Ce spun cititorii: “Ne-au cerut pungi pentru a pune aceste teste” / “A fost un coșmar” – Luni începe testarea elevilor. Cei mai mulți profesori și părinți din comunitatea Edupedu.ro afirmă că elevii vor face testele acasă

6.365 de vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
Majoritatea covârșitoare a părinților și profesorilor din comunitatea Edupedu.ro afirmă, cu nemulțumire cel mai adesea, că în cazul elevilor lor testarea rapidă se desfășoară acasă, nu la clasă. Luni este ziua în care, în cele mai multe dintre școlile românești, elevii încep să folosească, de două ori pe săptămână, teste rapide, proces care se poate desfășura, în funcție de decizia unităților de învățământ, acasă sau la clasă. Procedurile ar fi trebuit să înceapă de joia trecută, dar, ținând cont de minivacanța de 1 Decembrie, în cele mai multe cazuri joi și vineri abia au fost distribuite testele. Edupedu.ro i-a întrebat pe cititorii săi părinți și profesori, pe Facebook, unde se face testarea, în cazul lor. Ce au răspuns?

Din totalul de peste 370 de comentarii, toate cele care includ un răspuns clar au indicat faptul că, în cazul lor, elevii fac testul acasă. Câteva zeci dintre acestea nu menționează un răspuns clar, ci doar semnalizează nemulțumiri față de modul de desfășurare a procedurilor, până acum. Un număr foarte mic de comentarii conțin considerații generice sau includ glumițe la adresa testării în general.

Tonul general în rândul cititorilor Edupedu.ro este unul de nemulțumire față de modul cum s-au desfășurat procedurile de împărțire a testelor către familii, kiturile sosite vrac trebuind separate și date părinților “în punguțe”.

“A fost un coșmar”, spune o cititoare, pe când alta se întreabă: “Au ajuns (în școală – n.red.), dar ce relevanță are un test cumpărat la kilogram?”. O a treia indică faptul că școala a cerut părinților chiar și punguțele pentru a împărți testele: “Mare bătaie de joc”.

Edupedu.ro vă prezintă o selecție a răspunsurilor și mesajelor primite, pe Facebook, la întrebarea: “Testele pentru COVID-19 au ajuns în școli. La voi cum s-a hotărât, testare la școală sau acasă?”.

Ce spun cititorii:
  • M.B.G.: “L a adus copilul astăzi acasă. Întrebarea este: cine mă oprește să nu l fac și să spun că toate sunt bune și frumoase și să mi trimit copilul la școală? Nu cumva testarea trebuia făcută la școală de un asistent medical? Mă îndoiesc că toți părinții le vor face copiilor testele astea. Eu mi am vaccinat copilul, am sa fac și tâmpeniile astea de teste, dar nimic nu este așa cum ar trebui în tara asta.”
  • Aceeași cititoare M.B.G.: “Am semnat de la începutul anului și mi se pare un gest de bun simț ca fiecare părinte să și dea acordul, dar m am gândit că vor fi testați la școală, cum au mai fost testați când a fost o suspiciune de infectare a unui coleg! Dacă acum unii își vor testa copiii și alții nu, e și mai grav, adică siguranța dispare. Tocmai de aceea am optat ptr vaccinare.”
  • I.N.: “Au ajuns , dar ce relevanță are un test cumpărat,, la kilogram”? Cât de sterile sunt componentele acelea care au fost puse din cutii în pungi de către cadre didactice, părinți sau alte persoane care au ajutat la ambalare?” 
  • J.L.: “A fost un coșmar! Nu am făcut ora de romana, am făcut asamblarea testelor pentru elevi și am făcut instructajul pentru folosire. Nu vreți sa știți, la o clasa de a VII-a “glumele” pe care le făceau elevii încercând sa dovedească cum rup ei din gat “saliva orofaringiana posterioara”. Toată ziua mi-a fost rău și cred ca greața de acum nu mai îmi trece o săptămână.”
  • O.M.: “Acasă! Am primit 2 teste! Ne au cerut pungi pentru a pune aceste teste! Mare bataie de joc cu aceste teste!”
  • S.L.S.: “La noi nu au ajuns.”
  • V.G.: “Este urât din partea ministerului să ne prezinte un ghid de utilizare cu o doză ambalată individual, pe care să-l transmitem părinților, iar aceștia să primescă chitul ambalat de profesori în pungi de plastic. Este o muncă de sisif ambalarea acestor chituri pentru salivă. Ce comisioane or fi primit să achiziționeze așa ceva?! Plata probabil s-a făcut pe teste ambalate in cutii pentru fiecare chit. Ce garanție avem că aceste instrumente nu se contaminează prin atâtea manipulări?! Părinții și profesorii sunt revoltați în egală măsură.”
  • E.B.: “Chiar am crezut că testarea in masa este soluția pentru depistarea celor bolnavi, izolarea si tratarea acestora. Am vazut testele, care au trecut prin multe mâini de la producere, ambalare, transport, asamblare, distribuție, testare, deci numai sterile nu sunt si nu mai cred ca testarea este solutia de eradicare a bolii. Dimpotrivă!”
  • R.A.: “Acasă. Desigur au venit la grămadă și doamna învățătoare le-a pus în punguțe individuale pentru fiecare copil”
  • A.M.B.: “Acasa. Da mi se pare o porcarie”
  • I.B.: “La grădiniță – testele se fac acasă, de către părinți, apoi semnăm dimineața în curte, în fața grădiniței, fie ploaie, fie vânt, toți cu același pix, pe foaie că am testat copilul, fără dezinfectant lângă. În sfârșit putem intra în curtea grădiniței, că, dacă e să respectăm procesura de până acum, semnam afară pe trotuar, în ploaie, cu același pix…”
  • E.A.: “Acasă. Cu doi copii de 3 ani ,ganditi- va ce teste de saliva se pot face.”
  • R.S.: “Au sosit, n au sosit, cine mai știe. Sosesc gâfâind, cu instrucțiuni mai mult sau mai puțin. Nimeni nu spune celor care au în întreținere copiii și care și au asumat testarea acasă,, ce să facă cu testele folosite, în principal cu cele POZITIVE. Nu exita nici o instrucțiune, nici o obligație. Nici o surpriză să vezi frații mai mici jucându-se cu ele, folosindu-le ca jucării. Doamne câtă indiferență. Rămân la părerea că testarea trebuie să înceapă ca și anul școlar, la aceeași dată pt tot sistemul de învățământ din România.”
  • L.C.: “Acasa…noi am ajuns linie de asamblare manuala a kiturilor…ca asa I în…tenis…ar zice un classic…”
Mesajele complete – pe pagina de Facebook Edupedu.ro:

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
EXCLUSIV SONDAJ Peste 40% dintre români vor școală cu masă inclusă. Doar 6% spun că sunt de acord cu testarea elevilor acasă, 42% vor ca școala să rămână deschisă în orice condiții
Soluții de testare Covid-19 a elevilor din SUA, Austria, Franța, Germania: Accent pe auto-testare acasă sau sub supravegherea profesorului, apel la specialiști sau voluntari din afara școlii, testări pe eșantion restrâns
GHID Testarea copiilor acasă, explicată părinților de directorul unei școli: Faptul că îi învățăm de la vârste mici să se îngrijească de sănătatea lor le va folosi în viața de adult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Georgi Dimitrov, Comisia Europeană: în investițiile pentru educație digitală, cel mai important ar fi aspectul planului de reziliență și redresare. România a pus accent pe subiect, cu solicitări similare altor țări

În investițiile pentru educația digitală, “cel mai important (…) ar fi aspectul planului de reziliență și redresare. Sunt foarte bucuros să văd accentul pus în România pe acest subiect, cu…
Vezi articolul

“Personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide”, spune medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

“Personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie”, a spus medicul epidemiolog Andreea Moldovan la Digi24. Moldovan este unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din țară,…
Vezi articolul