Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că de la 1 iunie urmează o testare națională, pe voluntari, în care vor fi folosite, în funcție de buget, două tipuri de teste: serologice și moleculare. Cercetătorii Societății Române de Bioinformatică au explicat într-un articol publicat pe site-ul UEFISCDI ce înseamnă aceste teste.
Ce sunt testele serologice
Metode prin care se testează sângele, plasma sau serul unui pacient pentru a afla dacă acesta a dezvoltat anticorpi. În prezent se folosesc două tipuri de teste imunologice pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2 în sânge.
În primul tip sunt utilizate proteine virale cunoscute ca fiind responsabile de inițierea unui răspuns imun. Aceste proteine sunt fixate într-un strat uniform pe o suprafață solidă de testare.
Dacă în sângele unei persoane sunt prezenți anticorpi ce recunosc proteinele virale, aceștia se vor atașa de proteinele din zona de testare. Reacția chimică dintre proteinele virale și anticorpii umani semnalizează prezența acestora din urmă și indică faptul că persoana respectivă este sau a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2.
Acest test este unul extrem de rapid și poate fi realizat oriunde, nefiind necesară o dotare specifică sau personal foarte instruit. Acest tip de teste nu măsoară însă cantitatea sau calitatea anticorpilor, și de aceea nu este foarte specific și sensibil, putând deci da în unele cazuri rezultate eronate.
Al doilea tip de test utilizează anticorpii din sângele unui pacient și măsoară capacitatea acestora de a neutraliza infecțiozitatea virusului. Dacă anticorpii pot proteja celulele umane cultivate în laborator de infecția cu noul coronavirus, atunci pacientul a avut infecția și este imun.
Aceste tipuri de teste se realizează în câteva zile și necesită echipamente specializate, dar sunt semnificativ mai specifice.
Ce sunt testele moleculare
Metoda de testare moleculară, celebrele deja teste Real Time – PCR, e considerată standardul de aur pentru identificarea virusului SARS Cov2.