Școlile românești se închid complet, de vineri, pentru o așa-numită “vacanță” prelungită cu durată de o lună, într-un moment în care mai toate țările din această parte a Europei, dar și din alte părți ale continentului au închis sau închid sălile de clasă. Spre deosebire de România, în mai multe țări analizate de Edupedu.ro școlile nu încetează de tot activitatea pe perioade atât de lungi, ci trec online și/sau se închid pe perioade mai scurte. De cele mai multe ori, predarea continuă la distanță până la vacanța de primăvară, care se desfășoară conform planificării. În Europa de Vest, Franța este ultima dintre marile sisteme educaționale care au făcut eforturi majore să țină școlile deschise, dar care au fost în cele din urmă forțate să le închidă – iar acolo învățarea se mută online, cu orizont clar de revenire la clasă, și cu posibilitatea ca unele categorii de copii să învețe, totuși, față în față.
Pe harta UNESCO a țărilor unde școlile sunt deschise, parțial deschise la data de 1 aprilie, se remarcă un tipar general (cu rezerva unor modificări la nivelul unor națiuni, nereflectate în imagine):
- în trei mari țări din vestul continentului, Marea Britanie, Spania și Franța, plus câteva țări mai mici, școlile erau complet deschise. Dintre acestea, Franța urmează să treacă școlile online de săptămâna viitoare, iar Spania și Marea Britanie au avut ambele perioade în care școlile au fost închise – cu predare online – pe perioade extinse, la nivel regional sau național
- în cele mai multe școli din centrul și vestul Europei, școlile sunt parțial deschise, inclusiv în Germania, țară care le-a închis, în mare parte, în primul trimestru din acest an.
- În cele mai multe școli din estul continentului școlile sunt închise, iar predarea se face preponderent online.
Situația în Europa Centrală și de Est
Pe harta UNESCO, în toate țările din jurul României, școlile sunt închise pentru predarea față în față. Pe lângă cele marcate pe harta UNESCO, și în Ucraina școlile din Kiev se închid, conform unor decizii luate săptămâna aceasta. La fel, școlile au fost închise în Republica Cehă.
La Kiev, închiderea este determinată de situația epidemiologică gravă și este însoțită de una dintre cele mai dure măsuri de reducere a mobilității – limitarea drastică a transportului public urban. Și în acest caz, ca în România, există o modificare a programului semestrial, cu câteva zile înaintea închiderii anunțându-se că vacanța de primăvară începe mai devreme.
- Spre deosebire de România, restricțiile privind școlile și transportul vin în continuarea altora, ce includ închiderea multor centre și activități comerciale cu trafic ridicat. Și tot spre deosebire de România, este respectată “descentralizarea” deciziei, inclusiv pentru școli, în funcție de situația epidemiologică locală.
În Ungaria, țara cu cea mai mare rată a deceselor la nivel european și cu a doua cea mai mare rată de infectare Covid-19, după Estonia, școlile primare sunt închise pentru predare față în față de la începutul lunii, iar liceele au continuat să funcționeze doar online din noiembrie anul trecut. Anunțul inițial prevedea ca școlile să rămână deschise până pe 7 aprilie.
- Săptămâna aceasta, premierul Viktor Orban a spus că dorește să păstreze programul relaxării, potrivit căruia magazinele ar fi primele care să se redeschidă, urmate de școli, urmate de restaurante și hoteluri. Mesajul lui Orban, atacat pentru că a acționat tardiv pentru combaterea noului val pandemic, în care sistemul spitalicesc e copleșit: doar vaccinul poate să omoare Covid-19, carantina poate doar să încetinească răspândirea.
Estonia, țara cu cea mai mare rată de infectare din Europa, a decis să prelungească până la sfârșitul lunii restricțiile actuale, aplicate inițial până pe 11 aprilie. Printre ele – închiderea școlilor, care își continuă, totuși, activitatea online.
În Bulgaria, școala se desfășoară online până la vacanța de primăvară. Pe 5 aprilie, grădinițele urmează să-și reia activitatea, iar pe 12 aprilie, după vacanța de primăvară, elevii urmează să se întoarcă la clase conform unui plan pregătit de Ministerul Educației.
Polonia este o altă țară din Europa Centrală și de Est care a renunțat la descentralizarea deciziei și a hotărât măsuri severe de carantină la nivel național, la mijlocul acestei luni. De atunci, școlile sunt închise pentru elevii de toate vârstele, dar predarea a continuat online.
Cele mai extinse restricții impuse școlii sunt cele din Republica Cehă, unde toate școlile s-au închis din nou în urma unei decizii din 13 martie, urmând să se redeschidă treptat în mai-iunie. Între timp, școala se desfășoară online, pentru toți elevii.
Cazul Franței – context regional
La nivelul continentului, evoluția cea mai notabilă, zilele acestea, a fost decizia anunțată joi seară de Franța, ca școlile să treacă online, ca pare a unor restricții extinse menite să combată situația epidemiologică alarmantă.
- Cazul Franței este aparte prin faptul că aceasta este țara care a rezistat cel mai mult în efortul de a ține școlile deschise cât mai mult, de a apăra principiul “școlile se închid ultimele”. Alte țări care au mers pe acest principiu – națiunile britanice și Germania – au închis școlile la începutul anului, au mutat predarea online și au redeschis clasele, prin decizii regionale (națiuni britanice, landuri germane), în ultima lună.
De notat că nici în Franța nu există închideri pe linie – școlile rămân deschise pentru elevii lucrătorilor esențiali și pentru cei cu nevoi speciale, de exemplu, așa cum s-a întâmplat și în Germania și Marea Britanie. În plus, există un calendar al redeschiderii mai scurt de o lună pentru elevii de clase mici: școlile se închid, predarea se face online cât timp nu e vacanță, iar după vacanța de primăvară elevii mici sunt așteptați la școală pe 26 aprilie, iar cei de liceu – după încă o săptămână.
Ce se întâmplă în alte țări europene
- În Spania, școlile rămân deschise în cele mai multe regiuni.
- În Italia, ele s-au închis în regiunile cu incidență ridicată, dar autoritățile intenționează să redeschidă școlile pentru elevii de clase mici chiar și în zonele roșii.
- În Belgia, țară care în toamnă a ieșit în evidență prin decizia de “prelungire a vacanței” de atunci, a decis din nou suspendarea cursurilor în săptămâna de dinaintea vacanței de Paște, dar școlile sunt așteptate să se redeschidă complet după vacanță, pe 19 aprilie.
Photo 77342802 © Uatp1 – Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.