Ce se poate întâmpla cu titlul de doctor al lui Lucian Bode, după decizia de plagiat: Reprezentantul CNATDCU Mircea Dumitru face trimitere la rolul instanței, deoarece Consiliul care se ocupa în mod normal de doctoratele plagiate “nu are posibilitatea să mai facă nimic”

648 de vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Alex Tudor – Agerpres Foto
“Aici este decizia unui judecător”, a răspunsa miercuri, la Euronews, Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului care avea în mod normal în atribuții verificarea acuzațiilor de plagiat în tezele de doctorat, atunci când a fost întrebat dacă poate fi revocat în vreun fel titlul de doctor al ministrului de Interne, Lucian Bode. Vorbind în contextul deciziei de plagiat pronunțate miercuri de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în cazul tezei lui Bode, Mircea Dumitru a arătat că instituția pe care o reprezintă “nu are posibilitatea să mai facă nimic” în privința verificării acuzațiilor de plagiat, în urma unei decizii a Curții Constituționale din vara anului trecut.

Mircea Dumitru a amintit că, la discuțiile avute în toamnă cu noul ministru al Educației, Ligia Deca, reprezentanții CNATDCU au întrebat dacă nu pot face strict o analiză pe conținut, soldată cu un verdict de plagiat “doar din perspectiva conținutului științific și din perspectiva eticii cercetării, eticii universitare”. Dar, a spus el, răspunsul “a fost negativ”, ca urmare a deciziei CCR din vara anului trecut, referitoare la verificarea tezelor de doctorat. – Vezi detalii despre discuțiile din noiembrie între CNATDCU și conducerea ministerului

Întrebat dacă poate fi revocat în vreun fel titlul de doctor al lui Lucian Bode, Mircea Dumitru a invocat eventuala “decizie a unui judecător”, el precizând că nu poate specula pe această temă.

Mircea Dumitru – declarații făcute miercuri la Euronews:

  • “Decizia CCR interzice acestui organism, CNATDCU, să facă o analiză și să propună retragerea titlului de doctor pentru orice lucrare de doctorat care e mai veche de un an, care a intrat în circuitul civil și care a produs efecte juridice. Prin urmare, ca instituție CNATDCU nu are posibilitatea să mai facă nimic. Pot fi făcute acțiuni în instanță de către persoane care sunt legate, sau de către instituții, sau poate chiar din partea Ministerului Educației, dar în niciun caz de către CNATDCU. Noi am avut această discuție lămuritoare și în toamnă, și la preluarea mandatului de către doamna Ligia Deca. Am întrebat, pentru a lămuri foarte bine situația, dacă specialiștii din CNATDCU pot să facă o analiză pe conținut și dacă pot să dea, dacă este cazul, un verdict de plagiat doar din perspectiva conținutului științific și din perspectiva eticii cercetării, eticii universitare, urmând ca toate deciziile cu caracter administrativ să fie luate de către o altă instanță și să nu aibă nicio legătură directă cu ceea ce se întâmplă la CNATDCU: Răspunsul a fost negativ, a fost că, în măsura în care CNATDCU oferă un verdict de plagiat, ministrul în funcție este obligat să meargă până la capăt și să ceară retragerea titlului. Prin urmare, decizia luată de Curtea Constituțională în vara anului trecut este imperativă și interzice în mod categoric orice fel de demers din partea CNATDCU.
  • Întrebat dacă poate fi revocat titlul de doctor în cazul lui Lucian Bode: “Aici este decizia unui judecător. Eu nu pot să speculez asupra acestei chestiuni. Se poate invoca aceeași interdicție pe care Curtea Constituțională a formulat-o cu privire la acțiunile CNATDCU. Dacă CNATDCU nu mai are dreptul să se pronunțe legal asupra unor teze de doctorat care sunt mai vechi de un an se poate invoca exact același gen de interdicție cu privire la ceea ce face un judecător. Oricum judecătorul este liber să judece, să decidă”.
Citește și:
BREAKING Comisia de etică a UBB constată mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode: “Teza este profund viciată” / E cerută retragerea cărții publicate pe baza tezei / Conducătorul de doctorat, Adrian Ivan, a cerut stoparea oricărei analize
Ministerul Educației despre decizia CCR ce împiedică analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode: CNATDCU sau Ministerul Educației nu au competența de a reevalua fondul științific al tezei de doctorat / Instituția spune că Ligia Deca a participat la ședința CNATDCU de joi la invitația președintelui interimar Mircea Dumitru
“Atacul fără precedent la reglementările privind etica în cercetare realizat de CCR este perfect și circular” – critici dure ale președintelui Consiliului Național de Etică, Dacian Dragoș, după motivarea deciziei Curții Constituționale privind retragerea titlurilor de doctor / “Etica în cercetare rămâne fără acces efectiv la justiție!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Agenția Națională Antidrog

Primele măsuri decise în CSAT privind traficul și consumul de droguri: implementarea planului pentru siguranța școlară, eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la tratament și recuperare / Grup de lucru pentru elaborarea unui plan de acțiune

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis, în ședința de joi, ca primele măsuri privind traficul și consumul de droguri să vizeze: eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la…
Vezi articolul

Director în Poliţia Română, mesaje alarmiste către studenţi: În mediul online nimic nu mai e gratuit. Totul se reduce la bani, fie că vorbim de furt de date, de fraude, de spionaj şi chiar de atacuri bine direcţionate împotriva unor companii

Declaraţii alarmiste ale directorului Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Sorin Stănică. Acesta le-a spus studenţilor de la SNSPA, potrivit declaraţiilor…
Vezi articolul