Ce salarii de bază ar fi primit profesorii, pe fiecare funcție și grad didactic, dacă Guvernul ar fi aprobat creșterile amânate în ultimii 2 ani

196.900 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
UPDATE: Salariul de bază, brut, al unui profesor ar fi putut depăși 5.500 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2022, în funcție de vechimea în muncă și gradul didactic al acestuia, dacă Guvernul ar fi aprobat creșterea salariilor cadrelor didactice, care s-a aflat în discuții în cadrul Executivului, dar care în final a fost prorogată în cea mai mare parte. Creșterea acordată a fost de 4,5%, dar ar fi fost necesară o creștere cu 16%, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, dar care a fost amânată succesiv de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă. Salariile ar trebui să ajungă astfel la cele din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017.

„Se discută câteva excepții la ordonanța clasică, de la final de an, care prorogă termenele de intrare în vigoare a unor măsuri care ar avea impact bugetar. Este vorba despre majorările pentru salariile unor lucrători din sectorul sanitar și ale cadrelor didactice”, au declarat sursele citate. Discuțiile au loc în condițiile în care este în curs de pregătire Legea Bugetului de stat pe 2022 și aceste cheltuieli ar trebui prinse în această lege, dacă ele vor fi acordate.

Întrebat miercuri când vor fi aprobate măririle salariale promise pentru sectorul bugetar, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la finalul ședinței de Guvern că „această discuție privind majorările salariale nu este încheiată, sunt aici nu numai profesorii sau personalul medical, aceasta este o discuție care se află în derulare, când vom avea o decizie finală o vom comunica”.

  • Reamintim că la negocierile pentru formarea noului Guvern PSD-PNL-UDMR, PSD a cerut creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2022.

Cu cât se va majora salariul de bază, exemplu de calcul:

  • salariul de bază în decembrie 2018 – 3.000 de lei
  • salariul de bază prevăzut pentru anul 2022 – 5.000 de lei
  •  diferența dintre ele – 2.000 de lei
  • 1/4 din diferență – 500 de lei
  • salariul de bază de la 1 ianuarie 2019 – 3.000 lei + 500 lei = 3.500 lei
  • salariul de bază de la 1 ianuarie 2020 – 3.500 lei + 500 lei = 4.000 lei
  • salariul de bază majorat de la 1 septembrie 2020 și amânat doi ani de zile, care ar putea fi aprobat pentru 1 ianuarie 2022 – 4.000 lei + 1.000 lei = 5.000 lei

Concret, pentru funcțiile de conducere şi control din învățământul preuniversitar, cum ar fi director și director adjunct de școală, inspector școlar general, inspector școlar adjunct sau inspector școlar de specialitate, salariile de bază la 1 ianuarie 2022 ar putea fi următoarele:

Un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.

Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

Un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089 lei, la fel ca al unui profesor debutant.

Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.

Grilele de salarizare sunt următoarele:

Salariile în mediul universitar

Un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună, în timp ce un profesor universitar cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună.

Un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 7.546 de lei pe lună, iar un lector cu aceeaşi vechime 5.212 lei. Pentru un asistent universitar salariul de bază va fi de la 4.130 lei până la 4.554 lei, în funcţie de vechimea în învăţământ.

Citește și:
Mărirea alocațiilor pentru copii, pe masa Guvernului miercuri. Ciucă: „Majorăm alocația de stat pentru copii și instituim acordarea anul viitor a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități”. Care va fi noua valoare a acestora

28 comments
  1. Vă rog nu induceți oamenii în eroare. Sumele de mai sus, respectiv salariul de bază este SUMA BRUTĂ. Scădeți un impozit de 45%, și acela va fi salariul net, adică primit de un profesor.

    1. Salariul net era la moda pe vremea lui Ceașcă. Abia acum ați observat schimbarea ?
      Impozitele sunt plătite de toți salariații, nu numai de profesori.

  2. Aveți dreptate,așa e și eu sunt tot îngrijitoare,noi nu meritam nimic zic ei,forurile superioare,dar totuși îi corect,fără noi s ar putea desfăsura orele?

  3. Poate se sesizeza cineva cu privire la salariile administratorilor de patrimoniu care sunt derizorii .
    Pentru a puta fi comapatibil trebuie sa fim licentiati unii dintre noi au si master ,cerintele cu privire la legislatie sunt f mari iar problema pricipala e ca aceasta functie nu e recunoscuta ca de conducere ci de executie .
    Fiecare dintre noi avem cel putin cate 10 oameni in subordine

  4. Corect! Scrieți de salariile brute, păcălind oamenii care citesc. Vechime peste 25 ani, net în mână 4000 cu tot sporuri. Pentru cei care hulesc cadrele didactice, cine v-a oprit sa dați examene de titular, definitiv, gradul 2, gradul 1???Ne expunem zi de zi la covid, omicron și mai știu ce viruși… Ar trebui să primim spor de pericol medical. Știți câți profesori au murit de covid??? Nu știți și nici nu vă pasă. Bine ca vedeți paiu din ochiul altuia….Rușine să vă fie!!

    1. Eu sunt Cleaning and Bacteriological Manager !
      Adica femeie de serviciu, practic expusa continuu la virusii colectati sau generati de cadrelor didactice, titrate sau mai putin …
      Teoretic ar trebui sa incasez o medie intre decan si dodecan, nu ? Normal ca nu va pasa, ca nimeni nu se uita in jos.

  5. Înseamnă ca de fapt vor micsora salariile, sau cel mult vor ramane la fel.
    Nu salariul de baza ne Interesează, ci salariul net.

  6. Aceste salarii reprezintă încadrarea. După ce se iau dările către stat ramai cu 4000lei. Profesor grI peste 35 ani vechime. Parca se câștigase și tranșele de peste 25 ani vechime . Aici apar numai până la 25ani. Deci e o porcărie. Nu vă faceți iluzii . Și acum salariul de încadrare este peste5000 dar cu dările rai cu maxim 4000. Asta daca nu ai dirigenție și gradație. Dar cum majoritatea nu au așa ceva deci asta e salariul. Nu mai dați aberații, mai ales că va erijați in site al profesorilor. Dați numai aberații că stiri

  7. Și ce sporuri aveți? Alea nu se adună?De exemplu, cât de mult ați predat în perioada pandemiei? Banii i-ați cam luat degeaba. In orele on-line s-a predat în jur de 20 minute, restul s-a pierdut pentru conectare, etc. Eu, i-am predat fiicei mele lecția acasă. Practic am făcut munca voastră. Veneam de la serviciu și, practic, mai aveam un alt serviciu. Așa că…. părerea este că ar trebui să se mărească salariile când veți munci cu adevărat pentru ele.

    1. Nu este vina profesorilor pentru hibele sistemului on-line, să fim sinceri..in plus,nu vrei să știi cate examene are de dat un profesor toată viața, câtă responsabilitate are cu toate odraslele care mai de care fără cei 7 ani de acasă,și câtă muncă și situații mai face și acasă….am un profesor în familie,și sincer,nu as dori să fiu în pielea lui pentru un salariu de 2 lei și 1000 de responsabilități..

    2. Dragă Veronica…in pandemie când făceai lecții cu copilul tău, sper că ți-ai dat seama că nu e ușor să fii profesor.

    3. Daca este asa cum afirmi, părinte Veronica, ai avut ghinion. Este o exceptie.
      Faci mare greseala ca generalizezi o situație particulara.
      La noi la liceu orele online s-au desfasurat normal si ca timp, si ca implicarea ambelor parti, profesori si elevi.

    4. Orele tineau 40 minute.
      Çopilul tau poate deschidea leptopul si statea pe telefon dupa aceea.
      Si la urma urmei daca nu era pandemie sa ducea copilul la scoala 6 ore si la final il dadeai la pregatire ca nu il invata la scoala.
      Acum invata-l tu fara pregatire sa te vad cum ajunge copilul tau ,, viitoarea generatie de culegatori de sparanghel din Germania,,.
      Eu nu sunt cadru didactic dar asta este realitatea pe care o vad si o simpt. [comentariu editat pentru a inlatura majusculele]

    5. Vorbesti prostii in necunostiinta , Ce serviciu ai si la ce nivel o ajuta-i pe fiica.
      De aceea e invatamantul cum e, parintii vorbesc de dragul de a vorbi . Mai bine v-ati educa copii, la scoala sa aculte si sa primeasca teme acasa, sa aiba de lucru ,nu sa se joace pe telefon.

  8. Inafara de măriri de salarii , altceva mai contează!. De acord cu aceasta propunere dar sa fie instrumentata ca și la privat , pe criteriul de performanta!. Pana cand se aplica unitar la toată lumea rezultatele vor rămâne aceleași ca și pana acum !. Vorbesc în calitate de părinte sunt cadre didactice la materii de baza pentru bacalaureat care mimează predarea materiilor și sunt alți colegi care se implica total dar ce contează, la final de luna salariul e egal fiind pe aceeași grila. Pana când nu se va schimba mentalitatea și modul de evaluare a muncii prestate, respectiv recunoașterea prin recompensa ,
    este mai simplu sa continuați tot asa cu cea mai păguboasa decizie fără nici o performanta!.

    1. Cei care nu isi preda materia nu au ce cauta in invatamant, aici trebuie ca parintii si directorii sa elimine acesti profesori. Nu pot suferi marea majoritate pe salarii de mizerie pentru cativa.

      1. Administrator care ia 30 mil. si pleacă în timpul serviciului in interes propriu ….. Care nu știe să facă cum program de lucru , vorbește că la ușă cortului …… (meritați acești bani )

  9. Inafara de măriri de salarii , altceva mai contează!. De acord cu aceasta propunere dar sa fie instrumentata ca și la privat , pe criteriul de performanta!. Pana cand se aplica unitar la toată lumea rezultatele vor rămâne aceleași ca și pana acum !. Vorbesc în calitate de părinte sunt cadre didactice la materii de baza pentru bacalaureat care mimează predarea materiilor și sunt alți colegi care se implica total dar ce contează, la final de luna salariul e egal fiind pe aceeași grila. Pana când nu se va schimba mentalitatea și modul de evaluare a muncii prestate, respectiv recunoașterea prin recompensa ,
    mai simplu sa continuați tot asa cu cea mai păguboasa decizie fără nici o performanta!.

  10. Da recunosc nu sunt cadru didactic,sunt îngrijitoare dar oare fără noi ce ar face copii și cadrele didactice ,oare noi nu merităm un leuț în plus?mai ales că de cănd cu pandemia lucrăm cu mult mai multe soluții de curățat si dezinfectat și mult mai multă muncă ptr un salar destul de mic și fără nici un spor..sa

    1. ar fi mizerie în clasă și s-ar face focare de infecții
      nu se poate fără ceilalți oameni din sistem
      și ei trebuie să primească ceva în plus, normal că orice muncă trebuie răsplătită că și-așa salariile sunt mici

  11. Dar administratorii de patrimoniu cu studii superioare de specialitate cu vechime peste 34 de ani vor avea salariile cât bucatareasa sau cât donsoara educatoare care nu știe cum se face o cerere de mana??? CHIAR NU VA ESTE RUȘINE SA VA BATEȚI JOC DE NOI?? ȘTIȚI CA UNII AVEM CÂTE 3 SCOLI IN ADMINISTRARE DIN CARE O GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT?? ȘTIȚI CA EPUIZAREA FIZICA ȘI PSIHICA E LA COTE MAXIME??? SUNTEM MUNCITI CA Sclavii D-LE MINISTRU.. DAR NU VA PASĂ DECAT DE PROFESORI… ȘI NU NUMAI DSTRA VA BATEȚI JOC CI ȘI PRIMĂRIILE ȘI INSPECTORATELE… SINCER.. PT 3000 DE LEI DUPA 35 DE ANI DE MUNCA MA DUC LA VÂNDUT SALAM.. TOT ATÂT CÂȘTIG ȘI NU MA DOARE CAPUL DE NIMIC… VĂ BATEȚI JOC DE OAMENI FĂRĂ PIC DE RUSINE😡😡😡😡

  12. Da nu va rusinati sa tot scrieti porcariile astea..nu auziti ca am 3600 lei si am 23 ani vechime si gradul unu…daca guvernul..de ce dati mizeriile astea sa intoxicati lumea ca profesorilor li se dau bani si pe o parte si pe.alta? Scrieti despre maririle dumneavoastra..ma intorc zi de zi acasa cu sentimentul ca cineva scuipa pe munca mea..aruncandu mi ca la sarantoci un salariu de toata rusinea…spor la aberatii

    1. Corect. 13 ani profesor titular 3500 baza. Rog si alti colegi sa scrie aici realitatea. Vechime, grad, salariu baza. Sa le dam cu tifla celor ce cred in prostiile scrise in presa. Ah…sa nu uitam ca la 3500 vreo 1300-1500 pleaca la stat.cas, cass, sindicat. Ramai cu o …N-am sa scriu cu ce ramai …

      1. 30 de ani vechime , gradul I , titular. Nu am dirigenție și nici gradație de merit ( nu alerg după hârtii și nici nu-mi place să fiu ” vinovatul de serviciu ” pentru toate năzbâtiile elevilor). 5200 ( parcă ) baza , în jur de 3900 – 4000 net ( depinde de lună , dacă au fost zile libere , vacanță ” pandemică ” sau nu ) . Schimb lentilele ochelarilor o dată la șase luni , am făcut diabet pe fond nervos ( am trei clase în bacalaureat ). Avem un director interimar mai ” special ” și toți suntem cu nervii în batistă . Ce ziceți ?

  13. Vor crește salariile din învățământ când o zbura porcu’ 😉 Vreți să moară de foame “specialii”? 😀🤡☠️

    1. Nu mai mor de foame, isi mananca propria grasime, isi sug laba ca ursul in hibernare,uita te la Ciuca si vei intelege ca nu ar muri astia de foame nici in 10 ani de saracie.

  14. O prostie..
    Acestea sunt salariile brute,deci salariul net este cu 45% mai mic decât cele expuse aici…
    În învățământ sunt cele mai mici salariile bugetare,de aceea nici nu se înghesuie tineretul la catedră…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Încurajarea, de către profesor, a participării elevilor la oră, utilizarea metodelor inovative de predare, ritmul de parcurgere a materiei și atmosfera generală din cadrul orelor de curs, printre posibilele întrebări din chestionarul elevilor pentru feedback-ul semestrial despre profesori, anunță Consiliul Național al Elevilor

Încurajarea, de către profesor, a participării elevilor la oră, utilizarea metodelor inovative de predare, ritmul de parcurgere a materiei și atmosfera generală din cadrul orelor de curs – acestea ar…
Vezi articolul

OFICIAL Evaluarea pentru inspecțiile de grad didactic, modificată masiv. Numărul de puncte pentru predare a fost redus aproape la jumătate, sunt introduse 20 de puncte pentru feedback, iar profesorii vor fi notați și pentru utilizarea de resurse digitale “cu respectarea drepturilor de autor”

Noile fișe de evaluare pentru inspecțiile de grad didactic, valabile din anul școlar 2022-2023, au fost publicate în Monitorul Oficial pe 22 iulie. Prin ordinul de ministru care completează Metodologia…
Vezi articolul

Notele fantomă de la Titularizare: Ministerul educației anunță 7.076 de note modificate la contestații, dintre care 5.076 majorate sau micșorate. Nu se știe ce s-a întâmplat cu restul de 2.000 de note prezentate ca „modificate”

Sunt 2.000 de note anunțate drept „modificate” de Ministerul Educației la Titularizare 2024 în urma contestațiilor, despre care instituția nu spune dacă s-au mărit ori au fost micșorate sau, de…
Vezi articolul