Ce spun tinerii despre referendum. Mesajul studenților la medicină: milioane de lei pentru redefinirea familiei. Zero pentru vaccinarea anti-HPV

434 de vizualizări
Tinerii reuniți în asociații studențești și ONG-uri de tineret au reacționat la organizarea referendumului pentru redefinirea familiei. “România este singura țară din Uniunea Europeană care nu alocă bani pentru vaccinarea anti-HPV”, au spus mediciniștii, care au arătat spre cele 200 de milioane de lei alocate de guvern pentru organizarea scrutinului. (n.r. alocarea este de 163,7 mil lei, potrivit Agerpres). Fundația pentru Tineret Timiș a condamnat “discursul instigator la ură” din spațiul public și, spre deosebire de celelalte organizații, a îndemnat atât la participare la vot, cât și la implicarea tinerilor ca observatori la procesul de vot.

Referendumul pentru familie a generat o reacție puternică din partea tinerilor și a studenților reuniți în asociații. Consiliul Tineretului din România, organizație care face parte din Consiliul Economic și Social și analizează și avizează proiectele de lege, le-a reunit și le-a readus în atenția publicului.

Studenții la Medicină: Investițiile în sistemul de sănătate publică sunt o necesitate mult mai acută decât un referendum
Poziția studenților la medicină față de referendum

În contextul numeroaselor probleme cu care se confruntă țara noastră, precum epidemia de rujeolă, migrația medicilor, echipament deficitar, considerăm că necesitatea investițiilor în sistemul de sănătate publică este mult mai acută decât un referendum pentru limitarea unor drepturi”, a reacționat pe 15 septembrie Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).

Organizația, care reprezintă peste 24.000 de studenți mediciniști, amintește că “România este pe primul loc în Europa la numărul de sarcini la adolescente, avem cele mai multe decese din cauza rujeolei și cea mai mica rată de vaccinare din Uniunea Europeană. Ba mai mult, un medic din România pleacă din țară la fiecare 6 ore, acoperirea nevoilor medicale de bază în mediul rural este deficitară și suntem singura țară din UE care nu alocă bani pentru vaccinurile HPV”.

Investiția a 35 de milioane de euro (n.r. alocarea este de 163,7 mil lei, potrivit Agerpres) necesari organizării acestui referendum ar putea acoperi măcar unul dintre aceste deficite și ar ameliora probleme din sistemul de sănătate care afectează întreaga populație”, au spus mediciniștii.

“Prin existența parteneriatului civil, se oferă șansa delegării anumitor decizii medicale altor persoane, acest lucru facilitând salvarea de vieți în situații de urgență”, au continuat ei.

Citește aici poziția integrală față de referendumul pentru redefinirea familiei emisă de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România

Sursa foto: fasmr.org

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș: Referendumul nu provoacă nicio schimbare a situației de fapt, din punct de vedere juridic

Față de celelalte organizații, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) a îndemnat la participarea la vot, dar și la implicarea cu statut de observator la vot. Tinerii din organizație au susținut că organizarea Referendumului ”este rezultatul unui demers democratic, pornind de la o inițiativă cetățenească, ce nu poate fi pusă la îndoială. În schimb, considerăm că tematica abordată de această propunere de modificare a Constituției României este una menită să stigmatizeze o categorie socială, și anume minoritățile sexuale”.

Indiferent de rezultat, referendumul nu provoacă “nicio schimbare a situației de fapt existentă în România astăzi din punct de vedere juridic”, dar generează “un val de ură și de dezbinare socială de neacceptat într-o societate europeană modernă”, spune FITT, ce reunește 30 de organizații neguvernamentale de tineret din județul Timiș și care deține și administrează Casa Tineretului din Timișoara.

Tinerii au anunțat că susțin “adoptarea unui cadru legislativ, precum o reglementare a parteneriatului civil”.

Citește aici poziția integrală față de referendumul pentru redefinirea familiei emisă de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România

Consiliul Tineretului din România: Ne opunem ferm propunerilor de un conservatorism înfiorător pentru societatea umană a secolului XXI

Consiliul Tineretului din România (CTR) respectă decizia Curții Constituționale a României și, implicit, faptul că va fi organizat referendumul referitor la inițiativa de revizuire a definiției căsătoriei din Constituție. Federația continuă să se opună, însă, discriminării minorităților sexuale”, spune CTR, în poziția sa publică.

Și tinerii din această organizație vorbesc despre un discurs instigator la ură și “încurajează tinerii să se înscrie ca observatori în secțiile de votare, pentru asigurarea corectitudinii scrutinului”.

“Indiferent de rezultatul referendumului, adoptarea unui cadru legal care să permită și să reglementeze parteneriatul civil reprezintă un standard minimal pe care tânăra noastră democrație trebuie să îl permită”, anunță CTR.

Reprezentanții Consiliului spun că se opun “ferm propunerilor de un conservatorism înfiorător pentru societatea umană a secolului XXI formulate, pe lângă revizuirea actuală a Constituției, de Coaliția pentru Familie – enumerăm aici lupta împotriva educației sexuale în școli și licee [1], anularea subvențiilor publice pentru avort electiv și mijloace contraceptive” [2] sau opoziția față de introducerea în Constituția României a interdicției de discriminare pe bază de orientare sexuală [3]”.

Citește aici poziția integrală față de referendumul pentru redefinirea familiei emisă de Consiliul Tineretului din România

ANOSR: Referendumul ar afecta incluziunea unei categorii sociale în rândul comunității universitare

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) spune că “o treime dintre tinerii Europei sunt expuși excluziunii sociale”, printre aceștia numărându-se “femeile, comunitatea LGBT, minoritățile etnice/ naționale și persoanele cu dizabilități”.

În acest sens, ANOSR consideră că referendumul nu numai ar stigmatiza o anumită categorie socială, dar ar afecta și incluziunea acesteia în rândul comunității universitare/ academice, aspect contrar principiilor și valorilor federației. Mai mult decât atât, în condițiile în care posibilul succes al referendumului nu va produce vreun efect juridic în România, ANOSR își exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea homofobiei, care promovează intoleranță și discriminare”, se arată în poziția organizației.

România se pregătește să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, care se axează pe teme precum: solidaritate, coeziune, egalitate de șanse și justiție socială, democrație, libertate și respectarea demnității umane, combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și antisemitismului. În această situație, ANOSR evidențiază rolul esențial al educației în adaptarea la o lume marcată de schimbări, fie ele transformări progresive ori evenimente neaşteptate, care au influențat din toate punctele de vedere aspectele vieţii sociale, mediatice, etice etc”, susține ANOSR.

Citește aici poziția integrală față de referendumul pentru redefinirea familiei emisă de ANOSR

Sursa foto: anosr.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raportările anuale multiple ale universităților către diferite instituții vor fi înlocuite de raportări unice anuale, făcute printr-o platformă a Ministerului Educației – proiect de HG

Platforma Națională de Raportare Unică în Învățământul Superior (PNRUIS), care le permite universităților să facă o singură raportare pe an, urmează să fie lansată, potrivit unui proiect de HG pus…
Vezi articolul

Nicio universitate din Uniunea Europeană în top 15 Academic Shanghai Ranking 2022, condus și anul acesta de Harvard University, ca în ultimii 20 de ani / Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, singura prezență românească în top, pe locurile 801 – 900

În top 10 Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2022, lansat azi de Shanghai Ranking Consultancy, doar două universități sunt britanice, restul fiind americane. Prima universitate din Uniunea Europeană clasată…
Vezi articolul

Reproșuri de moralitate politică între rectori. Pricopie, după migrarea lui Cîmpeanu la PNL: Traseismul politic – o ‘cruzime’ folosită cu înțelepciune sau o practică descoperită prin bălțile Dâmboviței?

“La noi, traseismul politic nu este întâlnit în situații extreme – a devenit o practică, o rutină – și nu este în beneficiul public”, avertizează rectorul Școlii Naționale de Studii…
Vezi articolul

Tehnologia și accesul la tabletă și telefon mobil îi fac pe copii să învețe să scrie înainte de a ști să citească. Descoperirea făcută în România i-a surprins pe cercetătorii europeni

În capitolul “România, descoperiri surprinzătoare“ autorii raportului Copiii mici (0-8) și tehnologia digitală – un studiu calitativ în Europa, studiu făcut de hub-ul științific al Comisiei Europene, Joint Research Centre, descriu povestea…
Vezi articolul