Ce poți să faci dacă prietenul tău este agresiv cu ceilalți colegi (“bully”)? Sfaturi pentru elevi de la Centrul de Asistență Educațională Iași

2.181 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Sfaturi pentru combaterea agresiunilor și hărțuirilor din rândul elevilor, în școli, au fost precizate de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași, într-o postare pe Facebook.

Încercarea de a opri agresiunea la care asiști îi arată agresorului că ceea ce face este greșit iar victimei că nu este singură – că oamenilor le pasă. Când martorii aleg să se implice, în peste jumătate dintre situații, incidentul se încheie în cel mult 10 secunde, indică cei de la CJRAE Iași, îndemnându-i astfel pe copii să intervină dacă observă că un coleg este amenințat sau lovit la școală, pentru a opri agresiunea.

Mai mult, consilierii din Iași îi sfătuiesc pe copii să adopte o poziție cât mai serioasă atunci când prietenii lor se comportă urât cu alți colegi, putând să le spună că ceea ce fac nu este interesant: “Ca prieten, probabil că ai șanse mai mari de a pune capăt agresiunii decât ar avea un străin. Spune pur și simplu ‘oprește-te, e prea mult’ sau ‘ceea ce faci nu e cool’. Important este să spui ceva“. “Dacă nu faci sau nu spui ceva, tăcerea ta înseamnă că ești de acord cu agresiunea“.

Mesajul integral, mai jos:

“Bullying-ul are loc în fiecare zi în școală. În unele zile îl vei vedea și în alte zile nu. Dar când apare chiar în fața ta și, mai ales, când un prieten apropiat devine agresor, trebuie să faci ceva. De regulă, agresorii vor ca martorii să tacă și să nu spună nimic despre comportamentul lor. Se pot aștepta chiar să li se alăture și să râdă împreună de victimă. Dar tu nu ar trebui să fii acea persoană!

Încercarea de a opri agresiunea la care asiști îi arată agresorului că ceea ce face este greșit iar victimei că nu este singură – că oamenilor le pasă. Când martorii aleg să se implice, în peste jumătate dintre situații, incidentul se încheie în cel mult 10 secunde. Folosește ideile de mai jos pentru ca prietenul tău să înceteze bullying-ul:

  • Spune ceva, implicarea în sine descurajează bullying-ul. Ca prieten, probabil că ai șanse mai mari de a pune capăt agresiunii decât ar avea un străin. Spune pur și simplu „oprește-te, e prea mult” sau „ceea ce faci nu e cool”. Important este să spui ceva.
  • Fă ceva pentru a-i distrage atenția. Scopul este ca prietenul tău să înceteze agresiunea. Încurajează-ți prietenul să vină cu tine pentru a face ceva împreună. Dacă nu faci sau nu spui ceva, tăcerea ta înseamnă că ești de acord cu agresiunea.
  • Ajută-l să iasă din această situație, fără să se simtă umilit în mod public. Prietenul tău se poate simți rușinat și supărat când îi atragi atenția, pentru că dorința lui de a părea puternic a eșuat. Pune capăt situației cât mai repede posibil. Cea mai eficientă abordare ar fi pur și simplu să pleci (eventual, împreună cu persoana care a fost agresată), spunând înainte de a pleca: „Știu că doar glumeai! Haideți cu toții să luăm o pauză”.
  • Fii un exemplu pozitiv pentru el. Uneori, cel mai bun mod de a-ți împiedica prietenul să facă alegeri proaste este să fii chiar tu un exemplu. Dacă agresorul realizează că, pentru a fi prietenul tău, trebuie să-i trateze bine pe ceilalți, atunci este probabil să oprească agresiunea.
  • Vorbește-i despre riscurile bullying-ului. Amintește-i că ar putea avea probleme. Întrebă-l cum s-ar simți în aceeași situație. Scopul este să-l faci pe prietenul tău să empatizeze cu persoana victimizată.
  • Limitează-ți timpul petrecut cu el până când își schimbă comportamentul. Dacă, în ciuda tuturor eforturilor tale, prietenul tău încă îi agresează pe alții, este timpul să-ți limitezi timpul petrecut cu el. Nu poți menține o prietenie cu cineva care nu este bun cu ceilalți.

Don’t bully, be a friend! este o campanie de prevenire a bullying-ului în mediul școlar, prin care CJRAE Iași își propune să marcheze Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli” de pe 30 ianuarie, scriu reprezentanții CJRAE Iași în postarea citată.

Vezi și: Sfaturi împotriva agresiunilor din mediul online, pentru copii și tineri, de la Centrul de Asistență Educațională Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru: Școlile pot include disciplina „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” în oferta de opționale pentru curriculum la decizia școlii pentru anul școlar 2023-2024, chiar dacă deja se lucrează la listele cu opționale

Vineri, 4 noiembrie, a fost promulgată legea care permite introducerea disciplinei „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, ca materie opțională, prin curriculum la decizia școlii,…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor, despre prelungirea vacanței de vară până la 16 septembrie: Schimbă regulile în timpul jocului pentru interesele turismului, nu ale educației

Consiliul Național al Elevilor condamnă, „cu fermitate”, intenția Ministerului Educației Naționale de a amâna începerea anului școlar 2019-2020, la presiunea Ministerului Turismului, se arată într-un comunicat de presă. Reprezentanții elevilor…
Vezi articolul

Platforme care facilitează învățarea, dezvoltate de elevi ai Colegiului Național “Andrei Șaguna” din Brașov / Urmează să fie actualizate și în limba ucraineană, pentru a-i ajuta pe elevii din această țară / Inițiatorii ideilor au fost admiși la universități din Marea Britanie și SUA

Două platforme care facilitează învățarea au fost dezvoltate de elevi ai Colegiului Național “Andrei Șaguna” din Brașov, anunță Agenția de presă Rador, citată de G4Media.ro. Una este funcțională încă din…
Vezi articolul

Ministrul francez al Educației condamnă cyberbullying-ul și fenomenul pornit pe TikTok împotriva elevilor de clasa a V-a născuți în 2010. Jean – Michel Blanquer: Este complet prostesc, este împotriva valorilor noastre. Ceea ce va conta sunt valorile fraternității și nu prostia!

Copiii din Franța născuți în anul 2010 (cei de 10-11 ani) sunt, zilele acestea, victimele unui fenomen de cyberbullying: haștagul “#anti2010” de pe rețeaua de socializare și videoclipuri scurte TikTok…
Vezi articolul