Ce se mai întâmplă cu școlile europene, în pandemie: Redeschidere cu mai multe viteze în Italia, Austria, Cehia, Slovacia. Primele restricții în liceele din Suedia. Experiment cu testare masivă într-un district german

4.701 de vizualizări
Ce se mai întâmplă cu școlile europene
Foto: © Pojoslaw – Dreamstime.com
Procesul de redeschidere a școlilor începe sau continuă în mai multe țări care au închis complet sau parțial unitățile de învățământ, din cauza exploziei de cazuri Covid-19 cu care s-au confruntat în ultimele luni. Un district grav afectat din Turingia încearcă să testeze în masă elevii și cadrele didactice. Iar Suedia, țară care s-a ferit până acum de restricții dure, îi mută online pe elevii de liceu până la începutul anului viitor – când și în Italia elevii ar urma să revină la clasă.
Ce se mai întâmplă cu școlile europene: Germania

Până la 9.000 de elevi și copii de grădiniță, profesori și educatori au fost chemați să participe la primul proces de testare la scară largă din Germania, desfășurat zilele trecute în districtul Hildburghausen din landul Turingia, potrivit Suddeutsche Zeitung, care citează DPA. Rezultatele testării sunt așteptate începând de luni. Acesta este unul dintre districtele germane unde autoritățile locale au decis închiderea școlilor. Măsura a fost luată la sfârșitul lunii noiembrie, după un val ce un val de cazuri de coronavirus a lovit comunitatea locală, transformând-o în locul cu cea mai mare incidență a cazurilor de Covid-19 din Turingia. Incidența a început să scadă în ultimele zile.

Slovacia și Cehia

Slovacia va începe să deschidă treptat, începând de săptămâna viitoare, gimnaziile și liceele, mai întâi cu o fază pilot în care vor putea face acest lucru școlile care apelează la testarea rapidă a elevilor și părinților lor, potrivit The Slovak Spectator. În această țară, școlile primare au continuat să funcționeze, în timp ce elevii mai mari au învățat online în ultimele săptămâni. Și Republica Cehă, prima țară UE care a închis complet școlile în această toamnă și una dintre cel mai grav lovite de noul val al pandemiei, va continua procesul de redeschidere săptămâna viitoare, elevii mai mari urmând să se întoarcă la clasă cu obligația de a purta mască și de a asigura distanța fizică.

Ce se mai întâmplă cu școlile europene: Austria

Școlile și grădinițele din Austria, altă țară grav lovită de pandemie în ultimele luni, urmează să se redeschidă luni, 7 decembrie, potrivit TheLocal.at. Măștile vor fi obligatorii pentru elevii de peste 10 ani, iar predarea în ture, pentru a limita numărul de elevi la clasă, ar putea fi impuse în unele cazuri. Elevii mari și studenții vor continua să învețe online.

Țara Galilor

În Țara Galilor, faptul că într-o săptămână s-au înregistrat aproape 700 de cazuri de infectare a stârnit critici din partea sindicatelor și a celor nemulțumiți că barurile nu mai au voie să vândă alcool, scrie WalesOnline. Dar, arată publicația, rata de infectare în școli este mult sub rata la nivelul întregii populații, ceea ce sugerează că unitățile de învățământ nu sunt un motor al epidemiei, ci resimt creșterea numărului de cazuri în afara lor, în comunitate.

Italia

Liceele din Italia, închise în ultimele săptămâni, sunt așteptate să reia predarea față în față din 7 ianuarie, potrivit TheLocal.it.

Suedia

Suedia, țara europeană care a evitat cât a putut măsurile restrictive de la începutul pandemiei până acum, a anunțat, joi, că elevii de liceu vor învăța online până pe 6 ianuarie, potrivit Reuters. Restul elevilor vor veni în continuare la școală. Autoritățile au insistat că nu este vorba despre o extindere a vacanței de iarnă pentru liceeni, ci că aceștia sunt așteptați să continue să învețe la distanță, măsura fiind luată pentru a încetini creșterea numărului de cazuri Covid-19 înregistrate în ultimele săptămâni.

Photo © PojoslawDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Fiecare tara ia masuri în funcție de condițiile și realitatea din acea tara.
    România, ca tara fără autobuze scolare, cu rata mare de infecție cu sarscov, cu elevi mulți în aproape fiecare clasa, se iau decizii ținând seama de aceste realități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like