĂ 241 de școli „mici”, cu mai puțin de 50 de elevi de gimnaziu, pot aplica în PNRAS pentru reducerea abandonului școlar. Apel deschis până pe 30 noiembrie 2023 pentru 1.500 euro/elev sprijinit

Ministerul Educației a deschis apelul „Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) Runda a II-a – Școli mici”. Alocarea financiară pentru apelul de proiecte este de 25 de milioane de…
Vezi articolul

Admitere liceu 2024. Completarea fișelor cu opțiuni continuă de luni, 15 iulie, încă o săptămână. Repartizarea computerizată este miercuri, 24 iulie – calendarul înscrierii în clasa a IX-a

Absolvenții clasei a VIII-a care au fost ierarhizați în funcție de mediile obținute la Evaluarea Națională 2024 miercuri, 10 iulie, continuă completarea fișelor cu opțiuni în vederea admiterii la liceu,…
Vezi articolul