Ce mă îngrijorează este că avem profesori plătiți care nu vin la ore, spune prefectul județului Timiș, după ce 20 de profesori erau absenți și 92% din elevi nu erau prezenți la ore, în urma unui control în 18 licee și colegii cu învățământ seral: Cum ne putem baza pe meseriașii formați de aceste licee?

13.486 de vizualizări
Mihai Ritivoiu / Foto: captură TVR Timișoara – Facebook
Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, a declarat, pentru TVR Timișoara, că este îngrijorat de faptul că unii profesori care predau elevilor de la seral nu vin la ore și sunt plătiți. Reacția vine după ce, în urma unui control făcut de Inspectoratul Școlar Timiș, la cererea prefectului, s-a constatat că peste 92% din elevi erau absenți, iar 20 de profesori nu erau prezenți la ore. Controlul s-a făcut în 18 licee unde sunt clase cu învățământ seral.
  • Potrivit raportului inspectoratului școlar, din 2.418 de elevi înscriși în 91 clase la 18 licee, 2.227 au fost absenți.

„Ce mă îngrijorează este că avem profesori plătiți pe bani – orele de seral se plătesc la fel ca orele de la liceele normale – care vin sau nu vin la ore, pentru că unii erau absenți. Această practică este generalizată și avem două consecințe: cheltuirea de bani de la bugetul statului – este o realitate și vorba aia: e clar că banii s-au cam terminat”, a spus Mihai Ritivoiu.

Acesta a vorbit și despre calitatea elevilor care termină seralul și sunt pe piața muncii:

„Și ce mă îngrijorează este că avem această formă fără fond, prezentă în toate domeniile din România de sute de ani. Pentru acești elevi care teoretic fac seralul și își au diploma, pentru că majoritatea își iau diploma, nu-i ca și cum dau un bacalaureat la final, acea diplomă reprezintă ceva? Nu reprezintă nimic. Putem noi să apelăm la ei, ca meseriași, și să fim liniștiți că treaba pe care o fac că e bună, că nu se sparge țeava, că nu pușcă gletul?”

Într-o postare pe pagina de socializare, prefectul scrie că a solicitat inspectoratului școlar să nu mai aprobe clase de seral pentru anul următor, dacă rata de absență va fi mai mare de 40%: „Dacă rata de absență va fi mai mare de 40%, am să solicit Inspectoratului Școlar să nu mai aprobe clase de seral la respectiva instituție de învățământ pentru anul ce vine.”

Mihai Ritivoiu este de părere că „pierdem o grămadă de bani cu salariile unor profesori care nu au niciun elev”. Acesta se întreabă „ce profesori sunt aceia care, confruntându-se cu o prezență de 0%, continuă să vină liniștiți la serviciu fără să facă nimic?”.

„Problema este, de fapt, națională, și sper că la nivelul Ministerului Educației să se ia măsuri drastice. Pierdem o grămadă de bani cu salariile unor profesori care nu au niciun elev. Mai grav, cum ne putem baza pe meseriașii formați de aceste licee? Ce expertiză profesională au ei? Cum pot ei să își exercite profesia în baza unei diplome pe care o vor obține efectiv pe blat? Ce calitate a serviciilor pot oferi? La ce riscuri ne supunem noi toți dacă ne lucrează așa meseriași?

Mă duc și mai departe cu întrebările: ce profesori sunt aceia care, confruntându-se cu o prezență de 0%, continuă să vină liniștiți la serviciu fără să facă nimic? Timpul trece, leafa merge? Ce directori de școală sunt cei care tolerează această rușine a educației naționale?”, a scris prefectul pe pagina de socializare.

Iată ce stabilește Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023:

Articolul 17 – „(1) Formele de organizare a învățământului preuniversitar sunt: învățământ cu frecvență zi, învățământ cu frecvență seral și învățământ cu frecvență redusă. Frecvența se referă la prezența în spațiul școlar.”

Articolul 33 – „(1) Învățământul liceal se organizează în licee teoretice, licee vocaționale și licee tehnologice și cuprinde clasele a IX-a-a XII-a pentru învățământul cu frecvență și clasele a IX-a-a XIII-a pentru învățământul cu frecvență seral și învățământul cu frecvență redusă.

(12) Durata studiilor în învățământul liceal cu frecvență zi este, de regulă, de 4 ani, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (1) lit. d) și cu planurile-cadru aprobate prin ordin al ministrului educației. Pentru formele de învățământ liceal cu frecvență seral și cu frecvență redusă, durata studiilor se prelungește cu un an. Organizarea și funcționarea învățământului liceal cu frecvență seral și cu frecvență redusă sunt reglementate prin metodologii specifice, aprobate prin ordin al ministrului educației, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Ce înseamnă învățământ seral, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023:

„Învățământul cu frecvență și cu frecvență redusă reprezintă forme de organizare a activităților didactice. Învățământul cu frecvență implică participarea obligatorie a beneficiarilor primari la activitățile didactice prevăzute în planurile-cadru de învățământ, în formele și contextele stabilite de unitatea de învățământ. Forma de învățământ cu frecvență poate fi organizată în program de zi sau seral. Învățământul cu frecvență seral se desfășoară în aceleași zile în care se desfășoară învățământul cu frecvență de zi, de regulă, după-amiaza și/sau seara. Învățământul cu frecvență redusă implică participarea beneficiarilor primari la o parte dintre activitățile didactice prevăzute în planurile-cadru de învățământ, altă parte dintre acestea fiind înlocuită cu activități de studiu individual, în formele și contextele stabilite de unitatea de învățământ.

Redăm postarea prefectului:

Că România e o țară a formelor fără fond, se știe. Ce am descoperit însă ca urmare a unui control pe care l-am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Timiș mă face să mă iau cu mâinile de cap.

Așadar: învățământul seral este o soluție pentru o anumită categorie de persoane ce doresc să se specializeze într-un domeniu și nu dispun de timpul necesar, probabil pentru că muncesc la orele la care alții sunt la școală. E lăudabilă dorința lor de perfecționare, cu atât mai mult cu cât România și-a distrus sistemul de școli de meserii după Revoluție și are mare nevoie de forță calificată de muncă.

Ce se întâmplă, în schimb, la învățământul seral depășește cele mai negre așteptări. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a efectuat un control inopinat, la cererea mea, în liceele cu cursuri serale. Concluziile? Din 2.418 de elevi înscriși în 91 clase la 18 licee au fost absenți 2.227. Adică 92,10%. Ați înțeles bine, 92 (nouăzeci și doi) la sută din elevi nu erau la cursuri.

Mai grav este că, din cele 18 licee, la șase dintre ele prezența era 0 (zero!), la alte nouă prezența era sub 10%. Un singur liceu avea o prezență mai acătării (și ea extrem de redusă), de 65%: Liceul Tehnologic “Valeriu Braniște” din Lugoj. În rest, dezastru.

Nu voi tolera continuarea acestei practici. Am cerut controale lunare, ad-hoc, la toate instituțiile. Voi spune eu când are loc controlul, exact în ziua respectivă, să nu fie suspiciuni sau aranjamente.

Dacă rata de absență va fi mai mare de 40%, am să solicit Inspectoratului Școlar să nu mai aprobe clase de seral la respectiva instituție de învățământ pentru anul ce vine.

Problema este, de fapt, națională, și sper că la nivelul Ministerului Educației să se ia măsuri drastice. Pierdem o grămadă de bani cu salariile unor profesori care nu au niciun elev. Mai grav, cum ne putem baza pe meseriașii formați de aceste licee? Ce expertiză profesională au ei? Cum pot ei să își exercite profesia în baza unei diplome pe care o vor obține efectiv pe blat? Ce calitate a serviciilor pot oferi? La ce riscuri ne supunem noi toți dacă ne lucrează așa meseriași?

Mă duc și mai departe cu întrebările: ce profesori sunt aceia care, confruntându-se cu o prezență de 0%, continuă să vină liniștiți la serviciu fără să facă nimic? Timpul trece, leafa merge? Ce directori de școală sunt cei care tolerează această rușine a educației naționale?

La Timiș am să mă ocup personal de subiect, dar sper din tot sufletul ca problema să fie abordată la nivel național. Tot nu știm de unde să mai cârpim bugetul. Pentru că pierdem o grămadă de bani și continuăm să diluăm competențele și așa tot mai reduse ale economiei românești. Ne mințim singuri pe bani grei și după aia ne mirăm de ce n-avem noroc în viață!


13 comments
  1. Din păcate aceasta este o practică frecventă și la nivel gimnazial:
    – profesorii întârzie mereu la ore,
    – nu-și predau materia decât superficial,
    – noțiunile nu sunt fixate de către elevi,
    – testele cuprind toată materia, inclusiv cea nepredată,
    – părinții sunt nevoiți să apeleze la meditatori în privat, încercând să acopere lacunele acumulate în cei 4 ani de “studiu”, asta în timpul în care copilul ar putea avea activități recreative (sport, muzică, etc),
    – apoi, culmea, rezultatele bune la olimpiade, concursuri sau la Evaluarea Națională și le arogă școlile și profesorii “coordonatori “ de la clasa.
    Până unde poate merge nepăsarea, delăsarea, indiferența, lipsa totală de interes a unor cadre așa-zis “didactice” pentru care meseria de dascăl a devenit o “tragere de timp” pe banii statului, în timp ce părinții cheltuiesc sume importante în învățământul paralel. Și ne mai mirăm că școala dă analfabeti functionali???

  2. Să se desființeze învățământ seral. nu lucrez in domeniu dar știu de la cunoștințe că se aprobă clase doar pe la școlile tehnologice, fără justificare fiindcă la bătrânețe nu vine nimeni sa învețe vreo profesie. Sau sa fie un singur liceu pe județ de preferință teoretic, cu regim comasat, frecventa redusă. Toată lumea se văita că se intra la liceu cu note de 3-4 în loc să fie înscriși la meserii și încă mai suplimentează și cu locuri la seral aiurea.

  3. Sunt elev in clasa aXIII-a seral si merg foarte des la ore lucrand in schimburi dar e cate o saptamana cand sunt doar eu la cursuri , iar profesorii mi-au spus de multe ori sa stau acasa si sa aduc 2 lucrari alese de mine pt a fi promovat. Chiar nu inteleg de ce sunt profesori care sunt deranjati de orele de la seral si nu vin la ore atat vreme cat sunt platiti pt asta. In clasa mea suntem 21 inscrisi dar ne cunoastem doar 4 colegi ceilalti nu au fost niciodata in cel 3 ani si totusi au fost promovati si vor termina liceul. Nu e corect!

  4. Sau sunt profesori care vin la clasă, dar stau pe telefon toată ora.
    Și asta la licee foarte bune unde s-a intrat cu cele mai mari medii, adică la Liceul Murgoci Brăila.

  5. la fel se întâmplă și în municipiul Arad, dar inspecțiile sunt pregătite și anunțate, așa că bineînțeles nu se face nimic, iar profesorii își iau salariile degeaba. liceul penticostal e fruntaș la lipsa profesorilor de la școala, dar se acoperă. Cele mai multe ore nu se fac, îndeosebi cele legate de partea teologică.

  6. În județul Cluj același lucru se întâmplă de ani de zile și la seral, postliceală , șansa a II a, învățământ special.Sunt foarte mulți profesori care vin/ nu vin la ore fără elevi. Licee / Colegii = fabrici de diplome cu 0 frecvență.

  7. Ce ma ingrijoreaza si pe mine e ca Mihai RITIVOIU detine o firma prin socrii lui pe care o baga in diverse contracte oneroase la Aeroportu Timisoara, facand parte din Mafia PSD.

  8. Faceți, mă, voi, deștepții… demagogi din minister, carte cu infractorii și apoi puteți “cuvânta”! Până atunci, nu!!!

  9. Sunt profesori plătiți care vin cu 2 ore mai târziu decât au ore în program și stau cu 2 ore mai târziu fără a avea ore.

  10. Eu mă mir cum de ani de zile se aprobă de ISJ-uri, aiurea, clase de seral, cu duiumul. Ba chiar cu dubla specializare, adică norme duble pentru ingineri și maiștri, care NU EXISTĂ, sunt in deficit numeric și aceia de vârste înaintate.(nici la zi nu se justifică fiindcă nu exista specialiști).Ia sa nu se mai aprobe planul de școlarizare cu seraluri, în special pe la tehnologice. Oamenii se înscriu la seraluri, deși oricum nu au cum sa vină. Vor să aibă 12 clase, fara bacalaureat , că oricum bac la liceu tehnologic unde media de admitere e 3-4, e clar că nu este posibil. nu ii interesează meserie, ei au profesiile lor. Nimeni nu mai lucrează până la 15, ca să ajungă la ore, la 16 și eventual lucrează prin zone în afara orașului. Profesorii au unii cate 1,5 norme, de ce, nu? Să nu se mai aprobe seraluri. Nu profesorii cer asta. Eventual un liceu pe oraș să aibă seral, cultura generala, atât. Și cu taxă, eventual. Aveți dreptate cu orele plătite …nu chiar degeaba, că sunt unii profesori care vin că vin si nu au nimic în afara de manual, necum RED-uri, , documente în format digital care se transmit oricum la elevii de la zi și seral pe platforme.

    1. Aceleași probleme sunt și la postliceal, nici acolo nu se țin nici un fel de ore și se încasează banii degeaba.

  11. Ai 91 de clase cu o medie de 5 ore pe zi, deci 455 ore-profesor. Poate unii fac mai multe ore, hai să tăiem numărul lor la jumătate – vreo 250, să spunem. Din care 20 absenți (nu ne spune dacă motivat sau nu, sau la ce oră, că poate au stat 4 ore așteptând elevii și au plecat la ultima. Nu că ar conta). Deci undeva la 10-15% absenți între profesori, rotunjind toate cifrele.

    Dar sună bine – 92% seraliști absenți, 20 de profesori… Oare de ce nu vin seraliștii? Au nevoie de certificatul de absolvire, dar mulți lucrează, au copii mici, nu stau în orașul unde se află liceul. Școala ajunge să-i coste, vin mai rar. Dar le trebuie. Hai să le desființăm, zic, și să vedem ce faceți cu oamenii ăștia (nu cu profesorii, cu seraliștii). Să vedem ce soluții găsiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I

DOCUMENT Model de raport lunar pe care trebuie să îl completeze profesorii pentru a primi sporul de doctorat și exemple de activități luate în calcul pentru acordarea lui, publicate de ISJ Dolj

Profesorii trebuie să depună lunar un raport de activitate suplimentară pentru a putea primi sporul de doctorat. Elaborarea unei lucrări științifice si rezolvarea creativă a situațiilor ce impun managementul riscului,…
Vezi articolul

Rezultate admitere liceu 2024. Top 15 specializări în București / Ultima medie de admitere a scăzut pentru toate specializările. La Colegiul „Sfântul Sava” este 9,90, față de 9,95 în 2023

Ultima medie de admitere în 2024 a scăzut pentru primele 15 specializări din București. Clasa de Matematică-Informatică bilingv limba engleză de la Colegiul Naţional “Sfântul Sava” din București este prima…
Vezi articolul

Ministerul Educației, Ministerul Cercetării și Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, printre instituțiile publice care migrează la Cloud-ul Privat Guvernamental – proiect

Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Culturii, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, Centrul Naţional de Recunoaştere și Echivalare a Diplomelor se află pe lista celor…
Vezi articolul