Abonamentele la reviste, materialele didactice și biletele la spectacole sunt doar câteva exemple din lista pentru acoperirea de nevoi didactice individuale. Documentul ce conține cheltuielile eligibile și justificarea cheltuielilor a fost trimis de la sfârșitul săptămânii trecute către școli și grădinițe, potrivit surselor Edupedu.ro. Amintim că un procent de până la 30% din cei 1.500 de lei, adică 450 de lei, se referă la acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 trebuie să primească în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023.
Conform documentului primit de școli, cu 450 de lei, profesorii pot să-și ia următoarele:
- „abonamente la reviste sau la servicii de publicare în reviste;
- abonamente la muzee și bilete la spectacole;
- abonamente la servicii online educaționale, inclusiv muzee virtuale si acces la platforme/ programe de formare continuă online;
- rechizite școlare/ materiale didactice;
- echipamente și materiale consumabile pentru activități didactice (hârtie, markere, foi de flipchart, jocuri educaționale, recuzită pentru spectacole școlare etc.).”
În document se arată că „pentru cheltuielile care intră în procentul de 30% (450 lei) pentru acoperirea altor nevoie didactice individuale este nevoie suplimentar dovezii de plată și de referat semnat de dvs, privind corelarea dintre produsul/serviciul achiziționat și nevoia didactică individuală specifică, în original.”
Potrivit sursei citate anterior, e suficientă dovada plății pentru achiziții de echipamente IT, cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora. În privința cursurilor achiziționate, cadrele didactice vor depune la școală certificatul/diploma de absolvire/participare la curs, în care este menționată perioada de derulare a cursului și dovada pății cu cardul Pluxee, după cum se arată în informarea primită de unitățile de învățământ.
Edupedu.ro a scris că modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.
Ce sunt primele de carieră didactică
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”
Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.
Informații de context
Marți, 31 octombrie, ar urma ca un document cu precizări oficiale despre utilizarea cardurilor cu primele de carieră să fie publicat de ministere, potrivit surselor Edupedu.ro. Ieri ar fi avut loc o întâlnire la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor. Conform unei informări care a ajuns de la Ministerul Educației la directorii școlilor, ar exista un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat, conform surselor Edupedu.ro.
Marți, 24 octombrie, sindicatele din Învățământ s-au întâlnit cu Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerului Educației. În informarea trimisă în teritoriu de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se arăta că banii vor fi virați după ce cardurile ajung în posesia profesorilor:
„Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor)”, conform informării.
Marți și miercuri vor fi distribuite cele mai multe carduri pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei, după cum au transmis pentru Eduepdu.ro reprezentanți ai Poștei Române.
Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.
Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene a transmis vineri, 20 octombrie, pentru Edupedu.ro că a început distribuirea și încărcarea cardurilor: „distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie.”
Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
26 comments
Dar ochelari, căci avem ochii varză, scaun ergonomic, căci avem cervicala varză, acestea nu sunt importante? Sunt riscuri profesionale, nu?
Se pare că muzica și sportul…sunt discipline neesențiale…Profii ăștia…de materii inutile…să și cumpere materiale pe banii lor…
Catalogul online este pe telefon – nu inteleg cum de nu am voie sa cumpăr telefon din prima didactică. Telefonul meu e cam vechi și nu știu cât mă mai ține. Îl folosesc în fiecare zi la clasă. Daaaar, să cumpăr bilet la teatru – am voie. Doamne ferește ce logică au cei care au gândit această lege. Mai astept dar cred că le las banii și să fie sănătoși cu ei cu tot.
Vroiam sa imi cumpar TELEFON, DAR NU SE POATE. De acum voi folosi telefon cu taste. Daca scoala imi trimite mesaje whatsapp, imi pare rau, nu ma poate obliga sa am telefon inteligent. Acum m-am gandit la un laptop care pe eMAG costa 2 300 lei. Astazi 3 nov. 2023 am vazut ca ne putem cumpara aparatura electronica nu doar de la Flanco, ci si de la Altex, EvoMag, Media Galaxy, Rombiz care sunt si online. Acelasi laptop (de 2 300 lei), cat credeti ca este la EvoMag? Costa 3 300 lei. La celelalte magazine din cele enumerate, nu l-am gasit. In conditii acestea de specula maxima, nu am ce sa imi cumpar. Le dau inapoi banii si cardul didactic Macar daca s-ar putea ca acesti bani din card, sa mearga la copiii care doresc un gadget, insa parintii nu isi permit acest lux. As fi fericita sa ii ajut cu acest card. Dar la fel. Numai in cazul in care ar gasi ceva, chiar si carti, prodese de papetarie la un pret normal, nu la unul de specula.
Te-ai uitat pe lista? Poti sa iti ei si telefon,televizor..samd.
Anul școlar 2022 -2023 a fost ultimul an școlar înainte de pensionare. Cum din motive personale ( medicale) nu am ales să rămân în continuare la catedră, eu ce pot face cu acest card pe care conform legii l-am primit totuși? În afara subiectului doresc să arat ca depunând actele pentru pensie la 1 sept nici nu pot beneficia de prevederile noii legi a educației cu prima de pensionare!
Eu l-am aruncat..unde traim? Nu am nevoie de miloaga lor , m-am simntit foarte umilit..te verifica ,trebuie referat ,trebuie pe dracu sa-i ia. Daca erau 15 000 mai ziceam la ei cam atat sunt primele.
O tabletă se poate cumpăra?
Vreau sa cumpăr telefon pe care sa- l folosesc în scop didactic. DE CE NU AM VOIE? Există profesor sa nu aibă grup de whatsapp, catalog electronic, nr telefon ale părinților? Nu cred!!!
Nu se poate plăti nimic online cu acest card pentru a putea achiziționa diverse materiale pe care ți le dorești. Poți plăti direct în magazine, dar tot nu găsești ceea ce te interesează. Păcat! Și, ce listă diversificată făcusem!…….
Răspunsul la interogarea de sold este același: lei.
Nu înțeleg de ce tot publicați asemenea articole când majoritatea cardurilor nu au fost alimentate? Ca să vă alăturați bătăii de joc a guvernului?
Nu au fost trimise niciun fel de informații în școli. Cum puteți face asemenea afirmații? Ați verificaGabit aceste știri date de Minister?
Inteligența maximă a angajaților ministerului și a a “capului” acestuia! 😂😂😂
Suma de 450 ron nu a fost alocata deși cei 1050 sunt de saptamana trecuta virați
31 octombrie,ora 13:05,dar cardul tot nu a fost alimentat..
Ce nevoi acoperim noi administrativul cu 500 de lei, dacă îi mai primim?
Vise, la mine când sun spune suma de pe cardul de Turist, ce fac ăștia cu banii!?
La mine spune unul doar: lei :))
Abonamentul la internet intra? Daca nici asta nu mai este nevoie individuala pentru un profesor care da toate raportarile pe mail si Whats, eu ma fac regina Angliei.
Sa ii intrebe cineva pe nesimtitii de la minister de ce nu pot sa imi iau nicio carte de specialitate de pe site de carti romanesc…
Mizeria cea mai mare este nu poti face cumparaturi decat la POS. nu pot plati online, cu seria si cod CVV, si nu inteleg de ce.
Atunci de ce am primit card si nu cash?
De ce nu puteti? Pe site la Minister scrie ca se pot face cumparaturi si online. Activati cardul inainte, poate de aia nu merge.
Nu merge nici dupa activare. La Altex mi s-a spus ca numai la magazinul fizic pot plati, nu si online.
Care-i știrea? E 31 octombrie și cardul nu a fost alimentat.
tot mai jenantă baterea apei in piua cu cardurile…