Ce face Uniunea Europeană pentru cetățenii săi și ce fac diversele instituții comunitare, ce înseamnă democrația pentru educație, dar și pentru artă – toate acestea sunt teme abordate într-un set de materiale didactice oferite de Parlamentul European, pentru profesorii interesați să explice de ce sunt importante alegerile europene din iunie.
Setul de instrumente educaționale îi vizează în special pe profesorii tinerilor care vor avea ocazia să-și exprime în curând opinia prin vot. El include lecții active, împărțite într-o serie de module tematice, dar și seturi de instrumente pedagogice și materiale audiovizuale pentru dezbateri și lucrul cu elevii.
Pachetul este împărțit în șase module, fiecare pe o temă relevantă în contextul apropiatelor alegeri:
- De ce să votăm la alegerile europene din 2024?
- Dezinformarea
- Ce impact Are UE asupra vieții mele?
- Care este rolul Parlamentului European?
- Cum să devii un cetățean european activ
- Tinerii trec la acțiune
Setul de instrumente poate fi descărcat pentru a fi utilizat în versiune digitală și include jocuri și alte activități interactive.
El prezintă informația sistematic, pornind de la răspunsuri pe care profesorii care doresc să abordeze astfel de teme cu elevii să le ofere în cazuri precum:
- Tineri care nu știu pe cine să voteze
- Tineri care nu vor să se implice în politica „murdară”
- Tineri care nu sunt interesați de politică
- Tineri care nu cred că votul lor contează.
Sunt prezentate și o serie de instrumente comunitare menite să ofere informații cu privire la combaterea și prevenirea dezinformării (de la Busola dezinformării la platforma europeană de combatere a propagandei rusești, ce oferă studii de caz relevante).
Dar sunt incluse și instrumente informative, cu elemente de interactivitate, care prezintă importanța structurilor europene în context istoric, economic și social.
Setul este oferit de Parlamentul European însoțit de alte materiale relevante pentru prezentarea structurilor și valorilor europene în școală, precum:
- Europe@school – Lecții active despre UE
- Ce face Europa pentru tine?
- Fișe descriptive despre UE
- Arta în democrație
Lista completă a acestor pachete pedagogice – aici
Setul de instrumente educaționale:
Foto: © Michaeljayberlin – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
NU spui nimic pentru ca in scoala NU se face politica…AUD??!!!
Le spun acum:
1. Este o mare greseala sa nu votezi fiindca ii ajuti astfel
pe hoti sa fie alesi.
2. Nu vota oameni prosti.
3. Nu vota oameni needucati.
4. In niciun caz, nu vota pe mafiotii hoti dovediti deja!
5. Voteaza pe cei care te conving cu argumente si nu
pe cei care te mint cu nerusinare.
🤣👍
Sper ca e doar o retorica pe care nu o vei pune in aplicare la ora. In scoala este interzisa orice discutie referitoare la politica. Dai cu subsemnatul daca te vei lansa in astfel de afirmatii prostesti. Tu esti pus acolo cu alt scop, nu ca sa le versi elevilor propriile frustrari politico-socio-economice. Fii pe disciplina ta si esuficient. Si eu sunt profesor si stiu ca aceste lucruri, ca si prozelitismul de vreun fel, politic ori religios, nu au ce caut in institutiile scolare in discutiile dintre profesori si elevi.
Asa este!
Ma uimeste ca apare un articol si ca sunt indicate si materiale in/prin care li se spune profesorilor ce sa le spuna elevilor cu privire la vot, pt orice fel de alegeri, cand scolile si profesorii nu au voie PRIN LEGE sa se implice in politica/alegeri/partide🤔
Le spun foarte simplu ca profesor ceea ce ni se cere prin lege: Nu discutam in scoala despre politica. Punct. Aceste lucruri sunt interzise in scoala.