“Aici este decizia unui judecător”, a răspunsa miercuri, la Euronews, Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului care avea în mod normal în atribuții verificarea acuzațiilor de plagiat în tezele de doctorat, atunci când a fost întrebat dacă poate fi revocat în vreun fel titlul de doctor al ministrului de Interne, Lucian Bode. Vorbind în contextul deciziei de plagiat pronunțate miercuri de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în cazul tezei lui Bode, Mircea Dumitru a arătat că instituția pe care o reprezintă “nu are posibilitatea să mai facă nimic” în privința verificării acuzațiilor de plagiat, în urma unei decizii a Curții Constituționale din vara anului trecut.
Mircea Dumitru a amintit că, la discuțiile avute în toamnă cu noul ministru al Educației, Ligia Deca, reprezentanții CNATDCU au întrebat dacă nu pot face strict o analiză pe conținut, soldată cu un verdict de plagiat “doar din perspectiva conținutului științific și din perspectiva eticii cercetării, eticii universitare”. Dar, a spus el, răspunsul “a fost negativ”, ca urmare a deciziei CCR din vara anului trecut, referitoare la verificarea tezelor de doctorat. – Vezi detalii despre discuțiile din noiembrie între CNATDCU și conducerea ministerului
Întrebat dacă poate fi revocat în vreun fel titlul de doctor al lui Lucian Bode, Mircea Dumitru a invocat eventuala “decizie a unui judecător”, el precizând că nu poate specula pe această temă.
Mircea Dumitru – declarații făcute miercuri la Euronews:
- “Decizia CCR interzice acestui organism, CNATDCU, să facă o analiză și să propună retragerea titlului de doctor pentru orice lucrare de doctorat care e mai veche de un an, care a intrat în circuitul civil și care a produs efecte juridice. Prin urmare, ca instituție CNATDCU nu are posibilitatea să mai facă nimic. Pot fi făcute acțiuni în instanță de către persoane care sunt legate, sau de către instituții, sau poate chiar din partea Ministerului Educației, dar în niciun caz de către CNATDCU. Noi am avut această discuție lămuritoare și în toamnă, și la preluarea mandatului de către doamna Ligia Deca. Am întrebat, pentru a lămuri foarte bine situația, dacă specialiștii din CNATDCU pot să facă o analiză pe conținut și dacă pot să dea, dacă este cazul, un verdict de plagiat doar din perspectiva conținutului științific și din perspectiva eticii cercetării, eticii universitare, urmând ca toate deciziile cu caracter administrativ să fie luate de către o altă instanță și să nu aibă nicio legătură directă cu ceea ce se întâmplă la CNATDCU: Răspunsul a fost negativ, a fost că, în măsura în care CNATDCU oferă un verdict de plagiat, ministrul în funcție este obligat să meargă până la capăt și să ceară retragerea titlului. Prin urmare, decizia luată de Curtea Constituțională în vara anului trecut este imperativă și interzice în mod categoric orice fel de demers din partea CNATDCU.
- Întrebat dacă poate fi revocat titlul de doctor în cazul lui Lucian Bode: “Aici este decizia unui judecător. Eu nu pot să speculez asupra acestei chestiuni. Se poate invoca aceeași interdicție pe care Curtea Constituțională a formulat-o cu privire la acțiunile CNATDCU. Dacă CNATDCU nu mai are dreptul să se pronunțe legal asupra unor teze de doctorat care sunt mai vechi de un an se poate invoca exact același gen de interdicție cu privire la ceea ce face un judecător. Oricum judecătorul este liber să judece, să decidă”.