Ce înseamnă evaluarea digitalizată a lucrărilor de la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Un profesor va corecta, de regulă, 50 de lucrări, inclusiv de acasă

23.316 vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Un profesor va avea de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională și Bac 2024, potrivit procedurii Ministerului Educației. Lucrările vor fi scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. Vezi mai jos, în articol, ce presupune corectarea digitalizată a lucrărilor elevilor și ce se întâmplă dacă există o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori.

Conform procedurii, numărul profesorilor evaluatori din centrul zonal de evaluare, pe discipline, se stabilește în funcție de numărul lucrărilor scrise care trebuie evaluate în centrul respectiv, prevăzând, de regulă, câte 50 de lucrări pentru fiecare profesor evaluator. 

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori corectori, iar aceștia sunt selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, după cum se arată în procedură.

Art. 12 – (1) Evaluarea lucrărilor scrise se realizează astfel: fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN).

(2) Lucrările scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise din cadrul simulării naționale vor putea fi accesate de către comisia din centrul zonal de evaluare după finalizarea încărcării, în fiecare zi de probă, a lucrărilor scrise, de către toate unitățile de învățământ/centrele de examen.”

Profesorii pot să evalueze lucrările și de acasă

În procedură se arată că profesorii pot evalua lucrările elevilor din laboratorul de informatică, din cancelarie, cabinetul disciplinei, precum și de acasă:

Art. 12 – „(3) Activitatea de evaluare se realizează, de regulă, pe stațiile de lucru aflate în laboratoarele de informatică din unitatea de învăţământ din care provine profesorul evaluator. Profesorii evaluatori pot alege să își desfășoare activitatea de pe computere aflate într-un alt spațiu (de exemplu, bibliotecă, Centrul de Documentare și Informare, cabinetul disciplinei, cancelarie, domiciliu personal).

(4) Profesorii evaluatori din unitățile de învățământ/centrele de examen sunt arondați centrului zonal de evaluare din fiecare județ/ municipiul București și vor primi conturi de acces pe platforma destinată evaluării digitalizate în vederea accesării lucrărilor scrise, a baremelor de evaluare și de notare și a borderourilor de notare.”

Distribuirea lucrărilor către profesorii corectori

Art. 12 – „(5) Distribuirea lucrărilor către profesorii evaluatori, în vederea evaluării, se face în mod aleatoriu, prin intermediul platformei destinate evaluării digitalizate, inclusiv pentru situația în care platforma semnalează existența unei diferențe între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori, mai mari de un punct și care presupune reevaluarea lucrării.”

Cum se face evaluarea lucrărilor

Art. 13 – „(1) Evaluarea lucrărilor se realizează pe baza baremului de evaluare și notare.

(2) Profesorii evaluatori înregistrează electronic, individual, rezultatul evaluării în borderourile — tip de notare generate de platforma destinată evaluării digitalizate.

(3) Media aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator, este calculată de aplicația informatică din platforma destinată evaluării digitalizate.”

Ce se întâmplă dacă e o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori

Art. 13 – „(4) În situația în care platforma semnalează o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori, lucrarea va fi transmisă automat și aleatoriu către alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note centrale.

(5) După evaluarea și notarea tuturor lucrărilor scrise la o disciplină se generează din platformă raportul nominal conținând notele finale la disciplina respectivă.”

Potrivit procedurii, rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă

Procedura poate fi consultată mai jos:

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a
  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă 
  • 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă 
  • 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă 
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024
  • 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Orele elevilor care nu dau simulările naționale pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 trebuie să se desfășoare corespunzător, le transmite Ministerul Educației școlilor
Simulare națională BAC 2024. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Candidații părăsesc sala de examen fără a primi subiectele, conform procedurii
Simulare națională Evaluare Națională 2024. Colțul lucrării nu se închide și nu se lipește, potrivit procedurii. Secretizarea se realizează în platforma de evaluare digitalizată – document
OFICIAL Programa pentru simularea examenului de BAC 2024. Lista conținuturilor pentru cele 14 discipline
OFICIAL Ce conținuturi au fost scose din programa pentru simularea Evaluării Naționale 2024
OFICIAL Simularea națională pentru Evaluarea Națională 2024 începe pe 5 februarie. Pentru BAC 2024, probele simulării încep în martie / Numele și prenumele candidaților vor fi anonimizate
La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, anunță Ligia Deca
Profesorii ar putea să evalueze de acasă lucrările elevilor de la simulările examenelor naționale – surse
SURSE Inspectoratele școlare să renunțe la simulările județene ale examenelor naționale – recomandare a Ministerului Educației

23 comments
  1. Nu va mai certati, va explic eu: Respect pe cei din alte domenii si au si ei partea de adevar, eu fac pana la 40 ore munca acasa, corectez lucrari numai acasa, fac pregatire numai acasa, in ferestre mananc si beau sau ma relaxez si fac cel mult chestii care nu le pot lua acasa.

    Exista in invatamant intradevar colegi foarte zgarie branza care NICI GREVA N-AU FACUT ca sa nu li se taie din salariu, dar apoi nesimtitii au beneficiat de foloasele dobandite din sacrificiul celorlalti care au stat in greva si n-au primit salariu timp de o luna.

    Da, stiu din cancelarie care sunt aceia care nu au facut greva: zgarcitii care si in pandemie mergeau la scoala ca sa nu consume curent acasa, sau cei care cer pixuri la copii.

    Mai oameni, nu e obligatoriu sa corectati de acasa, (e penibil sa spui ca e scump curentul cand munca remote e una dintre cele mai dorite ca poti lucra si de pe plaja din Tenerife) dar e una din optiuni pt cine doreste, sunt care doresc asa. Exista si optiunea sa nu te bagi la corectura, eu nu prea ma duc la corectura ca nu ma intereseaza si nu vreau sa gresesc acolo si sa am pe constiinta viitorul unor oameni. Sunt care corecteaza la plesneala doar pt bani, aceia sunt iresponsabili, vedem anual erori imense la corectura, de aceea eu sunt de parere ca testele trebuie sa fie complet digitale si computerizate.

    Chiar imi imaginez o baba la 60 ani care abia buleste cu mausul pe ecran ce corectura va face pe pdf-ul afisat pe ecran. Si nu doar varstnicii sunt atehnici ci si cei tineri care nu sunt in domeniul IT sau nu sunt pasionati de IT.

    Si sunt curior vizualizarea lucrarilor ulterior de catre candidati cum se va face.

  2. După cum reiese din comentarii cei mai multi dintre profesori și învățători nu puteți justifica cele 40 ore de munca saptamanale.
    Comentarii de genul “casa e pt odihna” spune totul.
    Refuzați corectarea online de acasă pe motive puerile că nu aveți 5 lei pt curent. Dar aveți în schimb anual cate 50000 lei de vacante in străinătate cate 2-3 in fiecare an.

    E clar că voi lucrați doar 16 ore pe săptămână, cred ca se va termina cu boiereala in anii următori și se va creste norma didactică ca sa aveți treabă până la 40 ore in școala și acasă doar sa va odihniți așa cum doriti. Gata cu minciunile cu corectarea lucrărilor acasă și pregătirea lecțiilor, că doar cum ziceți voi acasă va odihniti. Voi ați zis nu eu. Bine că ați recunoscut că nu faceți nimic de fapt. Trebuie sa lucrări în școală 8 ore /zi ca angajații din alte domenii mai ales că cereți și aveți salarii peste cei cu 8 ore / zi din alte domenii. Nu mai zic de venituri neimpozabile din meditații. Până una alta mai căutăm sarcini noi sa va dam in școala tabele cu elevi și cnp-uri, venituri, împărțit bani de navete, proiecte, cursuri, ore remediale, pregătiri pt examene naționale și mai vedem noi ce mai găsim și in curand va fi obligatorie prezența și participarea la supraveghere și corectura la examene fara remuneratie. Ești angajat în sistem? Participi și gata. Nu-ți convine? Dar salariul sa iei că unul care participă îți convine?

    Și stați liniștiți că nu e criza de cadre, la suplinire toamna e plin, unii n-au nici post cu note de 10.

    1. Fah, ca nu mi te pot adresa cu doamna. Daca eu stau 5 zile pe saptamana pana la ora 14 in scoala, avand ferestre si am ore de la 7. Si am doar norma completa si mai stau zilnic acasa cate 2-3 ore, am sau nu 40 de ore efectuate? Nemaipunand evaluarile neplatite cand dorm in scoala, comisiile si sedinte, cercuri la mama dracului la 140 km dus-intors pe banii mei, rapoarte etc. Eu corectez lucrari si in ferestre si acasa. Si da, mi-as dori sa rup usa scolii 5 zile pe saptamana la ora 15 si sa nu mai aud ABSOLUT nimic de scoala pana a doua zi la ora 7. Dar niciodata nu se va intampla asta pentru ca la cate comisii neplatite si cate cerinte peste program sunt, nimeni nu-si va asuma plata orelor suplimentare pentru ca, odata ce ai 40 de ore saptamanal in scoala, din care 18 de predare si 22 de munca individuala pe disciplina, nici macar fizic nu te poti incadra in acel total de 40 si cu ore de munca administrativa neplatita. Ziua inca are 24 de ore. Asa ca nu jubila, ca daca ar fi 40 de ore in scoala, profesorul ar fi fericit si ar iesi in castig. Acasa nu mai are viata privata cu atatea responsabilitati, dari de seama, grupuri, calculat burse, impartit carduri, facut machete, statistici etc. Si pt.informatia ta: in 22 de ani de invatamant, cu un copil si casa in chirie, niciodata nu mi am permis vacante inafara. Rar cu voucherul in tara. Pentru ca o vacanta in trei implica mult mai multe costuri decat amaratul ala de voucher pe care imi mai raman 1300 de lei dupa ce-mi trage impozit din salariu pentru el.

      1. Nu ies 40 ore mai camelie, naveta de 140 km dus întors sunt f putini care fac, ai spor de navetă oricum. Se deconteaza. Și în alte domenii se fac navete, multinaționale au puncte de lucru în afara orașelor. Și dacă ai fereastra și stai, pai stai nu muncești.

        Orele suplimentare la scoli se plătesc, nu mai mințiți, la privat nu se plătesc uneori și pot fi convertite în zile de concediu.
        Dar voi ați zis nu eu că “acasă e pt odihna nu pt munca”. V-ați dat de gooooool. 2-0 pt mine. V-ați cam luat nasul la purtare de ceva timp sa cereți să aibă debutantul dublul salariului debutantului din alte domenii, după ce că aveți salarii ok la dat lucrati. Pe vremea lui Băsescu nu ziceați nimic.

      1. ai pus inver problema. plecati din invatamant daca e asa de greu. si sa nu scoti chestia aia cu vocatia, ca atunci daca iti place nu te plangi

  3. Dar ce voi chiar mergeti la corectat?
    Sa stai vara pe caldura aia cu ochii pironiti in ecranul PC-ului in scoala pe scaun in loc sa stai pe un sezlong la mare cu o bere calda sau sucu calda in mana cum fac cei care se respecta.

    Pe mine nici nu ma poate obliga ca nu am gradul 2, asa ca m-am scos.

    Sa mearga inspectorii si aia cu gradul 1 si gradul 0.

    La supraveghere iarasi, sa scanez hartii si sa raspund pentru ele. Sa faca sefii si desteptii. Cea mai tampita treaba sa dai examen cu pix si hartie si sa o corecteze unul cu mausul si tastatura in vreun image viewer sau in paint. :))) sau in vreun reader de pdf-uri, acrobat envice sau sumatra.

    Cred ca sunt destui flamanzi care se inscriu la asa ceva.

    1. Măi,oameni buni,cum să permiteți unor profesori să corecteze de acasă lucrări atât de importante.Păi acel profesor după ce ajunge acasă si bea vreo 3 beri…să vezi atunci rezultate.Chiar vă bateți joc????

      1. Fix asa au facut nenorocesc copiii ; trebuie corectate lucrarile in aceleasi conditii in care copiii au dat examenul

    2. Ai fi surprins sa afli cati argati de directori carr la randul lor se gudura pe langa inspectori, cati se duc la corectat si daca ies in pierdere.

  4. NU este nicio evaluare digitalizată.

    Poate doar borderourile de corectură (asta se putea face si cu un Excel cu lucrarea scrisă in fața)

    Așa zisa evaluarea digitalizată este o anomalie tipic românească.

    Pt a corecta digitalizat trebuie sa evaluezi digitalizat adică sa ai itemii obiectivi si semiobiectivi care sa creeze punctaje automate si grafice de răspuns pt tot eșantionul de elevi evaluat.

    DECA este in continuare mitomană și încercă să vândă societății o evaluare digitalizată care nu există in România.

    Există poate la testele PISA, TIMMS , PIRLS dar noi nu avem predarea adaptată pt aceste tipuri de evaluări externe de tip digital.

  5. cine asigura secretizare lucrarilor , orice administrator de sistem din scoala are acces la lucrarile scanate. totul e sa se conecteze de acasa ?
    pana SI softul sloturilor gen pacanele poate fi falsificat in favoarea proprietarului nu a jucatorului , ce tot spuneti voi de corectitudine , ca lucrarile sunt alocate aleator ?! ce te faci daca ti cade fix lucrarea vecinului de la 3 și corectezi de zor cand , pac , primesti vizita (strict aleatoare) a lui ta -su ?!?
    da leptopul pe care stai cu zilele sa corectezi nu consuma curent ? ala cine mi l plateste?
    apropos cat se mai da pe lucrare corecta 10 Ron sau cat ?

    1. Nu v-ati prins? Au bagat faza cu digitalizarea, penibili, scanarea e digitalizare? Si profesorul, fraier, tine o saptamana centrala nonstop pornita si curent si tot.

    2. Tu poți merge la școală să stai zece ore zilnic acolo sa corectezi casa faci economie acasă de căldură. Fa cere să și dormi acolo.

      Uite ăștia ca voi zgârciți maxim, care urla ptr 5 lei și cer bani elevilor ptr foi de hârtie duc de râpă sistemul. Din cauza voastră în loc să primim salariu mărit și degrevare de sarcini ce nu sunt in pregătirea profesorului am primit vouchere și carduri inutile cu care nu avem ce lua decât hârtii și pixuri, și din cauza voastră e posibil sa fim obligați să stăm 8 ore zilnic in școala și ne vor scurta vacantele bagandu-ne tot felul de scoli altfel verzi roșii albastre.

      In loc sa zici mersi că te lasă de acasă sa lucri, ala e un privilegiu pe care numai cine nu muncește și leneșii nu-l apreciază, rutina lor fiind de a merge la lucru nu de a munci cu folos.

      1. Esti prost sau te prefaci? Tu ai lucrat vreodata in profit sau mergi ca fraierul de o viata doar pe pierdere? La ora 14 scoala se inchide. N-o sa stea fochistul ore suplimentare si sa arda scoala lemnele de toata iarna si curentul ca sa stau eu la corectat in scoala ca vreau sa-mi rotunjesc veniturile. Iar acasa mi-e pierderea mai mare decat castigul. Daca sunt profesor in viziunea ta trebuie sa aduc totul de acasa si sa muncesc ca un fraier vesnic pe pierdere????

      2. uite că am să fac , că ăla de sus și am să mă duc la mare la vara fix in perioada bacului. și fără laptop 😌.
        casa mea este pentru familie și odihnă , nu pentru job.
        mai auzeam pe unele din confecții sau de pe la * munca colectivă* pe timpul lui ceașcă , că și luau de munca acasă , făceau maturii, că sa depășească * planul *.
        casa mea e pt mine nu pentru onor ministerul educației că nu el mi a platit ratele la bancă.
        Maine poimaine mă trezesc că tre sa fac remediile la domiciliu 🥴

        1. Felicitari pentru gandire, Arabela! In ultima vreme, noi, profesorii nu mai gandim cu capul nostru, pentru familiile noastre. O fi el elevul in centrul educatiei, dar in centrul vietii mele sunt familia mea, sanatatea fizica si mentala si in ultima vreme, siguranta financiara a familiei mele. Fiecare familie isi dramaluieste castigul ca sa acopere cu chiu cu vai cheltuielile. Nimeni nu mai este dispus, in atari vremuri sa mai faca munca in folosul scolii pe banii proprii. Baliverne de genul: predare online, evaluare digitalizata etc sa le aplice directorasii aserviti si profesorii care au optat pentru asa ceva si aici ma refer la Corpul de experti evaluatori sau Corpul de profesori formati pe RED. Pana la urma si-au asumat, au acceptat prin inscrierea la astfel de cursuri ca vor fi chemati sa faca ceea ce au semnat acolo: Predare-evaluare normal, online, digitalizat sau nedigitalizat sau ce-o mai fi. Sunt profesori care chiar se plictisesc acasa sau care nu au viata de familie, prieteni, activitati de recreere si se implinesc strict prin viata profesionala. Nu e sanatos, dar e din ce in ce mai mult intalnit. Asa ca sa-i lasam pe aceia sa se digitalizeze pe 2 lei cat vor.

      3. Voi sunteti aia care si in pandemie mergeati la scoala si stateati singuri in clasa. Mergeati si la naveta 50 km in pandemie cand totul era inchis. Voi aia care ziceati ca nu exista virus si ca scoala sa-ti dea laptop ca al tau nu e ptr scoala ci ptr distractie. Voi aia care chemati elevii la scoala cu 15 la mie infectare rata de covid.

        Voi aia care faceti circ ptr 2 lei, cereti bani elevilor ptr ca sa va iasa si voua ciubuc ca asa ati crescut voi.Vezi ca v-a dat acum 1500 lei , sper ca nu mai cereti iar bani de hartie prin clase la elevi. Luati suficienta hartie de 1500 lei.

        Nu-i nimic ca bacul si EN sunt vara, puteti sta linistiti in scoala cate 15 ore pe zi si noaptea daca vreti ca sa faceti economie acasa de aer conditionat si eventual si de webasto. Nu mai sta fochistul dupa voi. Apoi cand vine seara sa va puneti webasto in cap si sa va bagati la somnicu langa pc sau langa laptop in cabinetul de informatica. Casa-i ptr odihna, ce mai, stati ba voi 10 ore pe zi la scoala si laudati-va ca munciti, cand de fapt voi mai si fumati pe la scoala si noi ne luptam sa interzicem eelvilor fumatul.

        Voi sunteti aia cu exces de zel care mergeti si neplatiti la scoala ca sa nu cheltuiti acasa, sa nu faceti praf acasa. Cat sa coste bai curentul? cat consuma un laptop un pc? 50w pe ora? un kilowatt e nici un leu si are 1000 de wati. Ati demonstrat exact ce v-am zis, va da afara din casa 2 lei de zgarcenie, mai bine plecati la capsuni si lasa-ti-ma pe mine sa va preiau eu orele si sa nu va mai dati cu fundu d epamant ptr 50 de bani costul curentului. Cat de penibili puteti fii, cred ca voi sunteti aia care spuneti ca aveti salar 1600 lei la catedra si va injosoti si plangeti tot mereu numai de bani.
        Apropo, prin Germania se sta in scoala 8 ore zilnic, poate se va intampla si la noi, ca voi sunteti de vina.

  6. Ce înseamnă evaluarea digitalizată a lucrărilor de la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024? O prostie! Un nou contract cu o firma de IT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Educație fără bullying”, aplicație gratuită pentru elevi, profesori și părinți, lansată în România. Conține materiale educative și sfaturi pentru soluționarea cazurilor de violență între elevi / Copiii și martorii pot sesiza cazurile de bullying și află ce să facă dacă sunt abuzați

Aplicația gratuită „Educație fără bullying” a fost lansată astăzi în România. Aceasta este destinată elevilor, profesorilor și părinților. Copiii și martorii pot sesiza cazurile de bullying și află ce să…
Vezi articolul

Banii pentru școli în 2025. Ministerul Educației solicită inspectorilor să trimită numărul de elevi și copii până vineri, 18 octombrie, pentru fundamentarea bugetului

Până vineri, 18 octombrie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației numărul de elevi pentru fiecare judeţ în parte, înscriși în anul școlar 2024-2025, defalcat pe nivelele/filierele/profilele stabilite, pentru fundamentarea bugetului…
Vezi articolul

Studenții cu vârste între 18 și 27 de ani, care fac parte dintr-un ONG, se pot înscrie până pe 3 noiembrie la a șasea ediție a Kennedy Academy for Students. Principalele teme ale programului sunt leadership și implicare civică

Studenții români cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care fac parte dintr-o organizație non-guvernamentală (ONG) o asociație studențească, pot aplica până pe 3 noiembrie la cea de-a…
Vezi articolul