Știați că bancnota de un leu are desenată pe ea o floare de gențiană, sau cea de 50 de lei, o floare de colț? De la ce vârstă ar trebui să le vorbim copiilor despre bani? Nu există o vârstă ideală, însă cu cât mai repede, cu atât mai bine, spun specialiștii în educație financiară. Și mai e o problemă pe care părinții o au – ce le spun copiilor despre bani, cum fac acest lucru? Până acum astfel de informații se găseau foarte greu, dar Școala de Bani aduce un pachet întreg de lucruri esențiale pentru părinți, în relația cu viitorul financiar al copiilor lor – este vorba despre un set gratuit de cursuri, grupate pe module de educație financiară și multe fișe de lucru distractive pentru copii, foarte simple în formulări și prezentare și valoroase prin conținut.
Fișele de activități, pe categorii de vârstă, fac parte din cursul de educație financiară adresat, în premieră, părinților, lansat pe 26 ianuarie 2021.
Cursul este gratuit și cuprinde 7 lecții, ce abordează subiecte menite să-i ajute pe aceștia să contribuie la educația financiară a celor mici, folosindu-se de exemple practice, dar și jocuri distractive și fișe de activități, pe care cei mici le pot folosi pentru a învăța despre bani.
Înscrierea este foarte simplă, oricine poate completa câteva câmpuri cerute de aplicație, cum ar fi nume, prenume și adresa de email. Conectarea poate fi realizată chiar cu ajutorul contului Facebook, sau a contului Google. Durează 15 secunde.
După autentificare modulele cursurilor sunt afișate sub forma de clipuri video. Fiecare lecție este accesibilă într-un limbaj simplu, nu conține termeni financiari sau complicați, astfel că oricine poate înțelege conținutul.
La fiecare lecție există fișe de activități atașate, acestea pot fi descărcate și făcute împreună cu cei mici.
De exemplu, lecția numărul 2 este despre ce ar trebui să știe copiii despre bani, în funcție de vârstă. La 2-3 ani este bine să fie implicați în unele activități ale familiei, ca să înțeleagă că e nevoie de bani. La 7 ani deja e timpul să economisească pentru că are din ce – deja câștigă bani pentru diverse activități pe care le face în familie.
Iată un exemplu de activitate pentru copiii de 6-10 ani:
- „Ne imaginăm că suntem în următoarele locuri: în mall, la ceainărie și la piață. Pentru fiecare spațiu, copilul trebuie să spună trei lucruri pe care le poate cumpăra de acolo și cât costă fiecare, iar apoi să identifice bancnotele pe care le-ar folosi pentru a plăti”
Multe altele așteaptă să fie descoperite de părinții curioși, responsabili pentru viitorul copiilor, care prin felul lor de a fi implicat și mereu orientat spre învățare, vor „preda” dragostea de educație și conduita corectă și echilibrată față de bani, mai departe, copiilor.
La finalul lecțiilor, în fișele atașate, părinții vor găsi câte o diplomă pentru copii.
Școala de Bani este un proiect BCR care a încheiat anul 2020 cu peste 33.000 de absolvenți. Începând cu luna martie, toate cursurile au fost adaptate și transferate în online, astfel încât să poată fi accesate în continuare de oriunde din țară, chiar și în contextul restricțiilor impuse de Covid-19. Și atelierele de educație pentru copii FLiP – Școala de Bani pe Roți s-au transformat în cursuri virtuale, la care au participat peste 20.000 de elevi și 1.200 de profesori, în cadrul a peste 600 de ateliere cu durata a 1,5 ore. Atelierele FLiP au fost realizate în parteneriat cu Școala de Valori.
Prin Școala de Bani, BCR își propune creșterea nivelului de cunoștințe financiare în rândul populației de toate vârstele. Un studiu efectuat recent în Uniunea Europeană a plasat România pe ultimul loc în ceea ce privește educația financiară. Românilor le lipsesc noțiunile de bază care i-ar ajuta să își administreze eficient bugetul personal, de aceea, astfel de cursuri gratuite reprezintă un prim pas în acest demers.
Școala de Bani este cel mai amplu program de educație financiară din România. În ultimii cinci ani, peste 1.500 de angajați ai BCR au devenit profesori de educație financiară și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către aproape jumătate de milion de români – copii, tineri și adulți. Cei interesați se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro.
Foto: Pexels.com