Ce vor fi întrebați românii despre educația proprie, în recensământul populației – tipul și nivelul de educație absolvit, plus întrebarea scrisă, pentru cei fără școală: “Știți să scrieți și să citiți?”

7.239 de vizualizări
Foto: © Boarding1now | Dreamstime.com
Educația are un capitol dedicat în chestionarul pe care românii îl vor completa în cadrul Recensământului populației, care se va desfășura în prima jumătate a acestui an. Li se vor cere, între altele, informații despre cel mai înalt nivel de educație absolvit, despre tipul de educație și locul absolvirii, dacă urmează o formă de educație în prezent. Iar ultima dintre întrebările scrise din chestionar, adresată persoanelor fără nicio formă de studii, este: “Știți să scrieți și să citiți?”.

Recensământul populației a debutat oficial pe 1 februarie, cu o primă etapă în care sunt colectate date din surse administrative și este populată o bază de date inițială. Ulterior se va desfășura recensământul persoanelor, care va include o fază de autorecenzare, în perioada martie-mai, iar în final (mai-iulie) o fază de colectare a datelor de către recenzori – detalii.

Secțiunea pentru recenzarea persoanei din chestionarul de recensământ include șapte întrebări și șase subîntrebări, astfel:

  • Până la data de 1 decembrie 2021, ați absolvit o formă de educație? (Da/nu)
  • Care este cel mai înalt nivel de educație absolvit până la data de 1 decembrie 2021?
  • Unde ați absolvit nivelul de educație declarat anterior? (România/în străinătate)

Cu subîntrebările:

  • În ce perioadă ați absolvit nivelul de educație declarat anterior?
  • În ce localitate se află sediul central al instituției de învățământ?
  • Denumirea instituției de învățământ superior la care ați absolvit studiile?
  • Domeniul de studii absolvit/specializarea?
  • În ce țară se află instituția de învățământ?
  • Domeniul de studii absolvit în străinătate? (Ultimele două întrebări – pentru cei cu studii în străinătate)

Restul întrebărilor:

  • Ce tip de liceu ați absolvit? (Pentru cei cu studii liceale)
  • La data de 1 decembrie 2021, urmați vreo formă de învățământ?
  • Ce nivel de educație urmați la 1 decembrie 2021?
  • Pentru persoanele de cel puțin 14 ani care nu au absolvit nicio formă de educație și nici nu urmează vreuna: Știți să scrieți și să citiți? (Cu opțiuni de răspuns: Știu doar să citesc/Știu să scriu și să citesc/Am urmat doar cursuri de alfabetizare/Nu știu nici să scriu, nici să citesc)

Chestionarul mai include referitoare la caracteristici demografice, migrația internă și internațională, caracteristici etno-culturale, caracteristici economice, efectele pandemiei.

Chestionarul pentru recenzarea persoanei:

Foto © Boarding1now | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Logica, Psihologia și Filosofia sunt inutile în România? – întrebare pentru Ligia Deca de la peste 300 de profesori, cercetători și practicieni, într-o scrisoare deschisă, după ce aceste discipline nu au apărut în proiectele de planuri-cadru pentru liceu: Urmăriți transformarea viitorilor cetățeni în indivizi opaci, ca o masă de votanți amorfă și docilă la nivel civic?

Un nou protest public masiv are loc la adresa proiectelor de planuri-cadru elaborate la Ministerul Educației, publicate de Edupedu.ro, și despre care instituția a anunțat pe 9 mai că sunt…
Vezi articolul

Premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, care a validat amnistierea plagiatorilor prin proiectele de legi ale educației, către elevi și profesori: Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Proiectul ”România educată” necesită așezarea învățământului românesc pe principii noi

„Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Proiectul ”România educată” necesită așezarea învățământului românesc pe principii noi care să asigure accesul la educație de calitate și să valorifice potențialul…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Voi susține cu toate argumentele posibile nevoia de extindere a perioadei de cursuri începând cu septembrie 2022 / Admiterea la liceu, conform proiectului “România Educată”, e posibil să o aplicăm din 2023

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a reafirmat miercuri seară, într-un interviu acordat B1 TV, dorința de a extinde perioada de cursuri într-un an școlar începând cu 2022-2023. El a spus că,…
Vezi articolul

Carul pus înaintea boilor, la Ministerul Educației. După ce a fost aprobat bugetul pe 2023, instituția îi convoacă pe cei care ar fi trebuit să decidă dinainte câți bani erau necesari pentru școli în 2023, prin costul standard per elev / Noile sume vor include și creșterile de salarii pentru profesori

Ministerul Educației a trimis convocatorul pentru ședința Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar care va avea loc marți, pe 13.12.2022, ora 11.00, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro. Între timp, bugetul…
Vezi articolul