Ce predau profesorii de liceu la clasa a X-a în acest an școlar: Reperele metodologice pentru aproape toate disciplinele au fost publicate cu 5 zile înaintea primei zile de școală / Descarcă și programele școlare în vigoare

37.096 de vizualizări
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com
În locul noilor planuri-cadru pentru liceu și noilor programe care ar fi trebuit să fie elaborate pentru elevii care au traversat reforma curriculară începută în 2012, elevi care anul acesta intră în clasa a X-a, Ministerul Educației a publicat, cu 5 zile înainte de prima zi de școală, un set de „repere metodologice”. Adică ghiduri pe care profesorii de liceu să le folosească în predarea la Limba română, Matematică, Istorie, Geografie, Chimie, Fizică, Informatică și toate celelalte discipline.

Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) – Serviciul Dezvoltare Curriculum și cu sprijinul Unității de Cercetare în Educație, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), a coordonat realizarea Reperelor metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a X-a în anul școlar 2022 – 2023 (disponibile mai jos), se arată pe edu.ro.

“Acestea au fost elaborate pe discipline/module/grupe de discipline/domenii de pregătire profesională, după caz, oferind îndrumare și sprijin cadrelor didactice în planificarea, proiectarea și organizarea procesului de predare-învățare-evaluare (…):

  • 31 de materiale pentru învățământul liceal și învățământul profesional – discipline de cultură generală, inclusiv discipline de limba și literatura maternă (pentru minorități naționale), precum și pentru învățământul vocațional pedagogic, respectiv pentru învățământul vocațional militar;
  • 17 materiale pentru învățământul profesional și tehnic (IPT): un îndrumar general pentru IPT și 16 materiale partajate pe domenii de pregătire de bază (domenii de calificare profesională), realizate în coordonarea CNDIPT;
  • 35 de materiale pentru învățământul profesional special (IPS-18) și pentru învățământul liceal special (LPS-17)”, mai scrie ministerul Educației pe site-ul instituției.

Amintim că aceste repere metodologice vin în completarea celor publicate anul trecut, pentru acești elevi care erau clasa a IX-a, fiind valabile și în acest an. Ministerul Educației le anunța pe 2 septembrie 2021, cu 11 zile înainte să înceapă anul școlar 2021-2022.

Iată reperele. Lipsesc la Biologie și la Religie (culte)

“Înainte de începerea școlii, vor fi publicate și Reperele metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a X-a în anul școlar 2022-2023 pentru disciplinele Religii (structurat pe culte) și Biologie“, mai transmite instituția.

Învățământ profesional special​

Învățământ liceal tehnologic special

EduPedu.ro a scris pe 28 iulie 2022 despre elevii care intră în clasele a IX-a și a X-a, în septembrie, care nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut. Reperele metodologice pentru clasa a X-a sunt necesare profesorilor pentru a le putea preda liceenilor, astfel încât disciplinele să fie corelate cu ceea ce au făcut în gimnaziu, unde au avut curriculum nou bazat pe crearea de competențe. Timp de 2 ani, Ministerul Educației a ratat elaborarea planurilor-cadru pentru liceu, întrerupând astfel brusc reforma curriculară începută de elevi în 2012, prevăzută de Legea 1/2011. Justificarea oferită de oficialii din minister a fost că planurile-cadru pentru clasele IX-XII (lista cu disciplinele din orarul elevilor și numărul de ore pe săptămână pentru aceste materii) au primit prea multe propuneri de modificare.

EduPedu.ro listează mai jos programele școlare în vigoare pentru clasa a X-a (sursa):
Limbă și comunicare:
Limbă și comunicare – limbi moderne:
Matematică și științe ale naturii
Om și societate
Arte
Tehnologii
Consiliere și orientare

Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. “Timp de 2 ani, Ministerul Educației a ratat elaborarea planurilor-cadru pentru liceu(…..).Justificarea oferită de oficialii din minister a fost că planurile-cadru pentru clasele IX-XII (lista cu disciplinele din orarul elevilor și numărul de ore pe săptămână pentru aceste materii) au primit prea multe propuneri de modificare.”
    Noaptea minții ….cum să ai o asemenea justificare la nivel de Minister responsabil cu educația unei țări…..😱😱😱😱😱

  2. Link-urile către manuale vor continua să lipsească, după ce predecesorii au postat online toate manualele pentru I-IV, V-VIII si XI-XII, Cîmpeanu, același care a oprit și reforma curriculară, oprind boile programe pentru IX și X a decis, de la sine putere, să nu se mai posteze nici manualele pentru IX si X, nici vechi, nici noi.
    Școlile au, majoritar, manuale pentru IX X vechi, în stare avansată de uzură, sau insuficiente pentru „vârful” curent de elevi. Așa, mulți elevi NU vor avea o bună parte a manualelor!

    1. Bun,pai si atunci,eu nu inteleg…ce mai cauta asta in politica daca nu face nimic?Toti ar trebui sa facem greva,rebolte etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Manualul „Istoria evreilor. Holocaustul”, pentru clasele a XI-a, a XII-a, structurat pe unități de învățare, cu zece studii de caz și o sută de fișiere multimedia, este pregătit de Booklet pentru anul școlar 2024-2025 (P)

Editura Booklet anunță că manualul „Istoria evreilor. Holocaustul”, pentru clasa a XI / XII-a a fost evaluat de experții Ministerului Educației și este gata să îi însoțească pe liceeni în…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Liliana Panaite, directoare adjunctă, Colegiului Economic Suceava: Avem un portofoliu de aproximativ 18 fișe pentru aria curriculară Tehnologii, exemple de bune practici care sperăm să fie diseminate în cercurile pedagogice și să inspire și alte cadre didactice – VIDEO

Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava face parte din proiectul LifeLab by BCR, o inițiativă menită să îmbunătățească educația financiară a elevilor. Acest proiect propune profesorilor, indiferent de disciplina pe…
Vezi articolul