Ce poți să faci dacă prietenul tău este agresiv cu ceilalți colegi (“bully”)? Sfaturi pentru elevi de la Centrul de Asistență Educațională Iași

2.195 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Sfaturi pentru combaterea agresiunilor și hărțuirilor din rândul elevilor, în școli, au fost precizate de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași, într-o postare pe Facebook.

Încercarea de a opri agresiunea la care asiști îi arată agresorului că ceea ce face este greșit iar victimei că nu este singură – că oamenilor le pasă. Când martorii aleg să se implice, în peste jumătate dintre situații, incidentul se încheie în cel mult 10 secunde, indică cei de la CJRAE Iași, îndemnându-i astfel pe copii să intervină dacă observă că un coleg este amenințat sau lovit la școală, pentru a opri agresiunea.

Mai mult, consilierii din Iași îi sfătuiesc pe copii să adopte o poziție cât mai serioasă atunci când prietenii lor se comportă urât cu alți colegi, putând să le spună că ceea ce fac nu este interesant: “Ca prieten, probabil că ai șanse mai mari de a pune capăt agresiunii decât ar avea un străin. Spune pur și simplu ‘oprește-te, e prea mult’ sau ‘ceea ce faci nu e cool’. Important este să spui ceva“. “Dacă nu faci sau nu spui ceva, tăcerea ta înseamnă că ești de acord cu agresiunea“.

Mesajul integral, mai jos:

“Bullying-ul are loc în fiecare zi în școală. În unele zile îl vei vedea și în alte zile nu. Dar când apare chiar în fața ta și, mai ales, când un prieten apropiat devine agresor, trebuie să faci ceva. De regulă, agresorii vor ca martorii să tacă și să nu spună nimic despre comportamentul lor. Se pot aștepta chiar să li se alăture și să râdă împreună de victimă. Dar tu nu ar trebui să fii acea persoană!

Încercarea de a opri agresiunea la care asiști îi arată agresorului că ceea ce face este greșit iar victimei că nu este singură – că oamenilor le pasă. Când martorii aleg să se implice, în peste jumătate dintre situații, incidentul se încheie în cel mult 10 secunde. Folosește ideile de mai jos pentru ca prietenul tău să înceteze bullying-ul:

  • Spune ceva, implicarea în sine descurajează bullying-ul. Ca prieten, probabil că ai șanse mai mari de a pune capăt agresiunii decât ar avea un străin. Spune pur și simplu „oprește-te, e prea mult” sau „ceea ce faci nu e cool”. Important este să spui ceva.
  • Fă ceva pentru a-i distrage atenția. Scopul este ca prietenul tău să înceteze agresiunea. Încurajează-ți prietenul să vină cu tine pentru a face ceva împreună. Dacă nu faci sau nu spui ceva, tăcerea ta înseamnă că ești de acord cu agresiunea.
  • Ajută-l să iasă din această situație, fără să se simtă umilit în mod public. Prietenul tău se poate simți rușinat și supărat când îi atragi atenția, pentru că dorința lui de a părea puternic a eșuat. Pune capăt situației cât mai repede posibil. Cea mai eficientă abordare ar fi pur și simplu să pleci (eventual, împreună cu persoana care a fost agresată), spunând înainte de a pleca: „Știu că doar glumeai! Haideți cu toții să luăm o pauză”.
  • Fii un exemplu pozitiv pentru el. Uneori, cel mai bun mod de a-ți împiedica prietenul să facă alegeri proaste este să fii chiar tu un exemplu. Dacă agresorul realizează că, pentru a fi prietenul tău, trebuie să-i trateze bine pe ceilalți, atunci este probabil să oprească agresiunea.
  • Vorbește-i despre riscurile bullying-ului. Amintește-i că ar putea avea probleme. Întrebă-l cum s-ar simți în aceeași situație. Scopul este să-l faci pe prietenul tău să empatizeze cu persoana victimizată.
  • Limitează-ți timpul petrecut cu el până când își schimbă comportamentul. Dacă, în ciuda tuturor eforturilor tale, prietenul tău încă îi agresează pe alții, este timpul să-ți limitezi timpul petrecut cu el. Nu poți menține o prietenie cu cineva care nu este bun cu ceilalți.

Don’t bully, be a friend! este o campanie de prevenire a bullying-ului în mediul școlar, prin care CJRAE Iași își propune să marcheze Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli” de pe 30 ianuarie, scriu reprezentanții CJRAE Iași în postarea citată.

Vezi și: Sfaturi împotriva agresiunilor din mediul online, pentru copii și tineri, de la Centrul de Asistență Educațională Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Ion, Ministerul Educației: Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a și-a cam pierdut sensul. În fiecare an, în mediul educațional, aud „admiterea era bună, că noi am dat admitere pe vremea noastră“

Secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion a spus în comisia de învățământ din Senat, vineri, că Evaluarea Națională și-a pierdut din sens și asta a dus la “derapaje…
Vezi articolul

Profesorii care vor să facă parte din grupurile de lucru care elaborează planurile-cadru pentru liceu pot depune online dosarul de înscriere, până luni, 18 septembrie. Ghid pentru completarea dosarului

Luni, 18 septembrie, este termenul limită până la care trebuie să se înscrie online profesorii care vor să participe în grupurile de lucru pentru constituirea grupurilor de lucru pentru elaborarea…
Vezi articolul